Β. Ντάκουρης: “Υπάρχει τελικά υγειονομική επιτροπή στην ΕΟΚ, όπως ορίζει το καταστατικό;”…

Σε καιρό πανδημίας, με τους νεκρούς να έχουν αυξητική τάση καθημερινά από τον κορονοϊό Covid 19 και με το μέλλον – και στον αθλητισμό – να φαντάζει άγνωστο, η αντίδραση όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης θα έπρεπε να ήταν (το λιγότερο) άμεση. Κι όμως, όπως αποκαλύπτει ο πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος, αλλά και υποψήφιος για μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, στην ομοσπονδία δεν έχουν προχωρήσει στη σύσταση Υγειονομικής Επιτροπής, παρόλο που κάτι τέτοιο προβλέπεται από το καταστατικό της ομοσπονδίας!!!

“Στο άρθρο 25 του καταστατικού της ΕΟΚ προβλέπεται η σύσταση Υγειονομικής Επιτροπής. Η ανάγκη λειτουργίας της είναι προφανής σε κάθε εθνική ομοσπονδία, τόσο για την πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας των αθλητών, των προπονητών, των παραγόντων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών, όσο και για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε έκτακτων υγειονομικών προβλημάτων ή κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας COVID-19”, αναφέρει σχετικά ο Βασίλης Ντάκουρης, που εδώ και πάρα πολύ καιρό αποκαλύπτει πολλά από τα κακώς κείμενα στην ΕΟΚ. Και τούτη τη φορά “χτυπά” σε μία “ευαίσθητη για την εποχή χορδή”, καθώς παιχνίδια με τον Covid 19 δεν μπορεί να παίζει κανείς και πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται ν’ αφήνονται τα πάντα στην τύχη τους και στα χέρια άλλων.

Καταθέτει, μάλιστα και τις δικές του προτάσεις που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τον… μπούσουλα για ν’ αντιμετωπιστεί η κρίση στη μπασκετική οικογένεια. “Στις δύσκολες μέρες της πρωτόγνωρης υγειονομικής – αθλητικής – οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, καλαθοσφαιρίστριες και καλαθοσφαιριστές δεν μπορούν να προπονηθούν, ενώ προπονητές και πολλοί άλλοι από τα ενδιαφερόμενα μέρη βρίσκονται χωρίς εργασία. Το αυτονόητο είναι ότι η Ομοσπονδία μας θα έχει συγκροτήσει μια Υγειονομική Επιτροπή, με πολύπλευρη επιστημονική γνώση και φυσικά με «καλαθοσφαιρική» κουλτούρα, που θα εισηγείται στο ΔΣ και στην ΓΓΑ την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα θα «διαχειρίζεται» με διαφάνεια και αξιοπιστία κάθε γνώμη ή άποψη που ακούγεται συχνά στους καλαθοσφαιριστικούς χώρους. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι:

Υγειονομικά πρωτόκολλα προπονήσεων και αγώνων Α1 Γυναικών, Α2 Αντρών, Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών/Γυναικών, πρωταθλημάτων Ενώσεων και ακαδημιών.
Υγειονομικά πρωτόκολλα και κοινές για όλη την Ελλάδα προϋποθέσεις διεξαγωγής των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών.
Υγειονομικά πρωτόκολλα ατομικών προπονήσεων.
Προσδιορισμός της σταδιακής επανόδου στις καλαθοσφαιρικές αγωνιστικές δραστηριότητες, ανά ηλικία και κατηγορία.
Εφαρμογή οποιωνδήποτε νέων ειδικών για το μπάσκετ υγειονομικών κανόνων και συνηθειών για αθλητές, προπονητές, παράγοντες και εργαζόμενους.
Αντιμετώπιση διαφόρων ειδικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή γενικών προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της COVID-19 (αναβολές αγώνων, διακοπή πρωταθλημάτων, πειθαρχικές κυρώσεις κ.α.).
Δυστυχώς κανένας δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό για τα πεπραγμένα αυτής της Επιτροπής, αφού στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας αναρτώνται μόνον οι αποφάσεις της ΓΓΑ για το θέμα. Έτσι, ολόκληρη η οικογένεια της καλαθοσφαίρισης υπόκειται τις επιπτώσεις μιας ακόμα πολύ σοβαρής διοικητικής ανεπάρκειας και την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης εκπροσώπησής της στην ΓΓΑ, όπου λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

Να επισημανθεί πως και πριν την υγειονομική κρίση η Υγειονομική Επιτροπή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ για την αντιμετώπιση και άλλων πολύ σημαντικών θεμάτων. Η αρνητική αυτή επίδοση επιβεβαιώνεται και στην αξιολόγηση του επιπέδου καλής διακυβέρνησης της ΕΟΚ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αθλητικής Διακυβέρνης, όπου σχεδόν σε όλους τους σχετικούς δείκτες λαμβάνει τον χαρακτηρισμό «Δεν πληρείται» (https://wp.me/p5EMLX-jl).

Η ενασχόληση με κάθε υγειονομικού ενδιαφέροντος θέμα όπως τα παρακάτω, απαιτούν πρώτα ειδική επιστημονική γνώση και στην συνέχεια οικιοθελή δέσµευση της Ομοσπονδίας πως θα πραγματοποιήσει σχετικές δράσεις πέρα από όσες επιβάλλονται από τη νοµοθεσία, αλλά έχουν σημαντικότατη σχέση µε όλους όσους άµεσα ή έµµεσα επηρεάζονται από αυτές.

Έγγραφη πολιτική για την μείωση των κινδύνων υγείας των αθλητών, με δράσεις ενημέρωσης, με επιμορφώσεις προπονητών, με ευασθητοποιήσεις των εθελοντών παραγόντων, με επιστημονικές αναλύσεις, μελέτες και αξιολογήσεις κα. Καλές πρακτικές σχεδιασμού και εφαρμογής πρωτογενών, δευτερογενών και τριτογενών μέτρων πρόληψης στο επίπεδο των σωματείων, των ενώσεων και της Ομοσπονδίας, ανά ηλικία και επίπεδο, με το λιγότερο δυνατό κόστος και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επιπρόσθετες της κάρτας υγείας αθλητή ιατρικές εξετάσεις, παρουσία γιατρού ή ατόμου με πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών, αντιμετώπιση των κινδύνων αιφνίδιων θανάτων (https://wp.me/p5EMLX-18), χώρος πρώτων βοηθειών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κουτί πρώτων βοηθειών κα.

Έγγραφη πολιτική συνεργασίας με το ΕΣΚΑΝ για την αντιμετώπιση της φαρμακοδιέγερσης, με δράσεις ενημέρωσης.

Βασίλης Ντάκουρης

Υποψήφιος για μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ στις επερχόμενες εκλογές του 2020(2021)”.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο του Βασίλη Ντάκουρη