Το Eurobasket Νέων Ανδρών έχει συνδεθεί άρρηκτα με το ελληνικό μπάσκετ και τις επιτυχίες που έχουν προκύψει από αυτό. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το έχει διοργανώσει τέσσερις φορές, από το 1992 στο ΣΕΦ και το 2009 στην Ρόδο, μέχρι το 2014 και το 2017 στην Κρήτη. Η Ελλάδα είναι επίσης μία από τις δύο χώρες που αριθμούν τρία χρυσά μετάλλια (μαζί με την Σερβία) στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Πάντως, στο 22ο Eurobasket U20 που θα διοργανωθεί από σήμερα και μέχρι τις 21 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, το… καλάθι θα πρέπει να είναι μικρό.

Η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη έχει 2-3 παίκτες που αναμένεται να κάνουν σημαντική καριέρα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο δύσκολα θα δούμε πορεία μεταλλίου. Η οκτάδα, πάντως, μοιάζει με εφικτό στόχο για την Εθνική Νέων, η οποία βρίσκεται σε έναν όμιλο όπου μπορεί να βρεθεί από την 2η έως την 4η θέση, αν θεωρήσουμε ότι η Λιθουανία είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρωτιά. Η Σλοβενία και η Πολωνία είναι ομάδες στα μέτρα της Ελλάδας. Δεν παύουν όμως να κρύβουν και κινδύνους.

Τα αστέρια και οι μεγάλοι απόντες

Η Εθνική βρίσκεται επίσης στην ευχάριστη θέση να αποφύγει τη διασταύρωση με τον 2ο όμιλο στην φάση των νοκ άουτ αγώνων. Πρόκειται γι αυτόν στον οποίον συμμετέχουν η Σερβία, η Ιταλία και το Ισραήλ, τρεις ομάδες που θα μπορούσαν κάλλιστα να διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο και έχουν στη σύνθεσή τους μερικά από τα μεγάλα αστέρια του τουρνουά, όπως είναι ο Ντένι Αβντίγια, οι Μάρκο Πετσάρσκι, Νίκολα Μίσκοβιτς και ο Γκαμπριέλε Στεφανίνι.

Αστέρια υπάρχουν μπόλικα στο φετινό Eurobasket U20, πέραν από τους τρεις προαναφερθέντες. Παίκτες όπως οι Τούρκοι Μπιτίμ, Ατάρ και Σαϊμπίρ, οι Γάλλοι Φεβριέ, Πον, ο Μαυροβούνιος Μάρκο Σιμόνοβιτς, ο Βρετανός Καρίμ Κουίκλι, ο Σέρβος Αντριγια Μαριάνοβιτς, οι Ισπανοί Μαρτίνεθ, Αλοθέν και Πάρα, ο Γερμανός Φίλιπ Χέρκενχοφ, ο Κροάτης Τόνι Νάκιτς, ο Λιθουανός Άρνας Βελίτσκα και φυσικά οι δύο Έλληνες, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης και ο Δημήτρης Μωραΐτης.

Πάρα πολλοί είναι όμως και οι μεγάλοι απόντες, καθώς ως συνήθως οι NBAers ή οι παίκτες που επιλέχθηκαν στο φετινό Draft, απέχουν από το Eurobasket Νέων. Μερικά από τα ονόματα των παικτών που θα μπορούσαμε να δούμε στο Τελ Αβίβ, είναι πολύ οικεία ακόμα και σε κόσμο που δεν ασχολείται με τις μικρές ηλικίες. Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι φυσικά ο Σλοβένος Λούκα Ντόντσιτς. Άλλοι παίκτες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο τουρνουά είναι ο Σέρβος Μπάλσα Κοπρίβιτσα, οι Γάλλοι Σέκου Ντουμπούγια και Τζέιλεν Χορντ, ο Γερμανός Άιζακ Μπόνγκα, ο Κροάτης Λούκα Σάμανιτς και ο Πολωνός Αλεξάντερ Μπαλτσερόβσκι.

Τα φαβορί για το βάθρο

Όσο για το ποιες ομάδες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν; Το Ισραήλ, κάτοχος του τροπαίου, είναι ικανό να ανέβει πάλι στο βάθρο. Η Τουρκία μοιάζει πανίσχυρη και φαντάζει ως το φαβορί για τον τίτλο, ενώ η Λιθουανία, η Σερβία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν όλες πλήρεις και εξαιρετικές ομάδες. Στο δεύτερο “γκρουπ” δυναμικότητας μοιάζουν να βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η Κροατία και η Σλοβενία, ενώ η Πολωνία, η Μεγάλη Βρετανία, η Λετονία και η Ουκρανία λογικά θα παλέψουν για την μία θέση που προσφέρει την παραμονή στην πρώτη κατηγορία.

Το ρόστερ της Ελλάδας στο Eurobasket U20:

Ονοματεπώνυμο Υψος Ημ/νία γέννησης Ομάδα Πόντοι* Αγώνες*
Γιώργος Καλαϊτζάκης 2.00 02/01/1999 Παναθηναϊκός 116 7
Δημήτρης Μωραΐτης 1.90 03/02/1999 ΑΕΚ 102 6
Παναγιώτης Καλαϊτζάκης 1.97 02/01/1999 Χολαργός 72 7
Γιώργος Καμπερίδης 2.01 01/10/1999 Πανιώνιος 53 6
Ειρηναίος Μπάλος 1.99 03/12/1999 Παπάγος 45 7
Γιάννης Νικολαΐδης 1.85 29/03/1999 Ανατόλια 23 7
Κώστας Κουφόπουλος 1.85 21/05/1999 Δάφνη Δαφνίου 23 7
Θανάσης Δομπρογιάννης 2.02 15/01/1999 Δάφνη Δαφνίου 18 4
Αλφρέδος Πιλάβιος 1.98 15/12/1999 Ολντ Ντομίνιον 17 5
Νίκος Χουγκάζ 2.08 04/10/2000 Πανιώνιος
Γιώργος Αρνόκουρος 2.02 10/12/2000 Δάφνη Δαφνίου
Κωνσταντίνος Καμπουρίδης 2.06 24/06/1999 Πευκοχώρι

* Αναφέρονται οι πόντοι και οι αγώνες που είχαν οι παίκτες στα φιλικά

Προπονητής: Γιώργος Λιμνιάτης
Συνεργάτες: Γιώργος Δοξάκης, Σάββας Καμπερίδης

* Στα φιλικά συμμετείχαν και οι Άρης Ψαράς (24π., 6αγ.), Κώστας Νέσης (7π., 6αγ.), Κώστας Τσιρογιάννης (2π., 4αγ.), Χάρης Λιούνης (2π., 3αγ.), Φωκίων Φωτόπουλος (1π., 3αγ.). Στην προετοιμασία πήραν μέρος και οι Νίκος Τσιριλάκης, Παναγιώτης Καραγιώργος, Γιώργος Δούβλης, Κώστας Λαζαρίδης.

Η ανάλυση των 16 ομάδων:

ΠΡΩΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Τουρκία, 2. Γαλλία, 3. Μαυροβούνιο, 4. Μεγάλη Βρετανία.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία συγκαταλέγεται συνήθως στα φαβορί για ένα μετάλλιο στις περισσότερες διοργανώσεις μικρών εθνικών ομάδων. Το Eurobasket U20 του Τελ Αβίβ δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Η Τουρκία ήταν 3η το 2015 σε επίπεδο Παίδων με τις γενιές 1999-2000, 4η το 2017 στους Έφηβους και 5η πέρυσι στο Eurobasket Νέων, με οκτώ 99άρηδες στην ομάδα. Φέτος δείχνει αποφασισμένη να πατήσει κορυφή, έχοντας δείξει προηγουμένως τα δόντια της στο 24ο τουρνουά Τουργκούτ Ατακόλ, το οποίο κατέκτησε αήττητη, νικώντας την Σερβία, την Γαλλία, την Ελλάδα και την Ουκρανία με 25,2 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο! Οι Ατάρ, Μπιτίμ, Σαϊμπίρ (MVP στο Τουργκούτ Ατακόλ) και Χαζέρ ξεχωρίζουν από το τουρκικό ρόστερ, το οποίο διαθέτει ίσως την πληρέστερη περιφερειακή γραμμή του τουρνουά.

Πιθανές θέσεις: 1-4

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία μετράει πέντε μετάλλια την τελευταία 10ετία σε επίπεδο Νέων (ένα χρυσό, δύο αργυρά και δύο χάλκινα) και είναι σχεδόν πάντα στις ομάδες που αρχίζουν αυτά τα τουρνουά με υψηλές βλέψεις. Στο φετινό Eurobasket, πάντως, η παράδοση μάλλον δύσκολα θα συνεχιστεί. Με τα δύο μεγάλα αστέρια της γενιάς (τον Σέκου Ντουμπούγια του Ντιτρόιτ και τον Τζέιλεν Χορντ του Πόρτλαντ) να απουσιάζουν, όπως και οι Ολιβιέ Σαρ, Τζοσουά Μπαλά, και μόνο τον Γιοχάν Σουπάς να προστίθεται από την χάλκινη Εθνική U19, η Γαλλία δεν έχει το ταλέντο για να φτάσει ψηλά. Η τριάδα Φεβριέ – Μπαζίλ – Πον ξεχωρίζει από την ομάδα του Ζαν-Εμέ Τουπάν, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο των φιλικών με απολογισμό 2-6.

Πιθανές θέσεις: 6-9

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Η παραμονή στην πρώτη κατηγορία είναι ο πρωταρχικός στόχος για το Μαυροβούνιο, το οποίο δεν έχει άλλωστε κάτι καλό να παρουσιάσει στο παρελθόν με την συγκεκριμένη γενιά παικτών. Αυτό φάνηκε και στα παιχνίδια προετοιμασίας, στα οποία η ομάδα του Ντούσαν Ντούμπλιεβιτς νίκησε εύκολα τις ανίσχυρες Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία, αλλά ηττήθηκε από την Ιταλία και την Ρωσία. Στο Τελ Αβίβ το Μαυροβούνιο θα στηριχθεί κυρίως στους Μάρκο Σιμόνοβιτς, Ιγκόρ Ντρόμπνιακ, Βουκ Πόποβιτς, Αντριγια Σλάβκοβιτς και Πάβλε Τζούρισιτς. Δύσκολα θα υποβιβαστεί, ακόμα πιο δύσκολα όμως θα μπει στην οκτάδα.

Πιθανές θέσεις: 8-11

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μία από τις πιο αδύναμες ομάδες του φετινού Eurobasket είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η ομάδα του Καρλ Μπράουν έχει δύο σημαντικές απουσίες (Μπότσι-Γίαντομ και Φούλερ) και μικρό βάθος στον πάγκο, όπως και επίσης λίγες αξιόπιστες επιλογές στην επίθεση. Ο Καρίμ Κουίλι της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ξεκάθαρα ο σταρ των Βρετανών, με τον Τζέικομπ Ράουντ της Φουενλαμπράδα και τους Χάρις, Σπενς και Κιτένγκε να τους συμπληρώνουν. Η βρετανική ομάδα πήγε στο Τελ Αβίβ έχοντας κάνει προετοιμασία μόνο δύο εβδομάδων. Στα φιλικά είχε απολογισμό 1-3 και 59,7 πόντους κατά μέσο όρο στην επίθεση. Όλα δείχνουν ότι θα παλέψει για την παραμονή στην πρώτη κατηγορία.

Πιθανές θέσεις: 12-15

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Σερβία, 2. Ιταλία, 3. Ισραήλ, 4. Ουκρανία.

ΣΕΡΒΙΑ

Στη γενιά που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης πριν από δύο χρόνια σε επίπεδο Εφήβων, θα βασιστεί η Σερβία στο Τελ Αβίβ. Αν λάβουμε υπ’ όψιν, δε, το υλικό που έχει στα χέρια του ο Όλιβερ Πόποβιτς και τα αποτελέσματα στην προετοιμασία, τότε πρόκειται για μία από τις ομάδες που θα παλέψουν για τα μετάλλια. Κι ας απουσιάζει πάλι ο Μπάλσα Κοπρίβιτσα. Με εξαίρεση την βαριά ήττα από την Τουρκία (60-88) στο Τουργκούτ Ατακόλ, η Σερβία κέρδισε τα υπόλοιπα πέντε φιλικά που έδωσε με την Ουκρανία (81-70), την Ελλάδα (70-65) και την Γαλλία (61-44, 66-55 και 81-68), δείχνοντας ότι θα στηριχθεί κυρίως στον Νίκολα Μίσκοβιτς (MVP του Eurobasket U18 του 2017) και στους Μομίροβ, Μαριάνοβιτς, Ουσκόκοβιτς, Βούλικιτς και φυσικά στον Μάρκο Πετσάρσκι, που προστέθηκε στην ομάδα από την Εθνική U19 τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά.

Πιθανές θέσεις: 1-4

ΙΤΑΛΙΑ

Μία από τις πιο γεμάτες ομάδες του Eurobasket είναι η Ιταλία. Ο Αντρέα Καπομπιάνκο δεν έχει κάποιον παίκτη-σταρ, διαθέτει όμως 12 που μπορούν να προσφέρουν και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε το πιο μεγάλο rotation από κάθε άλλη ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση. Στα παιχνίδια προετοιμασίας έπαιξαν συνολικά 21 παίκτες, με τον Καπομπιάνκο να μοιράζει πολύ το χρόνο συμμετοχής. Κι όμως, οι Ιταλοί κέρδισαν εύκολα έξι από τα επτά φιλικά (ηττήθηκαν μόνο από τους Γερμανούς στην 3η παράταση), αν και δεν αντιμετώπισαν κάποιο από τα φαβορί για μετάλλιο. Οι Αμερικανοθρεμένοι Καρούζο, Ποζέρ, μαζί με τον Έμπελινγκ συνθέτουν μία καλή τριάδα ψηλών, αλλά η δύναμη των Ιταλών βρίσκεται στην περιφέρεια, εκεί όπου δεσπόζουν οι Στεφανίνι, Σερπίλι, Παγιόλα, Μιάσκι και Παλούμπο.

Πιθανές θέσεις: 3-6

ΙΣΡΑΗΛ

Αν και στις μικρότερες ηλικίες δεν έχει πολλές επιτυχίες να επιδείξει, το Ισραήλ τείνει να δημιουργήσει παράδοση στο Eurobasket U20, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα πέρυσι στο Κέμνιτς και ήταν 2ο το 2017. Οι 97-98άρηδες (Μπλατ, Ζούσμαν, Μπρίσκερ, Μπένι, Ρούινα) δεν θα βρίσκονται βέβαια στο Τελ Αβίβ, θα είναι πάντως ο 18χρονος (γεννηθείς το 2001) Ντένι Αβντίγια, ένα από τα μεγάλα αστέρια του τουρνουά. Ο φόργουορντ της Μακάμπι μαζί τον Γιαμ Μαντάρ (2000), τον Έινταν Άλμπερ και τους 99άρηδες Αβίβι και Κράβιτς αποτελούν τους καλύτερους παίκτες του Ισραήλ, το οποίο παίζει στην έδρα του και έδειξε στο πρόσφατο τουρνουά που κατέκτησε (με αντιπάλους την Ισπανία, την Λιθουανία και την Κροατία) ότι μπορεί να προχωρήσει και φέτος μακριά.

Πιθανές θέσεις: 3-6

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μόνο με ροδοπέταλα δεν θα είναι στρωμένος ο δρόμος για την Ουκρανία σε αυτό το Eurobasket. Η ομάδα του Βαλερί Πλεχάνοβ δεν διαθέτει ιδιαίτερο ταλέντο και επιπλέον έχει την ατυχία να βρίσκεται στον 2ο όμιλο, όπου κάτι παραπάνω από την 4η θέση θα πρέπει να θεωρείται άθλος με αντιπάλους την Ιταλία, την Σερβία και το Ισραήλ. Ο Ισούφ Σάνον (δεν έπαιξε σε ούτε ένα φιλικό αλλά προστέθηκε στην ομάδα λίγο πριν από την έναρξη του τουρνουά) και ο πάουερ φόργουορντ Άντρι Βοϊνάλοβιτς είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ουκρανία σε αυτό το τουρνουά. Μαζί με τους Κόζακ, Γκρίτσακ και Μπονταρένκο θα είναι οι πιο σημαντικοί παίκτες στην προσπάθεια που θα κάνουν οι Ουκρανοί να παραμείνουν για 5η συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη κατηγορία. Κάτι που μόνο εύκολο δεν θα είναι…

Πιθανές θέσεις: 13-16

ΤΡΙΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ισπανία, 2. Γερμανία, 3. Κροατία, 4. Λετονία.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το φαβορί του 3ου ομίλου και βασική υποψήφια για το βάθρο. Η Ισπανία θα έχει στο Τελ Αβίβ όλα τα αστέρια της γενιάς του 1999/2000, η οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο το 2017 στο Eurobasket U18 και ήταν 4η το 2015 σε επίπεδο Παίδων. Με τους Αλοθέν, Κουέβας στον “άσο”, τους Μαρτίνεθ, Γκονζάλεθ, Πουέρτο στα “φτερά” και μία από τις πιο πλήρεις φροντ λάιν στο τουρνουά (Εϊγκιατόρ, Πάρα, Γκαλάν, Ρόσα), οι Ισπανοί έχουν όλα τα φόντα να προχωρήσουν μακριά και να επιστρέψουν στα μετάλλια έπειτα από μία διετία μακριά από αυτά σε επίπεδο Νέων. Κάτι όχι σύνηθες για μία χώρα που μετρούσε 10 συνεχόμενα μετάλλια σε Eurobasket U20 από το 2007 έως το 2016…

Πιθανές θέσεις: 1-4

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία δεν έχει το ταλέντο της αντίστοιχης περσινής Εθνικής Νέων, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Κέμνιτς με τους Μουσίντι, Ολίντε, Στάνιτς και Φρόιντενμπεργκ μεταξύ άλλων. Δεν θα έχει επίσης στο Τελ Αβίβ τον καλύτερο παίκτη της γενιάς του 1999, τον NBAer Άιζακ Μπόνγκα, ούτε τον Νέλσον Βάιντεμαν και τον Χέντρικ Ντρέσερ, δύο παίκτες που έπαιζαν μεγάλο ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν σε επίπεδο εφήβων και παίδων. Δεν παύει να διαθέτει πάντως μπόλικο ταλέντο. Με ηγέτη τον Φιλίπ Χέρκενχοφ της Ράστα Βέχτα, τον Αμερικανοθρεμένο Τίμαν, τον υποψήφιο για το φετινό Draft του ΝΒΑ Τζόσουα Ομπιέσιε και την τριάδα Βρτσιτς, Μάτισεκ, Σέριτς, η ομάδα του Αλαν Ιμπραχίμαγκιτς έχει βάθος και προοπτική να κάνει κάτι καλό.

Πιθανές θέσεις: 6-9

ΚΡΟΑΤΙΑ

Η Κροατία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο περσινό Eurobasket Νέων, ωστόσο η φετινή αποστολή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη, όπως και ο δρόμος προς τα μετάλλια. Ένας (βασικός) λόγος είναι η απουσία του καλύτερου παίκτη της γενιάς του 2000, του Λούκα Σάμανιτς, φετινού ντραφτ-πικ των Σαν Αντόνιο Σπερς και ηγέτη της Κροατίας στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο περσινό Eurobasket Εφήβων β’ κατηγορίας. Ο -διεθνής και με την Εθνική Ανδρών- Τόνι Νάκιτς της Σίμπενικ είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει, με τους Μπάγιο, Γιορντάνο, Μπάτινιτς και Μπράνκοβιτς να είναι οι κύριοι συμπαραστάτες του. Η ομάδα του Νταμίρ Ραΐκοβιτς έχει ταλέντο για να φτάσει μέχρι την οκτάδα, αυτό όμως είναι μάλλον το καλύτερο που μπορεί να περιμένει στο Τελ Αβίβ.

Πιθανές θέσεις: 7-10

ΛΕΤΟΝΙΑ

Η παραμονή στην πρώτη κατηγορία είναι το μόνο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους στην Λετονία. Η ομάδα του Κρίσταπς Ζέιντς είναι μία από τις πιο αδύναμες της διοργάνωσης και η ενίσχυση από την Εθνική U19 που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κρήτης ήταν επιβεβλημένη. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι η προσθήκη παικτών όπως ο Μπέρκις και ο Χλεμποβίτσκις θα σώσει τους Λετονούς. Η γενιά του 1999 δεν έχει κάτι αξιόλογο να παρουσιάσει και στο Τελ Αβίβ θα απουσιάζει ακόμα και ο Εντγκαρς Καουφμάνις, ο καλύτερος (99άρης) Λετονός. Άλλωστε στο Ισραήλ η Λετονία θα στηριχθεί επί της ουσίας σε μία δεύτερη U19, καθώς οι οκτώ παίκτες είναι γεννημένοι το 2000. Στα παιχνίδια προετοιμασίας η Λετονία υπέστη πέντε ήττες (από Λιθουανία, Πολωνία, Εσθονία) με 34,4 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο και νίκησε μόνο την Εσθονία.

Πιθανές θέσεις: 13-16

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Λιθουανία, 2. Ελλάδα, 3. Σλοβενία, 4. Πολωνία.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Το φαβορί του 4ου ομίλου δεν είναι άλλο από την Λιθουανία. Η γενιά του 1999 ήταν 2η στο Eurobasket Παίδων το 2015, 3η σε επίπεδο Εφήβων το 2017 και πήγε στο Ισραήλ κουβαλώντας τον τίτλο ενός εκ των μεγάλων φαβορί για μετάλλιο και σε αυτό το τουρνουά. Προεξάρχοντος του Άρνας Βελίτσκα της Μπαρτσελόνα, η ομάδα του Ντόναλντ Κάιρις είναι μία από τις πιο ταλαντούχες της διοργάνωσης. Η περιφερειακή γραμμή είναι εξαιρετική με τους Σαργκιούνας, Ουλέτσκας, Κόζις να πλαισιώνουν τον Βελίτσκα, ενώ στην φροντ λάιν ξεχωρίζουν οι Λαβρινοβίτσιους, Βασιλιάουσκας. Οι Λιθουανοί είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι και την κορυφή του βάθρου στο Τελ Αβίβ, ένα χρόνο μετά την απογοητευτική 9η θέση στο Κέμνιτς της Γερμανίας.

Πιθανές θέσεις: 1-4

ΕΛΛΑΔΑ

Η γενιά του 1999 δεν στερείται ταλέντου, ωστόσο δεν έχει κάτι καλό να παρουσιάσει στο παρελθόν ως ομάδα. Παρά την ύπαρξη παικτών όπως ο Γιώργος Καλαϊτζάκης και ο Δημήτρης Μωραΐτης, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους της γενιάς τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι 99άρηδες ήταν 7οι ως έφηβοι το 2017 και 13οι ως παίδες το 2015. Πέρυσι, δε, σώθηκαν στο τελευταίο παιχνίδι (μαζί με τους 98άρηδες) στο Eurobasket U20, επιστρέφοντας φέτος για κάτι καλύτερο. Η συνταγή δεν αλλάζει. Η Εθνική Νέων θα στηριχτεί στον Μωραΐτη, στα αδέρφια Καλαϊτζάκη και στον Καμπερίδη, ενώ η προσθήκη των Χουγκάζ, Αρνόκουρου από την Εθνική U19 θα δυναμώσει την κοντή φροντ λάιν.

Στα παιχνίδια προετοιμασίας που έδωσε στην Τουρκία (τουρνουά Τουργκούτ Ατακόλ) και στην Ιταλία (τουρνουά Ντομέτζε ντι Καντόρε), η Ελλάδα είχε απολογισμό δύο νίκες (επί της Γαλλίας με 60-55 και της Ουκρανίας με 86-82) και πέντε ήττες (από την Γερμανία με 83-91, από την Σλοβενία με 83-86, από την Ιταλία με 66-82, από την Τουρκία με 62-82 και από την Σερβία με 65-70), δείχνοντας ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική, αλλά και ότι κάτι της λείπει για να κάνει το βήμα παραπάνω. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν είναι μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά, ούτε όμως και μία από τις χειρότερες. Λογικά θα αποφύγει τις κακοτοπιές, αλλά κάτι παραπάνω από είσοδο στην οκτάδα μοιάζει δύσκολο.

Πιθανές θέσεις: 7-10

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Αν είχε στη διάθεσή της τον Λούκα Ντόντσιτς, η Σλοβενία θα ήταν ικανή να φτάσει ψηλά. Ο σταρ των Ντάλας Μάβερικς δεν ενίσχυσε πάντως ποτέ τις μικρές εθνικές ομάδες της πατρίδας του και αυτό δεν θα γίνει φυσικά ούτε φέτος, περιορίζοντας την Σλοβενία σε ρόλο κομπάρσου στο Τελ Αβίβ. Η ομάδα του Ντέγιαν Γιάκαρα δεν έχει πολύ ταλέντο, έχει προετοιμαστεί όμως περισσότερο από κάθε άλλη για αυτό το τουρνουά και έδωσε τα περισσότερα φιλικά (9), μετρώντας τρεις νίκες (μία εκ των οποίων και επί της Ελλάδας) και έξι ήττες. Πρόκειται για κοντή ομάδα, με μόνο τρεις παίκτες πάνω από δύο μέτρα, που στηρίζεται κυρίως στην περιφερειακή τριάδα Κραλ, Κλάβτσαρ, Χίρσμαν και στον αρχηγό της, τον Σκέντελ.

Πιθανές θέσεις: 10-13

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία κατέκτησε πέρυσι το Eurobasket U20 β’ κατηγορίας με τους 99άρηδες Κολέντα και Μπογκούτσκι να είναι οι κορυφαίοι παίκτες, αν κρίνουμε όμως από τα παιχνίδια προετοιμασίας, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτή την ομάδα. Ο απολογισμός της στα φιλικά ήταν τρεις νίκες (δύο επί της Λετονίας και μία επί της Φινλανδίας) και τέσσερις ήττες (οι τρεις με 20+ πόντους διαφορά) από την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, το Μαυροβούνιο και την Φινλανδία. Ο γκαρντ Λούκας Κολέντα, ο σμολ φόργουορντ Γκρέγκορς Καμίνσκι και ο 7-footer Άντριαν Μπογκούτσκι είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η πολωνική ομάδα, η πλέον ανίσχυρη του 4ου ομίλου.

Πιθανές θέσεις: 13-16