Κατσικάρης: «Υψηλό IQ ο Έλληνας παίκτης»

katsikarisΕπιστροφή στη βάση για την Εθνική Ελλάδας σήμερα. Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 ολοκληρώθηκε στο Καρπενήσι -μετά και τη σημερινή πρωινή προπόνηση- και για τις επόμενες μέρες το ραντεβού τεχνικού επιτελείου και παικτών θα δίνεται στο ΟΑΚΑ.

Ένα βήμα πριν την έναρξη της β΄  Φάσης της προετοιμασίας της ομάδας, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, έκανε λόγο για το ζητούμενο και το IQ του Έλληνα παίκτη, επιστρέφοντας από την Ευρυτανία στην Αθήνα σήμερα, νωρίς το απόγευμα: Το πιο δύσκολο της υπόθεσης σε αυτό το πρώτο στάδιο είναι το γεγονός ότι έχεις 16 παίκτες που προέρχονται από διαφορετικές καταστάσεις με την έννοια ότι κάποιοι είχαν το περιθώριο να ξεκουραστούν λίγο περισσότερο, άλλοι λιγότεροι. Ο πρώτος στόχος ήταν χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα από τα εργομετρικά, να φτιάξουμε μια ομάδα εναρμονίζοντας αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις, ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα χρειαστούμε τις επόμενες μέρες, για να πάρουμε αυτό που θέλουμε από το σύνολο. Ένα από τα βασικά συστατικά για τη συνέχεια είναι να είμαστε σε καλή κατάσταση, έτσι ώστε να έχουμε αντοχές και ταχύτητα. Πραγματικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που κάναμε. Δεν είχαμε τραυματισμούς, με εξαίρεση αυτόν του Μιχάλη Τσαϊρέλη. Και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί εγώ το ήξερα, αλλά το διαπίστωσα για μία ακόμη φορά ότι η εξυπνάδα και το IQ του Έλληνα είναι πολύ ψηλά.

Σε ερώτηση για το αν αυτή η ομάδα, είναι ομάδα του προπονητή, ο Κατσικάρης τόνισε: Χαίρεσαι να τους βλέπεις να προπονούνται. Δεν χρειάζεται να πω για το κλίμα, για τη διάθεση. Ήταν κάτι από τη στιγμή που μπήκαμε στο πούλμαν για να πάμε εκεί. Και παράλληλα, υπήρχε συγκέντρωση, οι παίκτες αφομοιώνουν την κάθε πληροφορία και ως προπονητής χαίρεσαι όταν η ομάδα έχει τη διάθεση και την εξυπνάδα που χρειάζεται πολύ στο μπάσκετ, ώστε να κάνει βήματα μπροστά κάθε μέρα. Η ομάδα αυτή είναι καλός δέκτης της πληροφορίας, προχωράς καθημερινά και δεν μπορείς να ζητήσεις πραγματικά κάτι παραπάνω.

Το πρόγραμμα έχει μείνει… κενό για την αυριανή μέρα, ενώ την Πέμπτη (31/7) υπάρχει διπλή προπόνηση, με την οποία θα μπει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη Β Φάση της προετοιμασίας της: Θα δούμε από εδώ και πέρα λίγο περισσότερο θέματα τακτικής. Δουλέψαμε τη φυσική κατάσταση στο βουνό, βάλαμε και κάποια πράγματα σε ότι αφορά το μπάσκετ και φιλοσοφία μας. Από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε στην πράξη αυτό που είχαμε πει ότι θέλουμε, δηλαδή υψηλές ταχύτητες στο παιχνίδι με πολύ μυαλό. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, οπότε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κάθε μέρα. Το έχουμε πει και στα παιδιά ότι χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση, ώστε να μην χάσουμε ούτε πέντε λεπτά.