Αναστολή δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου έως τις 30 Νοεμβρίου…

«Επιλέγω για ακόμη μία φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τα μέτρα που θα ξαναβάλουν από το πρωί του Σαββάτου σε ένα «οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων» ολόκληρη τη χώρα «το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε», καθώς και την ανάγκη τα επιστημονικά δεδομένα να μην αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και να κρίνονται μόνο οι πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες έχει την ευθύνη η κυβέρνηση. Καθησύχασε όμως και τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες επισημαίνοντας πως υπάρχουν 37 δισεκατομμύρια σε ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη των πιο αδύναμων που θα πληγούν περισσότερο από την επιβολή των νέων μέτρων.

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στενοχώρια γιατί αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που θα εξαγγείλουμε σήμερα. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κύριος καθηγητής να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε στα ερωτήματα τα οποία θα μας τεθούν στη συνέχεια και τα οποία ελπίζω να αντικατοπτρίζουν και τα ερωτήματα τα οποία έχετε εσείς.

Θα το ξαναπώ στην αρχή της εισαγωγικής μου τοποθέτησης: Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε. Είμαστε μία ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημία αλλά και από τότε μέχρι σήμερα πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε.

Θα δώσουμε έμφαση σήμερα στα επιστημονικά δεδομένα διότι αυτά πρέπει κι εγώ να λάβω υπόψη μου όταν μας τα εισηγούνται οι ειδικοί και αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του, τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αυτών αλλά τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα και γι αυτά θα σας μιλήσει στη συνέχεια ο Σωτήρης.

Όπως ξέρετε έχουμε πάρει την απόφαση, από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 η ώρα να ξαναμπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι τελείως ίδιο με αυτό το οποίο είχε συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms για να βγει κάποιος από το σπίτι, ανοιχτά παραμένουν βέβαια σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά αλλά και τα σχολεία -το τονίζω- ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες και του Γυμνασίου και του Λυκείου θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας. Βεβαίως η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τώρα πια η χρήση μάσκας και γι αυτούς οι οποίοι μετακινούνται είναι προφανώς καθολική και υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις».