Νέα δεδομένα για το μπάσκετ της Εύβοιας, είναι στα… σκαριά η δημιουργία της ΕΣΚΕ!

Νέα εποχή είναι στα… σκαριά για το μπάσκετ της Εύβοιας με τα σωματεία του νομού να επιθυμούν τη δημιουργία της δικής τους αυτόνομης Ένωσης. Όπως αποκαλύπτει το eviabasket.gr και ο Παναγιώτης Νικολάου, ήδη οι κινήσεις για τη νέα εποχή έχουν ξεκινήσει, με εκπροσώπους σωματείων της Εύβοιας να έχουν συγκροτήσει τετραμελή επιτροπή, προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα σωματεία, αλλά και η ΕΟΚ στην οποία έχει σταλεί και η σχετική επιστολή για τις κινήσεις που γίνονται. Η επιτροπή αποτελείται από τους Αλέξανδρο Θεοδώρου (Γ.Σ.Κύμης), Σταύρο Καραγιάννη (ΓΑΣ Ν.Αρτάκης), Κώστα Ζέρβα (Α.Ο.Δροσιάς) και Βαγγέλη Μπρούζο (ΠΑΕ Ληλαντίων) και ήδη έχει τη συγκατάθεση των 20 από τα 29 σωματεία της Εύβοιας!

Αναλυτικά το ρεπορτάζ όπως δημοσιεύθηκε στο eviabasket.gr αναφέρει:

Μπροστά σε μεγάλες αλλαγές και σπουδαίες εξελίξεις βρίσκεται το μπάσκετ της Περιφέρειας, καθώς από πλευράς σωματείων της Εύβοιας βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία της δικής της αυτόνομης Ένωσης, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από σωματεία του Νομού!

Ήδη, έχει συσταθεί μια 4μελής Διοικούσα Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους σωματείων της Εύβοιας και συγκεκριμένα από τους Αλέξανδρο Θεοδώρου (Γ.Σ.Κύμης), Σταύρο Καραγιάννη (ΓΑΣ Ν.Αρτάκης), Κώστα Ζέρβα (Α.Ο.Δροσιάς) και Βαγγέλη Μπρούζο (ΠΑΕ Ληλαντίων), που βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης των 29 σωματείων της Εύβοιας αλλά και της συλλογής υπογραφών για τη δημιουργία της νέας Ένωσης, της ΕΣΚΕ (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Εύβοιας).

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της νέας Ένωσης ανήκει κατά κύριο λόγο στους Αλέξανδρο Θεοδώρου και Γιώργο Μπρούζο και ο λόγος της ύπαρξης της έχει να κάνει κυρίως ώστε να μειωθούν τα έξοδα των ομάδων της Εύβοιας, καθώς αυτή τη στιγμή συμμετέχουν σε ένα Περιφερειακό πρωτάθλημα 5 νομών, αλλά και να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το οδικό δίκτυο. Παράλληλα, οι ομάδες της Εύβοιας με τη δημιουργία της νέας Ένωσης, δεν θα χάσουν κανένα από τα μέχρι τώρα δεδομένα συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα, όπως π.χ. η απ’ ευθείας άνοδος σε Εθνικές κατηγορίες.

Ενημερώθηκε η Ε.Ο.Κ.

Η 4μελής Διοικούσα Επιτροπή σε πρώτη φάση ενημέρωσε την Ομοσπονδία (Ε.Ο.Κ.) για την πρόθεση δημιουργίας της Ε.Σ.Κ.Ε. εξηγώντας τους λόγους και αναφέροντας τα εξής:

‘Κύριε πρόεδρε,

Η τετραμελής Διοικούσα επιτροπή που συστήθηκε από τα ενεργά αθλητικά σωματεία μπάσκετ της Εύβοιας και που αποτελείται από τους Μπρούζο Ευάγγελο, Θεοδώρου Αλέξανδρο, Καραγιάννη Σταύρο και Ζέρβα Κων/νο αιτείται μετά από ομόφωνη απόφαση των σωματείων να καταστεί:

1ον. Η διαίρεση της ΕΣΚΑΣΕ απαραίτητη και αναγκαία για την ορθολογικότερη λειτουργικότερη και οικονομικότερη εν γένει λειτουργία.

2ον. Το διαχωρισμό των αθλητικών σωματείων μπάσκετ της Εύβοιας και την ένταξη αυτών σε νέα και αυτόνομη Ένωση για τα σωματεία του Νομού Ευβοίας με την επωνυμία Ε.Σ.Κ.Ε. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Εύβοιας).

3ον. Κρίνουμε επίσης αναγκαίο τον διαχωρισμό της ΕΣΚΑΣΕ λόγω και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού αθλητικών σωματείων στην υπάρχουσα Ένωση η οποία αποτελείται από 5 νομούς (ΕΥΒΟΙΑ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ).

4ον. Το μεγάλο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο μετακίνησης των σωματείων με απεριόριστες μάλιστα δαπάνες για τη μεταφορά τους, ακόμη δε και των διαιτητών κριτών που μετακινούνται και αυτοί με χρήματα των σωματείων και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση να κρατήσουν ενεργά τα σωματεία τους. Για τους λόγους αυτούς, αιτούμεθα να γίνει δεκτή η αίτηση μας’.

Για τη δημιουργία νέας Ένωσης, εκτός από την συγκατάθεση της Ομοσπονδίας, πρέπει να πληρούνται κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, που η υπό σύσταση Ε.Σ.Κ.Ε. τις ικανοποιεί.

Ο αριθμός των σωματείων που συμφωνούν για τη δημιουργία Ένωσης και όχι Τ.Ε. πρέπει να υπερβαίνει τα 2/3 των σωματείων του Νομού και κάτι τέτοιο στην προκειμένη περίπτωση ισχύει καθώς σε σύνολο 29 σωματείων ήδη έχει ξεπεραστεί το όριο των 20 υπογραφών.

Έχοντας μαζέψει υπογραφές από όλα τα σωματεία, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό, η Διοικούσα επιτροπή θα καταθέσει το αίτημα δημιουργίας Ένωσης στην ΕΟΚ, που μέχρι στιγμής βλέπει με θετικό μάτι την όλη διαδικασία και εφόσον δοθεί η έγκριση τότε θα κληθούν όλα τα σωματεία της Εύβοιας σε συνάντηση όπου εκεί θα αποφασιστούν τα διαδικαστικά (π.χ. δημιουργία κατηγοριών) και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. όπου θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα οποιοδήποτε μέλος σωματείου της νέας Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της Διοικούσας Επιτροπής είναι το νέο συμβούλιο να απαρτίζεται από νεαρούς σε ηλικία παράγοντες, με όρεξη για δουλειά και προσφορά στο χώρο του μπάσκετ και καλύπτοντας γεωγραφικά ολόκληρο το νομό.

Οι νέες κατηγορίες και τα πλεονεκτήματα

Η κίνηση δημιουργίας της Ε.Σ.Κ.Ε. είναι δεδομένο πως θα φέρει συγκεκριμένα οφέλη, κυρίως οικονομικά, προς όλα τα σωματεία του νομού.

Θα μειωθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις μετακίνησης των σωματείων, άρα και τα έξοδα, ενώ με την πολύ πιθανή δημιουργία Συνδέσμου Διαιτητών και Κριτών Ευβοίας, είναι δεδομένο πως θα μειωθούν και τα έξοδα προς τους αντίστοιχους συνδέσμους.

Ακόμα, από πλευράς της νέας Ένωσης θα υπάρξει και κάλυψη ενός ποσοστού των εξόδων των σωματείων ώστε να μπορέσουν οι ομάδες να ανταποκριθούν ευκολότερα στις υποχρεώσεις τους.

Α’ & Β κατηγορία με δύο ομίλους

Αν και ακόμα τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο καθώς τα πάντα θα τεθούν ενώπιον των σωματείων, υπάρχει η πρόθεση για τη δημιουργία της Α’ κατηγορίας με εκπροσώπηση ομάδων από όλο τον Νομό, και η δημιουργία της Β’ κατηγορίας με τις ομάδες χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια (Νότιος & Βόρειος Όμιλος).

Με δεδομένο πως μιλάμε για Ένωση και όχι για Τοπική Επιτροπή, οι πρωταθλητές των ανώτερων τοπικών κατηγοριών θα ανέρχονται απ’ ευθείας στη Γ’ Εθνική και αντίστοιχα οι πρωταθλητές των τμημάτων υποδομής θα παίρνουν το εισιτήριο για την προκριματική φάση των Αθηνών, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με τους πρωταθλητές της ΕΣΚΑΣΕ.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν και με τη θετική μέχρι στιγμής ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων της Εύβοιας που οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν ήδη υπογράψει την αίτηση δημιουργίας της Ε.Σ.Κ.Ε. είναι δεδομένο πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς κυρίαρχος στόχος είναι η νέα Ένωση να είναι εντός των χρονικών πλαισίων ώστε από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19) να πάρει σάρκα και οστά!

Παναγιώτης Νικολάου

.
Διαβάστε ακόμη…