gasol2Ο Πάου Γκασόλ είπε κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να νικήσει η Ισπανία. Στον ημιτελικό χρειάστηκε να βάλει 40 πόντους. Και το έκανε! Η Ισπανία νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης 80-75 έπειτα από 45 συναρπαστικά αγωνιστικά λεπτά, άλωσε τη Λιλ, σιώπησε 26 χιλιάδες και πλέον Γάλλους φιλάθλους και πλέον θα διεκδικήσει την Κυριακή το χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ! Ας είναι καλά ο Γκασόλ…

Ο 35χρονος σούπερ σταρ έβαλε 40 πόντους, συμπεριλαμβανομένων και των οκτώ τελευταίων της ομάδας του, μάζεψε 11 ριμπάουντ και οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ισπανία, μαζί με τον καταπληκτικό Σέρχιο Ροντρίγκεθ και την άφθονη βρόμικη δουλειά που έκαναν στο γήπεδο ο Γιουλ, ο Ροντρίγκεθ και ο Ρέγιες. Αυτή ήταν η πεντάδα στην οποία στηρίχθηκε η Ισπανία για να ανατρέψει διαφορά 11 πόντων στο 4ο δεκάλεπτο και να πάρει τελικά τη νίκη στην παράταση.

Η Γαλλία έμοιαζε να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης μέχρι τα τέλη της τρίτης περιόδου, ωστόσο η Ισπανία γύρισε το ματς και προηγήθηκε μάλιστα με 66-63 στα 16,6΄΄ πριν από τη λήξη. Σιγά όμως μην πέθαιναν έτσι απλά οι Γάλλοι… Ο Νικολά Μπατούμ ευστόχησε σε τρίποντο (στα 14,1΄΄) αμέσως gasolμετά το τάιμ άουτ, στην τελευταία επίθεση ο Γκομπέρ έκοψε το λέι-απ του Γκασόλ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Το θρίλερ συνεχίστηκε για πέντε λεπτά ακόμα.

Στο έξτρα πεντάλεπτο η Γαλλία ήταν πάλι αυτή που έμοιαζε να έχει το πάνω χέρι. Ο Γκασόλ έμοιαζε κουρασμένος, η Ισπανία δεν μπορούσε να σκοράρει και οι “τρικολόρ” προηγήθηκαν 75-72 με 1,5 λεπτό να απομένει. Όλα όμως ανατράπηκαν σε λίγα δευτερόλεπτα. Σε 2-3 φάσεις. Στην επόμενη επίθεση ο Γκασόλ κέρδισε το 5ο φάουλ του… ενοχλητικού Γκομπέρ, έβαλε τις βολές και στο φινάλε ο Μπατούμ από ήρωας έγινε μοιραίος. Ο φόργουορντ της Σάρλοτ έκανε λάθος στην επόμενη επίθεση και ο Γκασόλ κάρφωσε στο τρανζίσιον, εν συνεχεία ο Πάρκερ κόπηκε και ο Γκασόλ κάρφωσε εκ νέου με 18,3 δευτερόλεπτα να απομένουν!

Αίφνης οι Γάλλοι βρέθηκαν στην ίδια θέση με το τέλος του κανονικού αγώνα. Το φινάλε όμως ήταν διαφορετικό. Ο Μπατούμ κέρδισε φάουλ πάνω σε τρίποντο αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε το φάουλ-δώρο του Κλαβέρ. Εχασε και τις τρεις βολές και οι Γάλλοι δεν πρόλαβαν να κάνουν καν φάουλ, με τον Γκασόλ να σφραγίζει με εμφατικό κάρφωμα έναν αγώνα που… μύριζε (και ήταν) ντέρμπι από την αρχή.

Το πρώτο ημίχρονο του ημιτελικού

Οι Γάλλοι πήραν από πολύ νωρίς τον έλεγχο του αγώνα και με επτά γρήγορους πόντους του Ντε Κολό προηγήθηκαν 13-6 στο 6′, ωστόσο οι Ισπανοί δεν τους άφησαν να ξεφύγουν περισσότερο, αφού στο 18 άρπαξαν το προβάδισμα με 32-31 χάρη σε πέντε συνεχόμενους πόντους του Φερνάντεθ. Η ομάδα sergioτου Βενσάν Κολέ ήταν εμφανώς αυτή που είχε τις περισσότερες λύσεις σε επίθεση και άμυνα. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην τρίτη περίοδο.

Παρά την κακή βραδιά του Πάρκερ (4/17 σουτ) και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ανά διαστήματα απέναντι στις άμυνες ζώνης του Σκαριόλο, οι “μπλε” σούταραν πολύ καλά από την περιφέρεια και στην τρίτη περίοδο άρχισαν να ανοίγουν τη ψαλίδα στο σκορ. Στο 28′ οι πρωταθλητές Ευρώπης ξέφυγαν μάλιστα με 51-40 χάρη σε πέντε διαδοχικούς πόντους του Λοβέρν. Μόνο που η Ισπανία δεν είπε την τελευταία λέξη της.

Οι Ισπανοί αποφάσισαν να τροφοδοτήσουν κατά κόρον τον Γκασόλ στο λόου ποστ και αυτός… κατασκήνωσε με τη σειρά του στη γραμμή των ελευθέρων βολών, κερδίζοντας το ένα φάουλ μετά το άλλο (…άλλα σωστά, άλλα τουλάχιστον υπερβολικά). Κάπως έτσι ήρθαν τα πάνω κάτω στον ημιτελικό.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ 80-75 (παρ.)
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-20, 32-33, 48-56, 66-66 (κ.α.), 80-75
ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Γκασόλ 40 (16/18β., 12/21σ., 11ρ., 3κ.), Φερνάντεθ 7 (1/8σ., 1τρ., 3κλ., 3κ.), Ροντρίγκεθ 15 (6/10σ., 1), Ρίμπας, Ρέγιες 2 (7ρ.), Κλαβέρ 2, Γιουλ 7 (1τρ., 5ασ.), Μίροτιτς 7 (1).
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Μπατούμ 14 (3/14σ., 2τρ., 7ρ.), Λοβέρν 11 (1), Πάρκερ 10 (4/17σ., 1τρ., 6ασ.), Φουρνιέ 3 (1), Πιετρούς, Ντε Κολό 14 (2), Ντιό 5, Ζελαμπάλ 10 (2), Γκομπέρ 8 (13ρ.).