Αυγενάκης: “Η ανοργανωσιά, η απειθαρχία, η αταξία στο αθλητικό οικοδόμημα ήρθε η ώρα να τελειώσει”

Στοιχεία σοκ και αποκαρδιωτικά αποτελέσματα ελέγχων από την προεγγραφή των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο, παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε και στην οποία παρέθεσε τα στοιχεία από την έως τώρα εφαρμογή του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων και την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Εκείνο που φάνηκε από τα στοιχεία και στο οποίο στάθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ότι “… καταδεικνύουν μια “χαοτική κατάσταση” κι ένα “πάρτι παρανομίας” με ευθύνη των αθλητικών Ομοσπονδιών, που δεν αρμόζει στην εικόνα της αθλητικής οικογένειας και πρέπει άμεσα να θεραπευτεί”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χώρο του μπάσκετ είναι πως μόλις 24 σωματεία είναι εκείνα που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο, ενώ αποκάλυψε πως οι οφειλές στο ΟΑΚΑ από το μπάσκετ (από ομοσπονδίες και σωματεία) ανέρχονται στο 1 εκ. €.

“Αυτή η ανοργανωσιά, η απειθαρχία, η αταξία στο αθλητικό οικοδόμημα ήρθε η ώρα να τελειώσει! Δεν μπορούν να μας κουνάνε και το δάχτυλο!
Είτε συνένοχοι, είτε βολεμένοι, είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτοι! Και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μαζί με τα υπόλοιπα Μητρώα των Φορέων που ακολουθούν θα βάλουν τάξη σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση! Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα Σωματεία, να θέσουμε κανόνες, να διαμορφώσουμε την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Να βοηθήσουμε με διαφάνεια και με κανόνες” συμπλήρωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ΕΟΚ και τη στάση της.

“Να φέρω ακόμα ένα παράδειγμα: Η Ομοσπονδία μπάσκετ στις 4 Ιουνίου με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 1.200 και πλέον σωματεία της!
* Ωστόσο, στη λίστα που απέστειλε στη ΓΓΑ για τη διασταύρωση των ενεργών με το Μητρώο, δήλωσε 1.019!
* Και προεγγραφή έχουν ολοκληρώσει μόλις 265!
* Η διαφορά είναι χαώδης! Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα είχαμε 1.019 (μπορεί και περισσότερους, ποιος ξέρει;), έναντι των 265 (δυνητικά) ψήφων.
* Και θέλω εδώ να σας θυμίσω ότι ήταν απαίτηση όλων των Ομοσπονδιαρχών, η Κυβέρνηση να τους δώσει τα χρήματα που είχαμε εξασφαλίσει για τα ερασιτεχνικά σωματεία, μετά από 12 χρόνια, για να τα μοιράσουν εκείνοι!
Που ξέρουν, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά! Έλεγαν ότι ξέρουν καλά το ερασιτεχνικό τοπίο της Ομοσπονδίας τους.
Τι ήξεραν αλήθεια;
Κι αν ήξεραν την αλήθεια, γιατί την έκρυβαν τόσα χρόνια;
Μήπως την καλλιεργούσαν οι ίδιοι;

* Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον, φαντάζομαι και όλη η αθλητική οικογένεια, τις απαντήσεις τους!
Αν υπάρχουν απαντήσεις κι αν έχουν κάτι να πουν, μετά τη σημερινή εικόνα, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων!
Τι έχουν, αλήθεια, να απαντήσουν οι σχεδόν ισόβιες διοικήσεις;

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ (Στοιχεία ώς Κυριακή 25 Οκτωβρίου)
5.344 σωματεία άνοιξαν καρτέλα στο Μητρώο
4.918 σωματεία προχώρησαν στην αίτηση
3.167 σωματεία ολοκλήρωσαν την αίτηση (64,4%)
1.751 σωματεία δεν ολοκλήρωσαν ακόμα (35,6%). Συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία.
* Από τα 3.167 σωματεία, που ολοκλήρωσαν, έχουν ήδη ελεγχθεί τα 2.930
Ο έλεγχος διακρίνεται στο αν πληρούν τα αγωνιστικά και τα οικονομικά κριτήρια, βάσει των αθλητικών νόμων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για την απόκτηση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.
> 2.678 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για τα αγωνιστικά κριτήρια, εκ των οποίων:
o 696 τα πληρούν (25,99%)
o 1.862 ΔΕΝ τα πληρούν (69,53%)
o 120 τα πληρούν σε ορισμένα από τα αθλήματα που καλλιεργούν (4,48%)

> 2.394 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για τα οικονομικά κριτήρια, εκ των οποίων:
o 291 τα πληρούν (12,16%)
o 2.103 ΔΕΝ τα πληρούν (87,84%)

> Σε 2.161 σωματεία έχει ολοκληρωθεί ο κοινός έλεγχος των δύο πεδίων (αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των τον οποίων:

o ΜΟΝΟ 117 πληρούν και τα δύο κριτήρια (5,41%)!

Δυστυχώς, μια τραγική εικόνα με πολλούς υπεύθυνους!

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ
Α. Στο πεδίο των αγωνιστικών κριτηρίων, το 40% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου στο ζήτημα του ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ!
Και το 70-80% δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά! Γίνεται;
Το πάρτι της «μαύρης εργασίας»!
Πάρτι παρανομίας!
Δυστυχώς, όμως, εδώ δεν συζητάμε οποιαδήποτε παρανομία. Συζητάμε για παρανομία σε έναν κρίσιμο τομέα: εκεί που εμπιστευόμαστε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας!

Και δικαιωνόμαστε απόλυτα που εδώ και καιρό έχουμε εξαγγείλει ότι, αμέσως μετά το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που μας δίνει ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία δημοσιοποιούμε σήμερα,
προχωράμε:
* άμεσα θα δημιουργηθεί Μητρώο Προπονητών (είναι υπέρ-απαραίτητο),
* το επόμενο αθλητικό νομοσχέδιο θα ρυθμίσει όλα τα περίπλοκα ζητήματα της προπονητικής στη χώρα μας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους,
* σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας, τον κ. Βρούτση, διερευνούμε το κατάλληλο πλαίσιο για την απασχόληση των προπονητών (εργόσημο ή τίτλος κτήσης). Και θα επιμείνουμε σε αυτό!
Είναι προτεραιότητα μας: γιατί ο προπονητής είναι ο Παιδαγωγός στον οποίο οι γονείς, όλοι μας, εμπιστευόμαστε τη διάπλαση και την ανάπτυξη, σωματική και νοητική, των παιδιών μας. Και σ’ αυτά τα ζητήματα δεν χωρά η παραμικρή έκπτωση.

Β. Στο πεδίο των οικονομικών κριτηρίων, το 89% των αιτήσεων των σωματείων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου: Απολογισμός 2019 και Προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια. Πρακτικό ΔΣ ή ΓΣ, δηλαδή που θα πιστοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά τους!
1.953 Σωματεία δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και μόλις 244 πράττουν το προφανές στα 2.197 που έχουν ελεγχθεί σ’ αυτό το πεδίο!”.

Τα “βέλη” του βέβαια δεν ήταν στραμμένα αποκλειστικά στην ομοσπονδία του μπάσκετ, αλλά και σε άλλες. Όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν απέφυγε να σταθεί ονομαστικά και στον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο και τις κινήσεις του και τις θέσεις του αναφορικά με το Μητρώο. “Ο αγαπητός κ. Βασιλακόπουλος, της ΕΟΚ, δήλωνε: “Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε την ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της ΓΓΑ, λίστας σωματείων που φέρονται να είναι αυτά που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της ομοσπονδίας. Οι πρακτικές αυτές, μόνο περίεργους συνειρμούς δημιουργούν και παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Τα αθλητικά σωματεία αποκτούν το δικαίωμα ψήφου μέσω της αθλητικής τους δραστηριότητας την οποία εγκρίνει αλλά και ελέγχει διαρκώς η οικεία αθλητική ομοσπονδία και ουδείς άλλος”.
Οι μονοκρατορίες τελείωσαν!
Είδαμε τον έλεγχο σας στο χώρο του μπάσκετ!”, σχολίασε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Δεν θέλω να σας κουράσω με άλλες άστοχες δηλώσεις! Υπάρχουν πολλές!
Η απάντησή μας:
Λυπόμαστε που απορρυθμίσαμε την «τελειότητά» σας, αλλά δεν αξίζει αυτή η εικόνα στον ελληνικό αθλητισμό!
Αυτή η ανοργανωσιά,
η απειθαρχία,
η αταξία στο αθλητικό οικοδόμημα ήρθε η ώρα να τελειώσει!
Δεν μπορούν να μας κουνάνε και το δάχτυλο!
Είτε συνένοχοι, είτε βολεμένοι, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτοι!

Και το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, μαζί με τα υπόλοιπα Μητρώα των Φορέων που ακολουθούν θα βάλουν τάξη σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση!
Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα Σωματεία, να θέσουμε κανόνες, να διαμορφώσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο!
Θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων.
Θα βοηθήσουμε με διαφάνεια και με κανόνες να επιτύχουμε τη διοικητική ανανέωση όλων των Ομοσπονδιών.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε απλόχερα την ακριβή και διαρκή επικαιροποίηση των στοιχείων κάθε ενδιαφερόμενου Σωματείου”.

Τέλος κλείνοντας ανέφερε τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα: “Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Δικαιούχος – λήπτης της οικονομικής ενίσχυσης είναι το αθλητικό σωματείο
που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση,
που έχει υποβάλλει και ολοκληρώσει την αίτηση καταχώρησης του στο ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και
που έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι σωστή σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ /ΔΑΑ/468468/14847/8282/1-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΜΦΧ4653Π4-5ΞΕ).

Το ποσό ενίσχυσης προκύπτει από:
τον αριθμό των αθλημάτων που καλλιεργεί το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, σύμφωνα με την απόφαση περί αθλητικής αναγνώρισης,
τον αριθμό των αθλητών του καθώς και
τον αριθμό των προπονητών που απασχολεί.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και καταβάλλεται εφάπαξ.

ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Βάσει της Υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/ 468468/14847/ 8282/1-9-2020 (ΑΔΑ: ΩΜΦΧ4653Π4-5ΞΕ) ο έλεγχος των σωματείων διακρίνεται σε αγωνιστικό και οικονομικό.

Ο Αγωνιστικός έλεγχος εξετάζει τα εξής πεδία – κριτήρια όπως:
* Ειδική αθλητική αναγνώριση
* Πρακτικό ΔΣ και ταυτοποίηση Προέδρου
* Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης και παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις αρχαιρεσίες του σωματείου
* Συμφωνία πιστοποιητικού μεταβολών με τα υποβληθέντα καταστατικά
* Βεβαιώσεις περιφέρειας για την τήρηση των βιβλίων
* Συμφωνία αθλήματος άδειας προπονητή – αθλήματος αθλητικού συλλόγου
* Ταυτοπροσωπία δήλωσης προπονητή και συμφωνητικού – Αμοιβή προπονητή
* Βεβαίωση μέλους ομοσπονδίας και ενεργής δραστηριότητας
* Εγκυρότητα αθλήματος

Ο Οικονομικός έλεγχος εξετάζει τα εξής πεδία – κριτήρια όπως:
* Αντιστοίχιση ΑΦΜ – Επωνυμία – Νόμιμου εκπροσώπου
* Προϋπολογισμός 2020
* Κατατεθειμένος προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια
* Ταύτιση συνολικών ποσών προϋπολογισμού
* Aπολογισμός 2019
* Κατατεθειμένος απολογισμός 2019 στην Περιφέρεια
* Ταύτιση συνολικών ποσών απολογισμού
* Έντυπο Ν (φορολογικό έντυπο – δηλωθέντα σωματεία).

Ά φάση:
30/10/2020 ολοκληρώνεται από τις Υπηρεσίες η α΄ φάση ελέγχου των ολοκληρωμένων αιτήσεων.
Για τις εν λόγω αιτήσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος, η ΓΓΑ στις 2/11/2020 θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) προκειμένου τα σωματεία να εισέλθουν ξανά στην αίτηση τους και να διορθώσουν τα λάθη τους.

Ως χρονικό διάστημα που μπορούν να θεραπεύσουν την αίτηση τους ορίζεται η
30η Νοεμβρίου 2020!
Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Β΄ φάση
Τα σωματεία που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την αίτηση τους θα πρέπει να το κάνουν μέχρι στις 30/11/2020, εάν φυσικά επιθυμούν αναλάβουν οικονομική ενίσχυση και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ομοσπονδιών τους.

Σε αυτή την φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Α., καθώς θα ολοκληρώνουν τον έλεγχο κάθε αίτησης, θα αποστέλλουν ταυτόχρονα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στο εκάστοτε σωματείο προκειμένου αυτό να μπαίνει απευθείας στην αίτηση του και να διορθώνει τα όποια λάθη του.

Ως διάστημα θεραπείας των προαναφερόμενων αιτήσεων ορίζεται η 11η Δεκεμβρίου 2020.

Διευκρινίζεται, βέβαια, ότι το μητρώο αθλητικών σωματείων παραμένει ΑΝΟΙΧΤΟ!

Τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα ορίζονται μόνο για τα σωματεία που επιθυμούν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυσης λόγω Covid-19 και να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Κάνουμε σαφές ότι:
Όσα σωματεία, ωστόσο, εγγραφούν ή/και ολοκληρώσουν την αίτηση τους στο μητρώο πέραν της παραπάνω ημερομηνίας, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ούτε στους εκλογικούς καταλόγους”.