greeceΤην πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 θα κάνει η Ελλάδα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το φετινό τουρνουά από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου. Η Εθνική Παίδων, με τον Δημήτρη Παπανικολάου στο “τιμόνι”, έχει κάθε λόγο να “βλέπει” ψηλά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς πέρα από την… πρώτη θέση (που μοιάζει να είναι “καπαρωμένη” από τώρα από την πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ), τα υπόλοιπα μετάλλια μοιάζουν ανοιχτά -και πολλές είναι οι χώρες που θα τα διεκδικήσουν.

Η Ελλάδα θα παραταχθεί με τον κορμό της ομάδας που κατέκτησε πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων (συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων παικτών που βοήθησαν την Εθνική Εφήβων να φτάσει μέχρι την τετράδα του Ευρωμπάσκετ Εφήβων πριν από λίγες ημέρες) και θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, την Ανγκόλα και τις Φιλιππίνες στον 1ο όμιλο του πλήρως αλλαγμένου 3ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U17, στο οποίο συμμετέχουν 16 ομάδες (και όχι 12 όπως στα δύο event_logo_dubaiπροηγούμενα) και τελείως διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής.

Οι 16 ομάδες είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους, από τους οποίους ΟΛΕΣ προκρίνονται στη δεύτερη φάση, όπου αρχίζουν τα νοκ άουτ παιχνίδια. Στις διασταυρώσεις θα αναμετρηθούν οι ομάδες του 1ου ομίλου με τον 2ο και αυτές του 3ου με τον 4ο (π.χ. 1ος 1ου ομίλου με 4ο 2ου ομίλου, 1ος 3ου ομίλου με 4ο 4ου κ.ο.κ.). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για όλους τους αγώνες θα υπάρξει μετάδοση με εικόνα και ήχο μέσω του youtube.com/fiba και του livebasketball.tv.

Οπως και σε κάθε διοργάνωση των εθνικών ομάδων, το infobasket θα είναι “παρών” στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17, κάνοντας το ξεκίνημα με ένα αναλυτικό αφιέρωμα στις 16 ομάδες που παίρνουν μέρος στο τουρνουά.

1ος όμιλος

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. ΗΠΑ, 2. Ελλάδα, 3. Ανγκόλα, 4. Φιλιππίνες

ΗΠΑ – Δεν έχουν αντίπαλο

Οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει σε προσωπική υπόθεση τα Παγκόσμια πρωταθλήματα Παίδων. Το έχουν κάνει μάλιστα με τόσο επιβλητικό τρόπο, που θα τους ζήλευε και η… dream team του 1992! Οι ΗΠΑ όχι μόνο έχουν κατακτήσει και τα δύο τουρνουά U17 που διεξήχθησαν στο παρελθόν (το 2010 και το 2012), αλλά είναι και αήττητοι σε αυτά (16-0), έχοντας κερδίσει τους αγώνες τους με 37,4 πόντους διαφορά κατά μέσο usa u17όρο (+39,8 το 2012 και +34,8 το 2010)! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν νικήσει σε όλα τα ματς με διψήφια διαφορά. Η μεγαλύτερη ήταν το +69 επί της Κίνας το 2012 (116-47) και η μικρότερη το +12 επί της Αργεντινής το 2010 (82-70).

Ολα αυτά βέβαια αποτελούν Ιστορία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τωρινή ομάδα των ΗΠΑ δεν είναι εξίσου δυνατή. Το απέδειξε και στο Παναμερικανό πρωτάθλημα Παίδων, το οποίο κατέκτησε με απολογισμό 5-0 και με διαφορά 53,4 πόντους ανά αγώνα! Οι 9 παίκτες από εκείνη την ομάδα θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ και στο Μουντομπάσκετ. Τα αστέρια της είναι οι Άιβαν Ραμπ, Μαλίκ Νιούμαν, Ντάιαμοντ Στόουν και Χένρι Ελενσον (Νο. 1, 3, 4 και 5 αντίστοιχα στην κατάταξη του ESPN για τους καλύτερους κολεγιόπαιδες).

ΕΛΛΑΔΑ – Η τετράδα είναι (πάλι) εφικτή

Από το 1999 είχε να βρεθεί στο βάθρο σε επίπεδο Παίδων η Ελλάδα. Τα κατάφερε πέρυσι, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U16 του Κιέβου, εξασφαλίζοντας παράλληλα και το “εισιτήριο” για το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17. Η συγκεκριμένη φουρνιά παικτών έχει ήδη πολλές παραστάσεις και papagiannisεπιτυχίες στο ενεργητικό της, αφού πέρα από το περσινό χάλκινο μετάλλιο οι Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Μουράτος και Κόνιαρης κατέκτησαν πριν από λίγες ημέρες και την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων.

Από την περσινή “χάλκινη” ομάδα θα παραταχθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 9 παίκτες (οι τέσσερις που ενσωματώθηκαν από την Εθνική U18 συν τους Ντουζίδη, Φλιώνη, Μιχαλούτσο, Πεφάνη, Καμάρα), με τους Μιλεντίγιεβιτς, Δίπλαρο, Σκόρδα να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι. Οι Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος είναι φυσικά και σε αυτή τη διοργάνωση οι ηγέτες της Εθνικής, η οποία θα έχει και μία σημαντική απουσία, αυτή του τραυματία Σκουλίδα. Με ή χωρίς τον Σκουλίδα, πάντως, η Ελλάδα είναι ικανή να φτάσει μέχρι την τετράδα σε αυτό το τουρνουά.

ΑΝΓΚΟΛΑ – Η πρωταθλήτρια Αφρικής

Αν και αποτελεί παραδοσιακή δύναμη στο αφρικανικό μπάσκετ, η Ανγκόλα συμμετέχει για πρώτη φορά σε Μουντομπάσκετ Παίδων. Εφτασε μέχρι το Ντουμπάι μετά την κατάκτηση του Παναφρικανικού πρωταθλήματος το 2013, όταν νίκησε στον τελικό την Αίγυπτο 75-66. Οι 10 από τους 12 παίκτες που κατέκτησαν τον περσινό τίτλο angola u17δηλώνουν “παρών” στα Η.Α.Ε. και ο Ζοάο Ζούνγκο είναι το μεγάλο αστέρι της αφρικανικής ομάδας.

Ο βασικός πάουερ φόργουορντ της Ανγκόλας είχε 17,9 πόντους, 10,3 ριμπάουντ, 1,7 κλέψιμο και 1,2 κόψιμο μ.ό. στο Παναφρικανικό πρωτάθλημα του 2013, ενώ ο ύψους 2,03μ. σέντερ Σίλβιο Ντε Σόουζα (11 πόντοι, 12,7 ριμπάουντ, 2 τάπες μ.ό. πέρυσι) είναι ο δεύτερος πιο επικίνδυνος παίκτης. Η Ανγκόλα έχει μέσο όρο ύψους 1,94μ. (διαθέτει μόνο τρεις παίκτες πάνω από 2 μέτρα) και δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Οχι από τη στιγμή που έχει νικήσει την Ισπανία σε φιλικό…

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ – Η έκπληξη του Πανασιατικού πρωταθλήματος

Οι Φιλιππίνες έχουν μέσο όρο ύψους 1,82μ. και κανέναν παίκτη πάνω από 1,90μ.. Με άλλα λόγια, ο ψηλότερος παίκτης τους είναι όσο ο βασικός… πόιντ γκαρντ της Ελλάδας (Κόνιαρης)! Κι όμως, κατάφεραν πέρυσι να φτάσουν μέχρι τον τελικό του philippinesΠανασιατικού Πρωταθλήματος Παίδων (όπου ηττήθηκαν με 85-78 από την Κίνα) και να προκριθούν για πρώτη φορά και στο Παγκόσμιο U17.

Οι καλύτεροι παίκτες των Φιλιππίνων είναι ο πάουερ φόργουορντ ύψους 1,88μ. Μάικλ Τζόζεφ Νιέτο (είχε 15,9 πόντους, 11 ριμπάουντ μ.ό. στο Πανασιατικό), ο Τζόλο Μεντόζα (πρώτος σκόρερ πέρυσι με 16,6 πόντους μ.ό.) και ο Πολ Ντεζιντέριο (11 πόντοι, 6,9 ριμπάουντ μ.ό.). Φυσικά και δεν έχουν υψηλές βλέψεις στη διοργάνωση…

2ος όμιλος

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Καναδάς, 2. Αυστραλία, 3. Γαλλία, 4. Ιαπωνία

ΚΑΝΑΔΑΣ – Δυνατός και χωρίς τον Τζάκσον

Με μία σημαντική απουσία θα παραταχθεί στο Ντουμπάι ο Καναδάς, καθώς ο καλύτερος ψηλός του (Τζάστιν Τζάκσον) δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική δωδεκάδα λόγω τραυματισμού. Το ταλέντο, πάντως, δεν λείπει από την ομάδα της Βόρειας Αμερικής, η οποία τερμάτισε 3η στο περσινό Παναμερικανικό Πρωτάθλημα U16 και έχει ηγέτη τον Τζαμάλ Μάρεϊ (φωτό), έναν jamal murrayσούτινγκ γκαρντ που είχε 17,4 πόντους, 5,6 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και 2,4 κλεψίματα μ.ό. το περσινό καλοκαίρι.

Ο Μάρεϊ είναι ένας εκ των 8 παικτών από την περσινή ομάδα που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν επίσης οι Κόμπι ΜακΓιούεν, Εντι Εκιορ, αλλά και ο πρωτοεμφανιζόμενος Χάουαρντ Ουάσινγκτον τζούνιορ. Ο Καναδάς έχει κάνει σπουδαία σπουδαία δουλειά τα τελευταία 4-5 χρόνια στις υποδομές, οπότε δεν αποκλείεται να κάνει και φέτος καλή πορεία (ήταν 3ος στο Μουντομπάσκετ U17 το 2010 και 5ος το 2012). Αυτό φάνηκε και στο τουρνουά του Τρουά, όπου κατέκτησε αήττητος την πρώτη θέση.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – Υπολογίσιμη, όπως πάντα

Πριν από δύο χρόνια οι 95/96άρηδες “μπούμερς” έφτασαν μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μόνο που τότε εκτός από τον Ντάντε Εξουμ, διέθεταν και παίκτες όπως ο Μπεν Σίμονς και ο Μίρκο Τζέριτς. Φέτος οι Αυστραλοί δεν μοιάζουν ικανοί να φτάσουν τόσο ψηλά. Πάλι βέβαια θα είναι υπολογίσιμοι, αν και τερμάτισαν humphriesτελευταίοι (με 1-3) στο σημαντικότερο τεστ πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, στο τουρνουά του Τρουά.

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την Αυστραλία είναι τρεις: κατ’ αρχάς ο βασικός σέντερ, ο 16χρονος ύψους 2,10μ. Αϊζακ Χάμφρις, που θεωρείται το μεγαλύτερο prospect αυτής της ομάδας. Πάντως, ο πιο επικίνδυνος παίκτης είναι ο σούτινγκ γκαρντ Τομ Γουίλσον, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη επιθετική επιλογή των Αυστραλών στα περισσότερα φιλικά, με τον (επίσης γκαρντ) Ντέγιαν Βασίλιεβιτς να δείχνει κι αυτός ότι είναι ικανός σκόρερ.

ΓΑΛΛΙΑ – Η ομάδα του Γκομπόλ

Οι “μπλε” τερμάτισαν πέρυσι στην 5η θέση του Ευρωμπάσκετ U16 και πήραν έτσι το τελευταίο “εισιτήριο” για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά φιλοδοξούν να κάνουν κάτι καλύτερο από τη 10η θέση που κατέκτησαν στην πρώτη παρουσία τους (το 2012), δεν θα είναι εύκολο όμως. Το μεγάλο αστέρι τους, ο Στεφάν Γκομπόλ θα stéphane_gombauldείναι πάλι παρών και θα είναι πάλι αυτός που θα τους οδηγήσει, μαζί με το περιφερειακό δίδυμο, τον Λουμπακί και τον (ύψους 1,75μ.) Λεμπέφ, ενώ απών είναι ο (βασικός πέρυσι) Ονά Εμπό.

Η Γαλλία δεν είναι από τις ομάδες που υπολογίζονται για πολύ ψηλά, δεν παύει όμως να είναι επικίνδυνη. Εδωσε συνολικά 9 (δυνατά) φιλικά τον τελευταίο μήνα, γνωρίζοντας πέντε ήττες, μεταξύ αυτών και από τον Καναδά (78-81), αντίπαλο του στην αυριανή πρεμιέρα του τουρνουά. Μεταξύ άλλων συνέτριψε την (μεθαυριανή αντίπαλο του) Αυστραλία 88-67.

ΙΑΠΩΝΙΑ – Χατσιμούρα, εσύ, σούπερ σταρ!

Την παρθενική παρουσία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων θα κάνει η Ιαπωνία, τρίτη πέρυσι στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα, πίσω από την Κίνα και τις Φιλιππίνες. Οι hachimuraΙάπωνες είναι μία τυπική κοντή (χωρίς παίκτη πάνω από 1,98μ.) ιαπωνική ομάδα, διαθέτει όμως ό,τι καλύτερο έχει παράξει το μπάσκετ της χώρας εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Ο λόγος για τον σμολ φόργουορντ Ρούι Χατσιμούρα, ο οποίος είχε 22,8 πόντους, 12,6 ριμπάουντ και 2,8 κοψίματα μ.ό. στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα του 2013.

Πέρα από τον Χατσιμούρα, η Ιαπωνία έχει και τους 11 παίκτες που τη βοήθησαν να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο το περασμένο καλοκαίρι. Ο φόργουορντ Χαγιάτο Μάκι (είχε 18,5 πόντους και 5,5 ριμπάουντ μ.ό. πέρυσι) και ο σέντερ Γκεν Χιραΐβα (12 πόντοι, 8,6 ριμπάουντ ήταν ο δικός του περσινός απολογισμός) είναι αυτοί που αξίζουν τη μεγαλύτερη προσοχή.

3ος όμιλος

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Ιταλία, 2. Πουέρτο Ρίκο, 3. Ισπανία, 4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΙΤΑΛΙΑ – Λα Τόρε και Μορέτι οδηγούν τους “ατζούρι”

Αλλη μία πρωτάρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων. Η Ιταλία πήρε την πρόκριση για πρώτη φορά μετά την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2013, όταν αποκλείστηκε (αν και φαβορί) στον ημιτελικό από την Ισπανία και στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου ηττήθηκε από την Ελλάδα. Στο Ντουμπάι πήγε με τους δύο καλύτερους la torreπαίκτες της στις επάλξεις. Ο ένας είναι ο Αντρέα Λα Τόρε, πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ και κλέφτης της Εθνικής Ιταλίας στο περσινό Ευρωμπάσκετ U16!

Ο άλλος είναι ο Ντάβιντε Μορέτι. Αν και ένα χρόνο μικρότερος (98άρης γαρ), ο γιος του Πάολο Μορέτι (παλιού διεθνή άσου και νυν προπονητή της Πιστόια) έχει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την ομάδα. Καλή περίπτωση είναι και ο έτερος 98άρης, ο Μπουκαρέλι, ένας από τους εννέα παίκτες που συμμετείχαν στην περσινή ομάδα, η οποία τερμάτισε 4η στο Ευρωμπάσκετ. Στην Ιταλία υπάρχουν επίσης τρεις παίκτες που πήραν μέρος και στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του Ικονίου (Νουοχουότσα, Τοτέ, Τσάταπαν).

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ – Αλλαγμένο σε σχέση με πέρυσι

Το Πουέρτο Ρίκο έχει λιγότερα κοινά από κάθε άλλη ομάδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μόνο έξι παίκτες έχουν απομείνει από την ομάδα που τερμάτισε 4η πέρυσι στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα, (οι τρεις εξ αυτών) είναι όμως και οι καλύτεροι. Ο λόγος puerto ricoκυρίως για τους Αρνάλντο Τόρο Μπαρέα, Χόρχε Πατσέκο και Ιβάν Γκαντία, την τριάδα που ξεχωρίζει από το Πουέρτο Ρίκο, χωρίς πάντως να πρόκειται για ομάδα που βασίζεται πάνω σε 2-3 παίκτες αλλά στο σύνολο.

Οι Πορτορικανοί έδειξαν στα παιχνίδια προετοιμασίας ότι είναι μαχητική ομάδα που δεν χάνει εύκολα. Αυτό αναμένεται να κάνουν και στον μάλλον “ανοιχτό” 3ο όμιλο, όπου έχουν “σίγουρη” μία νίκη (επί των Η.Α.Ε.) και από εκεί και πέρα θα δώσουν μάχη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Το Πουέρτο Ρίκο είναι μία από τις επτά ομάδες που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17.

ΙΣΠΑΝΙΑ – Δεν γίνονται κάθε χρόνο “θαύματα”

Αν και η γενιά των 97άρηδων της Ισπανίας δεν ήταν τόσο διαφημισμένη όσο οι προηγούμενες, οι “φούριας ρόχας” κατόρθωσαν να κατακτήσουν πέρυσι σχεδόν από το πουθενά το Ευρωμπάσκετ, πετώντας νοκ άουτ τρία φαβορί στο δρόμο προς το spainχρυσό μετάλλιο. Θαύματα δεν γίνονται βέβαια κάθε χρόνο, ωστόσο η Ισπανία είναι πάντα υπολογίσιμη. Από τους 12 περσινούς πρωταθλητές Ευρώπης θα δούμε στα Εμιράτα τους επτά, αυτούς που αποτελούν και τη βάση της ομάδας.

Οι δύο καλύτεροι παίκτες και ηγέτες της Ισπανίας παραμένουν ο Γιούστα και ο (προερχόμενος από τραυματισμό) Λόπεθ-Αροστέγκι, ενώ πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των Βιλά, Ροντρίγκεθ, Πέρεθ και Γκαρθία. Πριν από λίγες ημέρες οι Ισπανοί νίκησαν και την Ελλάδα στο τουρνουά του Ντουμπάι (70-63). Στην ομάδα υπάρχει επίσης ο Σορόγια, ο μόνος με διπλή υποχρέωση αυτό το καλοκαίρι (ήταν και στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων). 

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ – Η τελευταία θέση είναι ρεζερβέ

Η διοργανώτρια του φετινού Μουντομπάσκετ είναι πιθανότατα η πιο αδύναμη ομάδα που έχει εμφανιστεί ποτέ σε παγκόσμια διοργάνωση μπάσκετ! Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν καθόλου παράδοση στο μπάσκετ και μέχρι uaeπρότινος δεν υπήρχε καν Εθνική Παίδων στη χώρα. Τα τελευταία 14 χρόνια συμμετείχαν μόνο σε δύο πανασιατικά πρωταθλήματα, σε επίπεδο Νέων το 2000 και Εφήβων το 2008.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα παρατάξουν μία ομάδα στην οποία ο ψηλότερος παίκτης έχει ύψος… 1,82μ. και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχεδόν μηδαμινές. Αποτελέσματα όπως η ήττα από την Ελλάδα με 108-33 και από το… Μπαχρέιν με 90-52 σε πρόσφατα φιλικά, καταδεικνύουν ότι κάθε άλλο αποτέλεσμα εκτός από την τελευταία θέση στο τουρνουά, θα ισοδυναμεί με ιστορική επιτυχία για τους διοργανωτές…

4ος όμιλος

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Σερβία, 2. Κίνα, 3. Αργεντινή, 4. Αίγυπτος

ΣΕΡΒΙΑ –Διψασμένη για αποδείξεις και εκδίκηση

Η γενιά των Σέρβων 97άρηδων ακόμα δεν έχει χωνέψει πως έχασε μέσα από τα χέρια της το χρυσό μετάλλιο στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων. Οι παίκτες του Βάνια Γκούσα ήταν το απόλυτο φαβορί στον περσινό τελικό αλλά ηττήθηκαν από την Ισπανία και έκτοτε επιζητούν εκδίκηση, βροντοφωνάζοντας παράλληλα ότι είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα στην serbiaηλικία τους. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουν να αποδείξουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ντουμπάι.

Η αλήθεια είναι ότι το ταλέντο περισσεύει στη σερβική ομάδα, η οποία δεν θα έχει τον Γκλίσιτς στο Μουντομπάσκετ, θα έχει όμως όλα τα υπόλοιπα αστεράκια της. Οι Στογιάνοβιτς, Γιοβάνοβιτς, Αρανίτοβιτς, Μιλαντίνοβιτς, μαζί με τους δύο από την “αργυρή” Εθνική Εφήβων (Πένο και Μαρίνκοβιτς) συνθέτουν την πιο γεμάτη ευρωπαϊκή ομάδα της διοργάνωσης και πιθανότατα τον σοβαρότερο αντίπαλο για τους Αμερικανούς. Λογικά δεν θα έχουν πρόβλημα να πάρουν την πρωτιά στον 4ο όμιλο.

ΚΙΝΑ – Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ασίας

Η Κίνα είναι η απόλυτη κυρίαρχος της Ασίας σε επίπεδο Παίδων, καθώς έχει κατακτήσει και τα τρία πρωταθλήματα U16 που έχουν διεξαχθεί, έχοντας μάλιστα συνολικό απολογισμό 26-0! Οι πρωταθλητές Ασίας μόνο ευκαταφρόνητος αντίπαλος δεν hu u17θα είναι στο Ντουμπάι. Εχουν μαζί τους 9 παίκτες από την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο στο Πανασιατικό πρωτάθλημα και διαθέτουν πανύψηλο σύνολο (με μ.ό. ύψους 1,98μ. και επτά παίκτες πάνω από 2μ.), με 2-3 πολύ καλές μονάδες.

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους είναι δύο. Πρώτος και καλύτερος είναι ο σέντερ Τζινκίου Χου (17χρ., 2,06μ.), πρώτος σκόρερ (20,6π.), ριμπάουντερ (12,9ρ.) και μπλοκέρ (4,2κ.) της Κίνας πέρυσι στο Πανασιατικό πρωτάθλημα. Ο άλλος είναι ο σούτινγκ γκαρντ Γιανχάο Ζάο (έβαζε 19,7 πόντους μ.ό. πέρυσι), ενώ σημαντικό ρόλο στην ομάδα έχουν ακόμα ο πάουερ φόργουορντ Χάο Φου και οι δύο γκαρντ, ο Ξου και ο Λιού.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – Παντού υπάρχει ένας Ντελφίνο

Αρκετά αλλαγμένη σε σχέση με πέρυσι θα εμφανιστεί στο Ντουμπάι η Αργεντινή, η οποία κατέκτησε απροσδόκητα το αργυρό μετάλλιο στο Παναμερικανικό πρωτάθλημα του 2013. Οι καλύτεροι παίκτες εκείνης της ομάδας, βέβαια, θα είναι argentinaπαρόντες, με πρώτο τον φόργουορντ Λούσιο Ντελφίνο (τον κατά 15 χρόνια μικρότερο αδερφό του Κάρλος Ντελφίνο), ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ των “γκαούτσος” πέρυσι.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει σε άλλους τρεις παίκτες της Αργεντινής, στον Γκιγέρμο Αλιέντε, στον Λαουτάρο Ριέγκο Βανζέγια και φυσικά στον Μάξιμο Φέλερουπ, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά στο Τρουά. Η Αργεντινή είναι ως συνήθως ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Ο Αμπντελραχμάν και μετά το… χάος

Ο προπονητής της Αιγύπτου Μπράνισλαβ Τζεμτς έχει θέσει ως στόχο της ομάδας του τις θέσεις 9-12, ακόμα και αυτός όμως μόνο εύκολος δεν είναι. Η δευτεραθλήτρια Αφρικής μοιάζει καταδικασμένη να τερματίσει τελευταία στον 4ο όμιλο, αφού δεν έχει ούτε το ταλέντο, ούτε το ύψος να κοντραριστεί με τις υπόλοιπες ομάδες. Στο abdelrahman u17Ντουμπάι θα έχει τους 8 από τους 12 παίκτες με τους οποίους κατέκτησε πέρυσι το αργυρό μετάλλιο στο Παναφρικανικό πρωτάθλημα U16, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του πιο αξιόλογου παίκτη της.

Αυτός είναι ο Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν, ένας σούτινγκ γκαρντ ύψους μόλις 1,79μ. που ανακηρύχθηκε πέρυσι ο πολυτιμότερος παίκτης του Παναφρικανικού πρωταθλήματος, ήταν 2ος σκόρερ στο τουρνουά με 23,3 πόντους μ.ό., σούταρε με 60,4% εντός πεδιάς και είχε ακόμα 4,1 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 2,8 κλεψίματα ανά αγώνα! Από εκεί και πέρα, βέβαια, οι Αιγύπτιοι δεν έχουν πολλά να επιδείξουν. Αυτό δείχνουν και (φιλικές) ήττες όπως το 59-111 από την Ισπανία…