Απεβίωσε ο Στάνκοβιτς, «ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας»

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 95 ετών ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ιστορία του ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- μπάσκετ. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της FIBA έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διάδωση του μπάσκετ σε όλο το κόσμο από τη θέση του διοικητικού παράγοντα και ειδικά στη σύμπλευση του ΝΒΑ και του υπόλοιπου κόσμου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με τη δημιουργία του McDonald’s Open.

Ο Στάνκοβιτς γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1975 στο Μπίχατς της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και υπηρέτησε το μπάσκετ ως αθλητής (υπήρξε μάλιστα 36 φορές διεθνής με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας), προπονητής (κατέκτησε τέσσερις τίτλους στη Γιουγκοσλαβία με την ΟΚΚ Βελιγραδίου και έναν στην Ιταλία με την Ορανσόντα) και παράγοντας.

Η διοικητική καριέρα του Στάνκοβιτς άρχισε το 1953 από την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας και μέσα σε επτά χρόνια έγινε αναπληρωτής γενικός γραμματέας στην FIBA (1960). Έξι χρόνια αργότερα χρίστηκε γενικός γραμματέας της γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας (1966) και το 1972 ακολούθησε η προαγωγή του σε αναπληρωτή γενικό γραμματέα στην FIBA. Από το 1976 μέχρι το 2002 ήταν ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς για μένα υπήρξε πολλά περισσότερα από ένας γνωστός με τον οποίο πορευτήκαμε για χρόνια στον χώρο του μπάσκετ. Ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος, υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας πραγματικός, ειλικρινής προσωπικός μου φίλος, ένας συνεργάτης με τον οποίο είχαμε σε κοινό τρόπο σκέψης αλλά που και όταν διαφωνούσαμε, κάναμε εποικοδομητικούς διαλόγους με γνώμονα την πρόοδο του μπάσκετ.

Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς ήταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας, είχε σπίτι στην χώρα μας, αλλά είχε βοηθήσει και ουσιαστικά τις προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας σε χρόνια δύσκολα για το μπάσκετ, να το εξαπλώσουμε και να το κάνουμε πρώτο άθλημα στην χώρα. Η θλίψη είναι μεγάλη, η απώλεια το ίδιο, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».