Σκουρτόπουλος: «Πρώτος στόχος να φτάσουμε στα προημιτελικά»

Τη δική της media day είχε στο Ηράκλειο η Εθνική Ανδρών, η οποία προετοιμάζεται για το τουρνουά Aegean. O Θανάσης Σκουρτόπουλος, μίλησε εν όψει του πρώτου αγώνa και για πρώτη φορά παραδέχθηκε πως στόχος της Ελλάδας είναι να φτάσει τουλάχιστον στους οκτώ του Μουντομπάσκετ

Θανάσης Σκουρτόπουλος: “Βρισκόμαστε στην αγαπημένη μου Κρήτη, όλων αγαπημένη μας. Τα πρώτα δείγματα είναι υψηλα. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε πολύ υψηλό επαγγελματικό επίπεδο στην ομάδα. Τα παιδιά ήταν έτοιμα με το καλημέρα. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι μια ζεστή ατμόσφαιρα, ώστε ο καθένας να μπορεί να δουλέψει στο μάξιμουμ και μέσα από τη δουλειά αυτή να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλες φορές που διαλέγαμε ένα μέρος στο βουνό για προετοιμασία, αυτή τη φορά θέλαμε ένα μέρος που θα ένιωθαν όλοι καλά, ευχάριστο και να δουλέψουν στη μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Αυτό το έχουμε πετύχει. Δουλέψαμε πολύ καλά αυτή την εβδομάδα και με τα φιλικά που έρχονται πιστεύω πως θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν είναι κάτι σοβαρό το θέμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θα μείνει προληπτικά σήμερα και αύριο εκτός προπονήσεων, εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας, γιατί ταλαιπωρήθηκε πολύ και στα δύο φιλικά θα είναι κανονικά. Ο Γιάννης είναι ένας επαγγελματίας υψηλότατου επιπέδου, ξέρει να προσέχει τον εαυτό του μόνος του. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ότι βοήθεια χρειάζεται, με σκοπό να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται η ομάδα.

Δεν είναι δύσκολο για έναν προπονητή να κοουτσάρει τον Γιάννη. Κατ’ αρχάς είναι μεγάλη χαρά, γιατί είναι ένας παίκτης που σε βοηθάει πάρα πολύ να κάνεις τη δουλειά σου με τον τρόπο που λειτουργεί και δεύτερον είναι ένας MVP του ΝΒΑ, δεν έχουμε την τύχη στα μέρη μας να έχουμε συχνά τέτοιες καταστάσεις. Είναι όμως ένα παιδί που έχει γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και αυτόματα μπαίνοντας στην ομάδα και βρισκόμενος στην Ελλάδα, προσαρμόστηκε στα δεδομένα μας. Αυτό είναι πιστεύω και το μεγαλείο του Γιάννη. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός που τον κάνει να ξεχωρίζει και στη συνέχεια το μπασκετικό του ταλέντο, γιατί ο συνδυασμός αυτών είναι που τον αναδεικνύει MVP.

Πρώτος στόχος μας είναι να είμαστε στους 8. Να είμαστε υγιείς, να είμαστε όλοι εκεί, να μην υπάρχει απώλεια και εκεί να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Το Παγκόσμιο φέτος είναι δύσκολο, ίσως το δυσκολότερο που έχει γίνει ποτέ, το λένε όλοι. Οπότε οι ομάδες που θα βρίσκονται στις 8 είναι όλες ικανές να φτάσουν σε μια διάκριση. Οι λεπτομέρειες, η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο καθένας, τα εσωτερικά που ίσως υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σε κάποιες ομάδες, όλα αυτά θα μετρήσουν για να ξεχωρίσει η ομάδα που θα πάει καλύτερα. Θεωρώ πως κι εμείς θα είμαστε στο γκρουπ αυτό.

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια για το τουρνουά του Ηρακλείου, δεν το ήξερα, γιατί είμαστε και σε μια κορύφωση της τουριστικής περιόδου και βέβαια εδώ οι δουλειές τρέχουν. Εμείς, τα δύο χρόνια που λειτουργούμεμε βάση την Κρήτη, ήταν μια απόφαση που μας δικαίωσε 110%. Ο κόσμος, η συμπεριφορά, η ποιότητα δουλειάς που γίνεται εδώ ήταν εξαιρετικά όλο αυτό το διάστημα και θέλαμε η πρώτη παρουσία της ομάδας να γίνει εδώ. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα τουρνουά, δυστυχώς είναι οι ημερομηνίες τέτοιες, που πολλές ομάδες κάνουν στις χώρες τους τουρνουά και δεν μας βόλεψε να φέρουμε τουλάχιστον μία ακόμη ομάδα”.

Κώστας Παπανικολάου: “Έχουμε επιλέξει την Κρήτη για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας μας, το οποίο είναι και το σημαντικότερο, γιατί είναι το διάστημα στο οποίο μπαίνουν όλες οι λεπτομέρειες. Νομίζω πως η επιλογή της Κρήτης έχει γίνει γιατί τα τελευταία χρόνια είναι πάντα δίπλα στην Εθνική και στα παράθυρα και σε διοργανώσεις για τις μικρές εθνικές ομάδες. Αυτά ήταν τα κριτήρια, πέραν του ότι μιλάμε για κάποιες από τις πιο όμορφες εγκαταστάσεις κι ένα ωραίο γήπεδο για να δουλεύεις. Θέλουμε να προετοιμαστούμε να είμαστε όδο το δυνατό πιο έτοιμοι. Ο κόσμος να μην περιμένει να δει κάτι όμορφο ίσως στα δύο πρώτα φιλικά, είναι καθαρά προπονητικού χαρακτήρα και το να δούμε κάποια πράγματα. Το θέμα και η ουσία είναι να βγουν κάποια πράγματα εκεί που πρέπει όταν πρέπει και να είμαστε όλοι έτοιμοι.

Είναι σημαντικό να μην έχουμε προβλήματα, να μην υπάρχουν τραυματισμοί, πράγματα που θα μας φέρουν πίσω στον προγραμματισμό που έχουμε κάνει για την προετοιμασία. Το θετικό είναι πως όλα τα παιδιά έχουν έρθει έτοιμα, όλα τα παιδιά έχουν δουλέψει πριν αρχίσει η προετοιμασία τους, ώστε να έρθουν όλοι έτοιμοι και να ξεκινήσουμε σε έντονους ρυθμούς από την αρχή, γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και έπρεπε να βάλουμε πάρα πολλά πράγματα. Το κομμάτι της πνευματικής ετοιμότητας είναι επίσης σε πάρα πολύ υψηλό επιπεδο. Όλα τα παιδιά έχουν τη συγκέντρωσή τους, ώστε να δουλεύουμε σε υψηλούς ρυθμούς και να αφομοιώνουμε πράγματα πιο γρήγορα από όσο μας παίρνει ο χρόνος να κάνουμε. Το σημαντικότερο είναι πως όλα τα παιδιά έχουμε έρθει με στόχο, με προσήλωση, ώστε να κάνουμε κάτι καλό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε «κλείσει» κάποιο μετάλλιο ή πως έχουμε κλείσει κάποια επιτυχία. Σημασία έχει πως η θέληση είναι υψηλή για μια επιτυχία.

Αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε το Τόκιο του 2020. Ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι η πρώτη φάση. Είναι να κερδίσουμε τα τρία πρώτα παιχνίδια που έχουμε και από εκει και πέρα θα συνεχίσουμε να θέτουμε τους στόχους μας όσο προχωράει το τουρνουά. Το να μιλάμε για άλλα τουρνουά στο μέλλον, που ούτε ξέρουμε αν θα είμαστε εκεί, είναι πάρα πολύ νωρίς και δεν υπάρχει και κανένας απολύτως λόγος. Στόχος μας είναι ένα σκαλάκι τη φορά, για να ανέβουμε στο τέλος όσο πιο ψηλά γίνεται, γιατί αν πας να ανέβεις πάρα πολλά σκαλιά μαζί τότε είναι πολύ πιθανό να πέσεις και να μην καταφέρεις τίποτα.

Σίγουρα είναι πολύ  σημαντικό και για εμάς που το γήπεδο θα είναι κατάμεστο εδώ στο Ηράκλειο, να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο και το αντίστροφο με τον κόσμο να δίνει τη στήριξή του, τη δύναμή του και την ενεργειά του. Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε όσο είναι δυνατό τον καλύτερό μας εαυτό, αναφορικά με το επίπεδο που βρισκόμαστε τώρα, αλλά ξαναλέω πως πολύ φοβάμαι ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάτι όμορφο ουσιαστικά, κάποιους αυτοματισμούς μέσα στο γήπεδο, Η ουσία είναι να γίνει η δουλειά και οι προπονητές να δουν τα κομμάτια που θέλουν να δουν”.

Ιωάννης Παπαπέτρου: “Είναι τα πρώτα παιχνίδια για εμάς, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ως προπόνηση, ως δυνατά τεστ, να δώσει ο καθένας το μάξιμουμ. Ερχόμαστε όλοι από διακοπές και μια περίοδο σε εισαγωγικά χαλάρωσης. Από την άλλη έχουμε αρκετή ποιότητα και νομίζω ότι έχουμε δουλέψει πολύ καλά από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε μαζί και θέλουμε να αρχίσουμε να το βγάζουμε στο γήπεδο.

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα πρώτα δείγματα γραφής, υπάρχει πολύ ωραίο οικογενειακό κλίμα και ένα πολύ καλό δέσιμο με όλα τα παιδιά, μια πολύ καλή σχέση, οπότε αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Προφανώς υπάρχει δουλειά ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην Κίνα. Πρέπει να βγάλουμε στο γήπεδο αυτό που πιστεύουμε πως πρέπει να βγάλουμε. Υπάρχει καλό υλικό, αλλά δεν μένουμε εκεί. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πάρουμε το μάξιμουμ από κάθε παίκτη σε ατομικό επίπεδο και όλοι μαζί για την ομάδα πάνω απ’ όλα.

Νομίζω η ποιότητα της ομάδας φαίνεται ξεκάθαρα. Πρέπει να φαίνεται και θα φανεί. Οι αυτοματισμοί και η χημεία δεν χτίζονται σε μια εβδομάδα. Καλούμαστε να τα καταφέρουμε γρήγορα, όπως και όλες οι άλλες εθνικές ομάδες, αλλά νομίζω πως αν παίξουμε αυτά τα φιλικά, μια ίσως πιο σταθερή και σίγουρη εικόνα θα είναι το τουρνουά Ακρόπολις Eurobank”.