Σε μόνιμο τόπο διεξαγωγής διεθνών διοργανώσεων έχει εξελιχθεί η Κρήτη, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ανδρών (U20) από σήμερα (15/7) και μέχρι τις 23 Ιουλίου. Μετά το Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2007, το Ευρωμπάσκετ Νέων του 2014 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων του 2015, η Κρήτη θα διοργανώσει την τέταρτη μεγάλη διεθνή διοργάνωση μπάσκετ τα τελευταία 11 χρόνια, ένα τουρνουά στο οποίο η Ελλάδα έχει ως συνήθως μεγάλες βλέψεις.

Με το Ευρωμπάσκετ U20 να είναι λοιπόν προ των πυλών στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, το Infobasket σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις 16 ομάδες που θα πάρουν μέρος σε αυτό. Διαβάστε ποιες είναι οι ομάδες που ξεχωρίζουν, οι μεγάλοι σταρς, οι απόντες, τι έχουν κάνει οι γενιές του 1997 και του 1998 στο παρελθόν, καθώς φυσικά και την καθιερωμένη εκτίμηση του Infobasket.

1ος όμιλος

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ελλάδα, 2. Γερμανία, 3. Τσεχία, 4. Σουηδία.

Ελλάδα

Το φαβορί του ομίλου και μία από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν μετάλλιο, ακόμα και χωρίς τους Παπαγιάννη, Αντετοκούνμπο. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος τα τελευταία πέντε χρόνια της γενιάς του 1997, η οποία θα πλαισιωθεί στην Κρήτη από τους καλύτερους 98άρηδες. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα είναι ο ηγέτης της ελληνικής ομάδας και μαζί με τους Μουράτο, Σκουλίδα, Κόνιαρη, Φλιώνη θα αποτελέσουν τις… παλιοσειρές της Εθνικής. Ο Θοδωρής Καρράς είναι ο μόνος rookie στην ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι 97άρηδες συμμετείχαν συνολικά σε έξι διοργανώσεις από το 2013 έως το 2016, με τους Χαραλαμπόπουλο, Μουράτο να είναι οι μόνοι που δεν έχουν απουσιάσει ποτέ. Η συγκεκριμένη γενιά παικτών (Μιλεντίγιεβιτς, Φλιώνης, Μουράτος, Σκουλίδας, Δίπλαρος, Χαραλαμπόπουλος) ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2015 σε επίπεδο εφήβων και “χάλκινη” το 2013 στο Ευρωμπάσκετ Παίδων, όπως και στο πρωτάθλημα Νέων β’ κατηγορίας (2016).

Συν τοις άλλοις, έχει τερματίσει στην 4η θέση σε άλλες δύο διοργανώσεις: στο Ευρωμπάσκετ U18 του 2014 και στο Μουντομπάσκετ U19 του 2015. Οι 98άρηδες ήταν 9οι τόσο σε επίπεδο Παίδων, όσο και Εφήβων, ενώ οι Λούντζης, Χρηστίδης συμμετείχαν στο χρυσό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ U18 του 2015.

Απουσίες: Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο.

Πιθανές θέσεις: 1-4.

Γερμανία

Χωρίς τους Μουσίντι και Χάρτενσταϊν η Γερμανία χάνει ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής της, ωστόσο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος αντίπαλος θα είναι. Το έδειξε και στα παιχνίδια προετοιμασίας, καθώς νίκησε κατά σειρά την Ελλάδα (69-58), τη Γαλλία (84-63), την Τσεχία (73-60) και τη Φινλανδία (74-69 και 107-74). Η Γερμανία έχασε μόνο από την Ελλάδα (65-57) και την Ισπανία (71-70) στα φιλικά. Οι παίκτες που ξεχωρίζουν από την ομάδα του Χένρικ Ρεντλ είναι ο Καρίμ Γιάλοου της Μπάγερν Μονάχου, ο Νίκλας Κίελ των Σκαϊλάινερς και ο αμερικανοθρεμένος Μόριτς Γουάγκνερ του Μίσιγκαν.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Η καλύτερη θέση που έχει πάρει η Γερμανία με τη γενιά των 97άρηδων ήταν η 4η στο περσινό Ευρωμπάσκετ Νέων, με παρόντες τρεις παίκτες που θα συμμετάσχουν και φέτος (Μπέισλαγκ, Γιάλοου, Κράτσερ). Ο μοναδικός 98άρης της “νατσιονάλμανσαφτ”, ο Φρόιντενμπεργκ, ήταν και στην ομάδα που τερμάτισε 5η στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα U19.

Απουσίες: Κόστια Μουσίντι, Αϊζάια Χάρτενσταϊν.

Πιθανές θέσεις: 5-8.

Τσεχία

Η παραμονή στην πρώτη κατηγορία αποτελεί τον μόνο ρεαλιστικό στόχο για την ομάδα του Λάντισλαβ Σοκολόβσκι, η οποία θα παραταχθεί χωρίς τον καλύτερο παίκτη της (τον Σίμον Πουρσλ της Σαραγόσα, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας) και με ένα κράμα παικτών (έξι 97άρηδες και άλλους τόσους 98άρηδες) που δεν μοιάζουν ικανοί να προχωρήσουν μέχρι την οκτάδα. Ο σέντερ Μάρτιν Ρουμπ είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει στην Τσεχία, η οποία έκανε τέσσερις νίκες (δύο επί της Σλοβενίας και μία επί της Ολλανδίας και της Ουγγαρίας) και ηττήθηκε τέσσερις φορές (από Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία) στα παιχνίδια προετοιμασίας.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι Τσέχοι δεν έχουν κάτι κάλο να επιδείξουν με τις γενιές του 1997 και του 1998. Οι 97άρηδες ήταν 16οι στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2015, ενώ μόνο ο Ρουμπ ήταν μέλος της ομάδας που τερμάτισε 7η πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ Νέων. Οι 98άρηδες δεν έχουν παίξει ποτέ στο παρελθόν στην 1η κατηγορία, με εξαίρεση τον Τούμα, που ήταν μέλος της Εθνικής Εφήβων, η οποία τερμάτισε 16η το 2015.

Απουσίες: Σίμον Πουρσλ.

Πιθανές θέσεις: 13-16.

Σουηδία

Φαινομενικά η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Θα στηριχθεί στους παίκτες που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη δεύτερη κατηγορία του Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2015, δηλαδή στους Χάνσον, Μπράντμαρκ, Σιόλιν, Γιοχάνσον, Μπιργκάντερ και Σιόμπεργκ, καθώς και στον κορυφαίο 98άρη, Βίλγκοτ Λάρσον. Ο παίκτης που ξεχωρίζει είναι ο ύψους 2.11μ. σέντερ Σίμον Μπιργκάντερ της ισπανικής Κοθίνας (LEB). Στα ματς προετοιμασίας η Σουηδία έχασε από Πολωνία, Ισλανδία, Φινλανδία και νίκησε μόνο το Ισραήλ.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Η πρώτη θέση στη 2η κατηγορία του Ευρωμπάσκετ U18 το 2015 αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η γενιά του 1997 (Χάνσον, Μπράντμαρκ, Σιόλιν, Γιοχάνσον, Μπιργκάντερ, Σιόμπεργκ). Γενικά οι Σουηδοί δεν έχουν τερματίσει πάνω από τη 10η θέση (στο Ευρωμπάσκετ U20 του 2016) στην πρώτη κατηγορία σε οποιοδήποτε ηλικιακό επίπεδο με τις γενιές του 1997 και του 1998.

Απουσίες:

Πιθανές θέσεις: 13-16.

2ος όμιλος

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Τουρκία, 2. Γαλλία, 3. Μαυροβούνιο, 4. Ισλανδία.

Τουρκία

Η Τουρκία έχει μάθει να πρωταγωνιστεί τα τελευταία 7-8 χρόνια στις μικρές ηλικίες και το ίδιο αναμένεται να κάνει και στο συγκεκριμένο τουρνουά. Με τους κορυφαίους 97άρηδες (Κορκμάζ) και 98άρηδες (Γιουρτσεβέν) να δηλώνουν “παρών”, οι Τούρκοι γίνονται αυτομάτως ομάδα μεταλλίου. Στο διάστημα προετοιμασίας κατέκτησαν τη 2η θέση στο πολύ δυνατό τουρνουά “Τουργκούτ Ατακόλ” (χωρίς τον Κορκμάζ) και είχαν συνολικό απολογισμό 7-3 στα φιλικά.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι 97άρηδες είναι ως επί τω πλείστον οι ίδιοι που έφτασαν μέχρι το αργυρό μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2015 (Γιλμάζ, Τασκιράν, Ουλκέρ, Κορκμάζ, Ντουρμάζ), ενώ ο Κορκμάζ έχει άλλα δύο μετάλλια στο βιογραφικό του, το ένα (χρυσό) στο Ευρωμπάσκετ U18 του 2014 και το άλλο (χάλκινο) στο Μουντομπάσκετ U19 του 2015. Οι 98άρηδες ως γενιά δεν έχουν κάτι καλό να επιδείξουν. Ο Γιουρτσεβέν, βέβαια, έχει κρεμάσει δύο μετάλλια στο στήθος του, το 2015 (στο Ευρωμπάσκετ U18 μαζί με έναν άλλον 98άρη, τον Αλ) και το 2016 (στο Ευρωμπάσκετ U20).

Απουσίες:

Πιθανές θέσεις: 1-4.

Γαλλία

Αν ήταν πλήρης, η Γαλλία θα μπορούσε να φτάσει ψηλά. Χωρίς όμως τον Ντιλικίνα και τον Ζαν, αυτό μάλλον δύσκολα θα συμβεί στην Κρήτη. Οι “τρικολόρ” δεν παύουν βέβαια να έχουν υπολογίσιμη ομάδα, με τους 97άρηδες Νουά, Γκομπόλ και Οκόμπο να ξεχωρίζουν. Ο απολογισμός της Γαλλίας στα παιχνίδια προετοιμασίας ήταν πέντε νίκες και τέσσερις ήττες.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Η γενιά του 1998 έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο παρελθόν (το 2014 ως παίδες και το 2016 ως έφηβοι), ωστόσο μόνο οι Βοτιέ, Ντιαβαρά θα βρεθούν στην Κρήτη από τις συγκεκριμένες ομάδες. Οι 97άρηδες, από την άλλη, ήταν 5οι ως παίδες το 2013 και 6οι ως έφηβοι το 2015. Στην Κρήτη θα βρεθούν και τρία μέλη της Εθνικής Εφήβων που τερμάτισε 7η στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ U19 (Γκουντού Σινιά, Βοτιέ, Ντιαβαρά).

Απουσίες: Φρανκ Ντιλικίνα, Τζόναθαν Ζαν.

Πιθανές θέσεις: 5-8.

Μαυροβούνιο

Υπολογίσιμη ομάδα έχει το Μαυροβούνιο, όχι όμως και για να φτάσει μακριά. Μία πορεία μέχρι τους “8” αποτελεί μάλλον το ταβάνι του Μαυροβουνίου, το οποίο ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στην πρώτη κατηγορία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο τουρνουά που έγινε στη Χαλκίδα. Από εκείνη την ομάδα, πάντως, μόνο τον Φιλίπ Μπάκιτς θα δούμε στην Κρήτη, ενώ θα λείπει ο 98άρης Τσάραπιτς λόγω τραυματισμού. Το αστέρι της ομάδας είναι ένας άλλος 98άρης, ο Μίλος Πόποβιτς, που αναμένεται να τραβήξει και το περισσότερο κουπί μαζί με τους Στάροβλα, Μπάκιτς, Γκρκόβιτς.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Τέσσερις από τους 98άρηδες που κατέκτησαν το Ευρωμπάσκετ U18 β’ κατηγορίας (Στάροβλα, Βογίνοβιτς, Καλουντέροβιτς, Πόποβιτς) θα βρεθούν στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη γενιά ήταν επίσης 1η στη β’ κατηγορία και σε επίπεδο παίδων (2014), ενώ ο Μπάκιτς συμμετείχε και στο περσινό χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U20 β’ κατηγορίας μαζί με τους 96άρηδες.

Απουσίες: Ογκνιεν Τσάραπιτς.

Πιθανές θέσεις: 9-12.

Ισλανδία

Την πρώτη της παρουσία στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης σε επίπεδο Νέων θα κάνει στην Κρήτη η Ισλανδία, η ομάδα-έκπληξη του περσινού Ευρωμπάσκετ U20 β’ κατηγορίας της Χαλκίδας, όπου απέκλεισε την Ελλάδα και κατέκτησε εν τέλει το αργυρό μετάλλιο. Εξι παίκτες από εκείνη την ομάδα (Πάλσον, Χ. Χέρμανσον, Γιόνσον, Βίγκνισον, Γκίλφασον, Χλίνασον) θα βρεθούν στην Κρήτη, με τον ύψους 2,16μ. Χλίνασον, τους Γιόνσον, Πάλσον και τον 98άρη Θορμπγιάρναρσον να ξεχωρίζουν. Λογικά δεν θα προχωρήσει μετά τη φάση των “16”.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι γενιές του 1997 και του 1998 δεν έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν στην πρώτη κατηγορία σε οποιοδήποτε ηλικιακό επίπεδο. Οι 97άρηδες ήταν 9οι ως έφηβοι το 2014 και 6οι το 2015, ενώ ως Νέοι κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο περσινό Ευρωμπάσκετ U20 β’ κατηγορίας. Οι 98άρηδες ήταν 13οι στο Ευρωμπάσκετ U18 του 2016.

Απουσίες:

Πιθανές θέσεις: 9-12.

3ος όμιλος

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Λιθουανία, 2. Ισραήλ, 3. Ουκρανία, 4. Λετονία.

Λιθουανία

Στη γενιά του 1997 θα στηριχθεί η Λιθουανία, η οποία επέλεξε να μην βάλει… διπλοβάρδια στους καλούς 98άρηδες (Σεντεκέρσκις, Κουλμπόκα, Μασιούλις) αυτό το καλοκαίρι, που πριν από μερικές ημέρες ήταν στο Κάιρο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα U19. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι θα έχει αδύναμη ομάδα στο φετινό Ευρωμπάσκετ Νέων. Κάθε άλλο. Οι Βάρνας, Έχοντας, Μπιρούτις, Μπελιάουσκας συνθέτουν μία εξαιρετική τετράδα, γύρω από την οποία θα βασιστεί η “Λιέτουβα”, η οποία μάλλον δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση στον πιο αδύναμο όμιλο του Ευρωμπάσκετ και λογικά θα παλέψει για μία θέση στο βάθρο.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Κάθε χρόνο και καλύτερα τα πηγαίνουν οι 97άρηδες. Οι Βάρνας, Ντιενίνις, Μπελιάουσκας, Έχοντας, Μπιρούτις, Κβενταραβίτσιους ήταν στην ομάδα που τερμάτισε 9η στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2013, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο ως έφηβοι. Οι Βάρνας, Μπελιάουσκας, Έχοντας, Μπιρούτις ήταν και στην ομάδα των Νέων που τερμάτισε 2η στο Ευρωμπάσκετ U20 του 2016.

Απουσίες:

Πιθανές θέσεις: 5-8.

Ισραήλ

Ως συνήθως το Ισραήλ μπαίνει σε μία μεγάλη διοργάνωση χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο, μόνο αμελητέα ποσότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται. Ο Ταμίρ Μπλατ είναι ένας από τους καλύτερους και “ψημένους” πόιντ γκαρντ του τουρνουά (είχε 8,2 πόντους και 5,4 ασίστ μ.ό. στο ισραηλινό πρωτάθλημα) και μαζί με τους Χούμπερ, Κόπερμπεργκ και τον 98άρη Ζούσμαν αποτελούν τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του Οντέντ Κάτας.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Δύο ανόδους στην πρώτη κατηγορία έχουν προσφέρει στο Ισραήλ την τελευταία τριετία οι γενιές του 1997 και του 1998. Οι 98άρηδες (Ζούσμαν, Ρούινα, Ραμπίνοβιτς) ανέβασαν το Ισραήλ στην πρώτη κατηγορία σε επίπεδο παίδων το 2014 και ένα χρόνο αργότερα βοήθησαν τους 97άρηδες (Αρτζι, Κόπερμπεργκ, Μπλατ, Χούμπερ) να τερματίσουν 2οι στο Ευρωμπάσκετ U18 β’ κατηγορίας. Στην πρώτη κατηγορία, πάντως, δεν έχουν κάνει κάτι σημαντικό. Οι 97άρηδες ήταν 12οι πέρυσι ως Νέοι, ενώ οι 98άρηδες υποβιβάστηκαν ως έφηβοι το προηγούμενο καλοκαίρι.

Απουσίες: Ζουφ Μπεν Μος.

Πιθανές θέσεις: 9-12.

Ουκρανία

Οι Ουκρανοί έχουν υψηλές βλέψεις σε αυτό το τουρνουά. Έτσι λένε τουλάχιστον. Στη θεωρία, πάντως, η ομάδα του Μαξίμ Μίκελσον δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που μπορούν να προχωρήσουν μακριά, όσο καλός κι αν είναι ο Σιάτοσλαβ Μίχαλιουκ. Η Ουκρανία έχει άλλες 2-3 αξιόλογες περιπτώσεις παικτών (Σκάπιντσεβ, Ζότοβ, Τιρτίσνικ) και σε αυτόν τον όμιλο μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και τη δεύτερη θέση, εντούτοις πολύ δύσκολα θα φτάσει μέχρι τους “8”.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι 97άρηδες (Μπερόζκιν, Μίχαλιουκ, Τκατσένκο, Ζότοβ, Παβλόβ) ήταν 10οι ως παίδες το 2013, αλλά υποβιβάστηκαν δύο χρόνια αργότερα ως έφηβοι, παίζοντας όμως χωρίς τον Μίχαλιουκ. Οι Ζότοβ, Αντονένκο, Μίχαλιουκ και Παβλόβ ήταν και στην ουκρανική ομάδα που τερμάτισε 8η στο περσινό Ευρωμπάσκετ Νέων. Η γενιά του 1998 έχει υποβιβαστεί σε επίπεδο παίδων (2014) και εφήβων (2015), ωστόσο το καλοκαίρι του 2016 οι Χορομπτσένκο, Τιρτίσνικ, Γιαγκόντιν, Σκάπιντσεβ βοήθησαν την Ουκρανία να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U18 β’ κατηγορίας.

Απουσίες:

Πιθανές θέσεις: 9-12.

Λετονία

Με σύνθεση… ανάγκης θα παραταχθεί στο Ευρωμπάσκετ η Λετονία, που θα πρέπει να θεωρείται εξ αρχής ως μία από τις επικρατέστερες ομάδες να υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία. Για μία ακόμη χρονιά οι Λετονοί δεν υπολογίζουν το μεγάλο αστέρι της γενιάς του 1998, τον Ρόντιονς Κούρουτς, για διάφορους λόγους δεν θα παίξουν οι Ζόρικς, Σίλινς, Γιάνσονς, Γκαρόζα, Ράιμο, ενώ στο διάστημα της προετοιμασίας τραυματίστηκε σοβαρά και ο Στράουτινς, ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας! Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν στο τουρνουά “Τουργκούτ Ατακόλ” η Λετονία να χάσει και τα πέντε παιχνίδια της με διαφορά σχεδόν 23 πόντων κατά μέσο όρο…

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Η γενιά του 1998 είχε κατακτήσει το 2014 το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U18, ωστόσο από εκείνη την ομάδα μόνο οι Ζότοβς, Μπλούμπεργκς έχουν απομείνει υγιείς. Έκτοτε η Λετονία είχε σοβαρές και πολλές απουσίες σε όποια διοργάνωση κι αν πήρε μέρος με τις συγκεκριμένες γενιές παικτών. Οι 97άρηδες ήταν 13οι ως παίδες το 2013 και 10οι ως έφηβοι το 2015, ενώ οι 98άρηδες Μπίρκανς, Χάζνερς, Κος, Γκουτμάνις ήταν στην Εθνική Νέων που είχε τερματίσει 6η στο περσινό Ευρωμπάσκετ U20.

Απουσίες: Ρόντιονς Κούρουτς, Κρίστερς Ζόρικς, Αρτουρς Στράουτινς, Κάρλις Σίλινς, Νικ Γιάνσονς, Κάρλις Γκαρόζα, Ζίγκμαρς Ράιμο, Αρνολντς Κραούκλις.

Πιθανές θέσεις: 13-16.

4ος όμιλος

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Σερβία, 2. Ισπανία, 3. Ιταλία, 4. Σλοβενία.

Σερβία

Το ταλέντο ρέει άφθονο στις συγκεκριμένες γενιές του σερβικού μπάσκετ, κι ας κάνει συνεχώς μια… τρύπα στο νερό την τελευταία διετία, μετά τα δύο αργυρά μετάλλια και το ένα χάλκινο που κατέκτησε σε επίπεδο παίδων και εφήβων το 2013 και το 2014. Η ουσία είναι ότι παρά τις σημαντικές απουσίες της η ομάδα του Βλάντιμιρ Τζόκιτς διαθέτει παίκτες όπως οι Μαρίνκοβιτς, Πένο, Κένιτς (είναι τραυματίας αλλά συμπεριλήφθηκε στη 12άδα με την ελπίδα να είναι έτοιμος στα νοκ άουτ παιχνίδια) και οι 98άρηδες Γκλίσιτς, Σίμανιτς, επομένως είναι a priori φαβορί για μετάλλιο.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι 97άρηδες (Πένο, Μαρίνκοβιτς, Γιοβάνοβιτς, Κένιτς) υπήρξαν δευτεραθλητές Ευρώπης το 2013 σε επίπεδο Παίδων, με τους Πένο, Μαρίνκοβιτς να έχουν κρεμάσει άλλα δύο μετάλλια στο στήθος τους, ένα χάλκινο στο Μουντομπάσκετ U17 του 2014 και ένα αργυρό στο Ευρωμπάσκετ U18 της ίδιας χρονιάς. Από εκεί και πέρα, πάντως, η πέμπτη θέση στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2015 είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η γενιά του 1997. Οι 98άρηδες, δε, έχουν αποτύχει σε όποια διοργάνωση κι αν έλαβαν μέρος.

Απουσίες: Βόισλαβ Γιοβάνοβιτς, Αλεξάνταρ Αρανίτοβιτς, Νίκολα Ρακίτσεβιτς.

Πιθανές θέσεις: 1-4.

Ισπανία

Η κάτοχος του τίτλου έρχεται στην Κρήτη με σκοπό να παραμείνει στο θρόνο της. Η Ισπανία αποτελεί μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά και έχει δείξει ότι παρότι της λείπει ο σταρ, είναι “γεμάτη” (και πολύ ψηλή) σε όλες τις θέσεις. Οι Γκαρθία, Γιούστα συνθέτουν ένα εξαιρετικό περιφερειακό δίδυμο για τη “φούρια ρόχα”, η οποία έχει μία πλειάδα πολύ καλών φόργουορντ (Λόπεθ-Αροστέγκι, Μπαρέιρο, Μάρτι) και ικανότατη φροντ λάιν. Πέντε νίκες και μία ήττα είχαν απολογισμό στα φιλικά. Η μόνη ήττα σημειώθηκε από την Ελλάδα στο πρόσφατο τουρνουά στην Κρήτη.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι 97άρηδες (Λόπεθ-Αροστέγκι, Ρίγο, Γιούστα, Ρ. Βίλα, Σορόγια, Ντε Λα Ρούα, Γκαρθία, Μάρτι, Μπαρέιρο) οδήγησαν την Ισπανία στο χρυσό μετάλλιο ως παίδες το 2013 και ως νέοι το 2016. Ο Ερικ Βίλα είναι ο μόνος εκπρόσωπος της γενιάς του 1998 και ο μόνος από την ομάδα που τερμάτισε στην 4η θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ Νέων.

Απουσίες:

Πιθανές θέσεις: 1-4.

Ιταλία

Οι βαριές ήττες που υπέστη σε πρόσφατο τουρνουά στην Κρήτη δεν δείχνουν όλη την εικόνα για την Ιταλία. Η ομάδα του Μαουρίτσιο Μπουσκάλια έχει αρκετές απουσίες (βλ. παρακάτω), θα έχει όμως και τρεις δευτεραθλητές κόσμου με την Εθνική Εφήβων, τους Οκέκε, Οξίλια, Μετσανότε, που ενσωματώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Το αστέρι της ομάδας, βέβαια, δεν είναι άλλος από τον 98άρη Ντάβιντε Μορέτι, ο οποίος μαζί με τον Λα Τόρε, τον Τοτέ και τους λοιπούς 98άρηδες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Οι γενιές του 1997 και του 1998 γυροφέρνουν τα μετάλλια την τελευταία τετραετία. Οι 98άρηδες (Οκέκε, Οξίλια, Μετσανότε) βοήθησαν την Εθνική Εφήβων να φτάσει μέχρι τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος U19 πριν από μία εβδομάδα, ενώ οι δύο τελευταίοι ήταν μαζί με τον Μορέτι στην “χάλκινη” Ιταλία πριν από ένα χρόνο στο Ευρωμπάσκετ U18. Οι 97άρηδες (Λα Τόρε, Μπόλπιν, Τσάταπαν) ήταν επίσης 4οι το 2013 ως παίδες, αλλά μόλις 11οι πριν από δύο χρόνια ως έφηβοι.

Απουσίες: Λεονάρντο Κάντι, Τομάσο Γκουαρίλια, Λούκα Τσεζάνα, Τομάσο Μπαλντάσο, Αλεσάντρο Λέβερ.

Πιθανές θέσεις: 5-8.

Σλοβενία

Με… σάκο του μποξ μοιάζει σε αυτόν τον όμιλο η Σλοβενία. Πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που θα απουσιάζουν οι Τσάντσαρ (Νο. 49 του φετινού Draft του ΝΒΑ), Μέσιτσεκ. Η Σλοβενία έκανε δύο νίκες στα 10 φιλικά που έδωσε (παραδόξως και οι δύο σημειώθηκαν επί της Γαλλίας) και ενδεχόμενη πρόκριση στους “8” θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ο Ντούρνικ, ο Μπάριτς και ο Σίσκο είναι οι πιο επικίνδυνοι παίκτες των Σλοβένων.

Τι έχουν κάνει στο παρελθόν: Λίγες παραστάσεις έχουν οι συγκεκριμένοι Σλοβένοι από μεγάλες διοργανώσεις. Κατ’ αρχάς, μόνο οι 97άρηδες Σίσκο, Ντούρνικ, Μάρτιντσιτς, Χάμπατ (παρόντες και στο περσινό Ευρωμπάσκετ U20) και ο 99άρης Μλάκαρ (που κλήθηκε την τελευταία στιγμή από την Εθνική Εφήβων για να αντικαταστήσει τον Μουλαομέροβιτς) έχουν παίξει στην πρώτη κατηγορία. Οι Σλοβένοι δεν έχουν τερματίσει ποτέ πάνω από την 9η θέση με τις συγκεκριμένες γενιές, ενώ έχουν και τρεις παίκτες που δεν έχουν φορέσει ποτέ ξανά το εθνόσημο (Ομαν, Λεντλ, Ρόζαντς).

Απουσίες: Βλάτκο Τσάντσαρ, Μπλαζ Μέσιτσεκ, Γκάμπερ Οζέγκοβιτς, Ιμπραχίμ Μουλαομέροβιτς.

Πιθανές θέσεις: 13-16.