Έδειξε… σημάδι ζωής η εθνική ανδρών κόντρα στην Ιταλία

Ένα μόλις 24ωρο μετά το “χαστούκι” που δέχθηκε από τη Γεωργία στο πλαίσιο του τουρνουά “Ακρόπολις” η εθνική ομάδα έδειξε να έχει… σημάδια ζωής! Χρειάστηκε μεν την παράταση για να ρίξει στο καναβάτσο την Ιταλία (73-70), όμως εκείνο που έχει σημασία δεν είναι το αποτέλεσμα. Άλλωστε το επισημάναμε σχολιάζοντας και το ματς με τη Γεωργία ότι τα αποτελέσματα σε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας δεν έχουν σημασία, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται η κάθε ομάδα. Και η εθνική ομάδα στο 24ωρο που πέρασε από το ηχηρό χαστούκι της Γεωργίας και τα… παρατράγουδα που αποκαλύφθηκαν (επεισόδιο ανάμεσα στον Γιάννη Μπουρούση και το Νίκο Παππά, με τους δύο παίκτες να τσακώνονται και το Γιαννούλη Λαρεντζάκη να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα!!!), έδειξε ότι διαθέτει “σφυγμό”.

Η ελληνική ομάδα έπαιξε με πολύ περισσότερη προσοχή κόντρα στους Ιταλούς, έβγαλε ενέργεια στην άμυνά της, ενώ έψαξε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στις επιθέσεις της. Περιορίζοντας μάλιστα σημαντικά την επιλογή της στον “αδύναμο κρίκο” της, τα τρίποντα. Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα φρόντισαν να δείξουν ότι ξέρουν μπάσκετ και μπορούν να το εφαρμόζουν, βάζοντας την ομάδα πάνω από το “εγώ” τους. Έβγαλαν συνεργασίες, έδειξαν διάθεση να “φτιάξουν” το συμπαίκτη τους και όχι την πάρτη τους και τα στατιστικά τους και αυτό μετουσιώθηκε σε ουσία. Με την εθνική να παίρνει τα ηνία στο σκορ και να δείχνει ικανή να πάρει μία άνετη φιλική νίκη.

Σίγουρα κάποιοι από τους διεθνείς ξεχώρισαν σε αυτή την καλύτερη εμφάνιση που παρουσίασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όμως εκείνο που “μέτρησε” για τη νίκη δεν ήταν τόσο οι νίκες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά το ομαδικό πνεύμα. Η έξτρα πάσα, το “διάβασμα” των “κενών” στην ιταλική άμυνα για να βρεθεί το ελεύθερο σουτ και κυρίως η επιλογή να παίξει η εθνική περισσότερο με δίποντα απ’ ότι με τρίποντα ήταν τα στοιχεία εκείνα που της έδωσαν τη δυνατότητα να έχει τον πρώτο λόγο στο ματς. Το 12-16 έγινε 20-16 στο τέλος του πρώτου 10λέπτου, με τους Ιταλούς όμως να μην εγκαταλείπουν.

Ντατόμε και Χάκετ έδωσαν το προβάδισμα στην ιταλική ομάδα (37-41), όμως σε εκείνο το χρονικό σημείο φάνηκε ο… σφυγμός της ελληνικής ομάδας. Με την άμυνά της να “πνίγει” τους Ιταλούς και τις επιθέσεις να έρχονται μετά από καλές συνεργασίες και επιλογές, η εθνική μας βρέθηκε στο +10 (59-49 στο 34′).

Διαφορά, που χάθηκε, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε και πάλι ένα “νεκρό” σημείο στο παιχνίδι του. Και μάλιστα σε κομβικό σημείο της αναμέτρησης, δίνοντας στους Ιταλούς τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ροή της αναμέτρησης. Χάκετ και Μέλι ηγήθηκαν της αντεπίθεσης, με τους “ατζούρι” να διαβάζουν καλά τις αδυναμίες που έδειξε ότι είχε η ελληνική άμυνα. Το παιχνίδι έγινε ντέρμπι, με τον Μπερνς να ισοφαρίζει σε 64-64 και να οδηγεί το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο, αφού το σουτ του Χάκετ δεν βρήκε στόχο.

Στον έξτρα χρόνο τα καλάθια των Σλούκα και Καλάθη έδωσαν τον “αέρα” που χρειαζόταν η ελληνική ομάδα, δίχως όμως αυτό να πτοήσει τους Ιταλούς. Που συνέχισαν να κυνηγούν την ανατροπή. Την οποία δεν πέτυχαν κυρίως διότι η ελληνική άμυνα (και δη του Παπανικολάου) ήταν εκείνη που τους στέρησε τη δυνατότητα της νίκης. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε με 73-70 και έδειξε ότι υπάρχει ακόμη… σφυγμός σε αυτή την ομάδα, που μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη. Αρκεί να το πιστέψει…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-16, 33-31, 50-45, 64-64, 73-70 (παρ.)

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 9, Μπουρούσης 12, Σλούκας 9, Λαρεντζάκης 1, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Αγραβάνης 8, Παπαπέτρου 5, Αντετοκούνμπο 4

ΙΤΑΛΙΑ (Μεσίνα): Χάκετ 19, Ντελα Βάλε 5, Αραντόρι 6, Φίλοι 10, Μπιλιγκα 4, Μέλι 10, Πάσκολο 1, Κούζιν, Τσιντσιαρίνι, Αμπάς 2, Μπάλντι Ρόσι, Μπερνς 4, Ντάτομε 9

 

Έκανε το 2/2 η Γεωργία, νικώντας και τη Σερβία!

Η Γεωργία διπλασίασε τις νίκες της στο τουρνουά «Ακρόπολις» επικρατώντας 68-66 της Σερβίας στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς προηγήθηκε νωρίς με 12-2, ωστόσο σταδιακά το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου ψαλίδιζε τη διαφορά και προηγήθηκε λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου (31-32). Η παρουσία του Μαριάνοβιτς επέτρεψε στη Σερβία να ξεφύγει με 51-43 και 61-53, ωστόσο οι Γεωργιανοί βρήκαν τις λύσεις με τον Σενγκέλια και χάρη σε καθοριστικούς πόντους του Σανάντζε επικράτησαν, με το τρίποντο του Λούτσιτς στην εκπνοή να μη βρίσκει στόχο για τους «πλάβι».

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-15, 36-36, 55-50, 66-68.

Διαιτητές: Πουρσανίδης, Τσαρούχα, Συμεωνίδης

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 6 (4 ριμπ.), Μπογκντάνοβιτς 14, Λούτσιτς (4 ριμπ.), Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρτσεβιτς 3, Μίτσιτς, Γκούντουριτς 7, Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 8 (9 ριμπ.), Μαριάνοβιτς 19 (8 ριμπ.).

ΓΕΩΡΓΙΑ(Ζούρος): Ντίξον 8, Γκαμκρελίντζε, Μπόισα, Τσιντσάντζε 9 (5 ασίστ, 6 λάθη), Σερμαντίνι 8 (4 ριμπ.), Σανάντζε 10, Μαρκοϊσβίλι 6, Μπερισβίλι, Σενγκέλια 21 (14 ριμπ.), Μπιτάντζε 6 (4 ριμπ.), Λονταρίντζε.