Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Δεν εξαρτάται από μενα η συμμετοχή μου στην εθνική”

anteto_2Ο πρώτος κι ο τελευταίος λόγος για τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο ανήκει στους Μιλγουόκι Μπακς, όπως τόνισε ο Έλληνας ΝΒΑερ στην εκπομπή του OTE TV και στον Βασίλη Σκουντή “Pick n roll”. Ο Γιάννης κι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βρέθηκαν στο στούντιο και μίλησαν για όλους και για όλα, αλλά και για το πολύ “καυτό” ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του Γιάννη στην εθνική ομάδα. “Δεν εξαρτάται μόνο μένα. Εχει να κάνει με τα πάντα. Εκανα μια κουβέντα με τους ανθρώπους των Μπακς και τον τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας. Αυτοί (σ.σ. οι Μπακς) έχουν ένα πλάνο για μένα το καλοκαίρι. Προσπαθώ με τον τρόπο μου να τους εξηγήσω και να τους πείσω πόσο σημαντικό είναι για μένα να αγωνιστώ με την Εθνική. Εγώ θέλω πάντως”, δήλωσε και συνέχισε: “Λίγο έχει να κάνει με εμένα. Εχει να κάνει και με τη θέση που παίζω γιατί είναι κάτι καινούργιο. Θα είμαι πόιντ γκαρντ και όλα θα ξεκινάνε από μένα. Επίσης έχει να κάνει και με το συμβόλαιό μου. Οταν γυρίσω και πάλι στο Μιλγουόκι τον Μάιο θα κάνω και πάλι μια κουββέντα με τους Μπακς να δώ τι ακριβώς θέλουν ακριβώς από μένα”.

Ενώ κατέληξε: «Ακόμη καλά καλά δεν έχει βγει η προεπιλογή (σ.σ. της Εθνικής). Προσπαθώ να αρπάξω την ευκαιρία και να πάω στους Ολυμπιακούς. Δεν υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από τους Ολυμπιακους Αγώνες. Θέλω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα εκεί».

Για το αν βλέπει το μέλλον του μακριά από τους Μπακς: «Τώρα όχι καθόλου και για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Πιο μετά δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό και τους Μπακς. Τους σέβομαι ειλικρινά. Πήραν ένα άγουρο παιδί 18 ετών από την Α2 κατηγορία. Την επόμενη σεζόν θα είναι ο 4ος χρόνος μου. Θέλω να μείνω πάρα πολλά χρόνια στους Μπακς, αλλά αν υπάρξει κάτι στο μέλλον, κάποια πρόταση, θα το δούμε».

Για τον Κόμπι Μπράιαντ: «Θα τον ρωτούσα πώς έβαλε στα 37 του, 60 πόντους»

Για τον ΛεΜπρόν: «Ναι όντως είπα ότι ήθελα να κάνω προπόνηση με τον ΛεΜπρόν. Πιστεύω πως θα με βοηθούσε πάρα πολύ. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ και σκέφτομαι ότι θέλω και εγώ κάποια στιγμή να γίνω ένας από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ»

Για το πρώτο του πρότυπο: «Είχα πολλά πρότυπα. Μεγάλωσα με τον Άλεν Άιβερσον. Πάντα τον έβλεπα και έλεγα, “μια μέρα μπορεί να γίνω σαν κι αυτόν”. Είχε τρομερή σταυρωτή ντρίπλα»

Για τον Κάρι: «Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες και παίζει καλύτερα από όλους αυτή τη στιγμή. Αν τον έβλεπα έξω από το γήπεδο δε θα ήμουν σίγουρος ότι παίζει μπάσκετ. Ο Κάρι είναι σαν παιδάκι. Εγώ είμαι πιο άγριος, εννοώ έχω πιο άγριο πρόσωπο από τον Κάρι»

Για το αν μερικές στιγμές χάνει τον έλεγχο: «Σίγουρα τσιτώνω, αλλά πρέπει να το ελέγχω γιατί πρέπει να σκέφτομαι την ομάδα μου».

Για τον Τζέισον Κιντ: «Μιλάω συνέχεια μετά τα παιχνίδια με τον προπονητή μου. Αυτό που μου λέει είναι να κοιτάζω την ομάδα και όποτε μπορώ να σουτάρω. Εγώ εμπιστεύομαι πάρα πολύ τον Κιντ και σέβομαι πολύ την απόφασή του και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να μην τον απογοητεύσω για την απόφασή του για την επόμενη χρονιά. Όλη τη χρονιά δούλευα στις προπονήσεις σαν πόιντ γκαρντ. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό για μένα. Μια μέρα, μετά το All Star, μου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα παίξω πόιντ γκαρντ»

Για την ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα: «Γκόλντεν Στέιτ. Αν συνεχίσει να παίζει όπως παίζει, τότε πολύ δύσκολα θα χάσει τον τίτλο»

Για το ποιον παίκτη δε θα ήθελε να μαρκάρει: «Δεν υπάρχει παίκτης που δε θα ήθελα να μαρκάρω»

Για την πόλη του Μιλγουόκι, τη λατρεία του κόσμου και τις δυσκολίες να διαχειριστεί την προβολή: «Εύκολο είναι να το διαχειριστείς. Αν έχω ανθρώπους όπως ο Θανάσης ή οι γονείς μου που με βοηθούν πολύ στο πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό. Δεν υπάρχει γήπεδο που να έχω πάει και να μην έχω δει ελληνική σημαία, όχι μια και δυο, αλλά περισσότερες. Περιμένω, όσο μπορώ, τους Έλληνες, μετά τα παιχνίδια για να φωτογραφηθούμε και να πούμε δυο κουβέντες»

Για το αν έχει φτάσει κοντά στο να χάσει την αυτοκυριαρχία του: «Είμαι ένα παιδί χαμηλών τόνων και αυτό με βοηθάει να μην παρασύρομαι»

Επίσης, κάποια στιγμή στην εκπομπή, βλέποντας μια οικογενειακή φωτογραφία, ο Γιάννης μας… σύστησε τα αδέρφια του: «Ο Τζόρνταν εγώ, ο Θανάσης Τζέιμς, ο Άλεξ Ουάιτσάιντ και ο Κωνσταντίνος Ντουράντ»

Για τον αδερφό του, Κώστα: «Όσο προλαβαίνω τον βλέπω. Όταν πάω στα παιχνίδια γίνεται ένας μικρός χαμός, αλλά προσπαθώ να μην τραβάω την προσοχή, γιατί όταν παίζει ο Κώστας θέλω η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί»

Για το αν θα είναι πάντα συνδεδεμένος με τους Μπακς: «Τώρα, όχι. Για τα επόμενα χρόνια όχι. Σίγουρα, ποτέ δεν ξέρεις τί μπορεί να γίνει. Εγώ ευχαριστώ το Θεό και τους Μπακς. Τους σέβομαι γιατί πήραν ένα άγουρο 18χρονο παιδί από την Α2»

Για τον Φιλαθλητικό: «Έχουμε μείνει πάρα πολύ δεμένοι με αυτά τα παιδιά και με τον προπονητή μας.

Για την αλλαγή στο σώμα του: «Έχω πάρει 6 πόντους από τότε που έφυγα. Δεν νομίζω να ψηλώσω άλλο. Δεν ξέρω πόσο μυικό όγκο έχω πάρει. Από τότε που έφυγα έχω πάρει πολλά κιλά πάντως».

Για το All Star Game: «Δεν είμαι καθόλου αγχωμένος. Είμαι σίγουρος ότι με τη σωστή δουλειά και με την σωστή νοοτροπία, όλα θα έρθουν»

Για τη ζωή στο Μιλγουόκι: «Ήσυχη πόλη, αλλά έχει πολλά πράγματα να κάνω. Η αγαπημένη μου πόλη, για να ζήσω, νομίζω πως είναι το Λος Άντζελες, ή το Μαϊάμι»

Για τα τριπλ νταμπλ: «Δε τα σκέφτονται όλοι οι παίκτες της Αμερικής. Στην Ευρώπη υπάρχει περισσότερο η νοοτροπία “πάω για να κερδίσω”. Στην Αμερική σκέφτονται περισσότερο τα στατιστικά. Όχι όλες οι ομάδες φυσικά, γι’ αυτό και οι Σπερς είναι τόσα χρόνια πρώτοι»

Για την αλλαγή νοοτροπίας στους Μπακς: «Του χρόνου πρέπει να έχουμε νοοτροπία νικητή. Να μπαίνουμε στο παιχνίδι και να ξέρουμε ότι πρέπει να νικήσουμε. Όπως το Γκόλντεν Στέιτ και το Σαν Αντόνιο»

Για τις στιγμές που δεν παίζει καλά: «Όλοι οι παίκτες έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Και φέτος βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση όταν έκανα μια κοιλιά πριν το All Star. Ξέρω ότι δεν πρέπει να απογοητεύομαι και να σταματάω. Ότι και να γίνει θα πρέπει να σηκώνομαι και να κυνηγάω τον στόχο μου»

Για τον Ομπάμα: «Είναι φοβερός τύπος. Ήξερε τα πάντα για τους πάντες. Ήξερε όλα τα ονόματά μας. Μου είπε ότι διάβασε το άρθρο του ESPN και άμα παίξω με τους Μπουλς θα είναι η πρώτη φορά που δε θα είναι με το μέρος μας»

Για το αν υπάρχουν στιγμές που να θέλει να κρυφτεί: «Όχι να θέλω να κρυφτώ. Θα ήθελα να έχω τον προσωπικό μου χρόνο κάποιες στιγμές. Να βγω με την οικογένειά μου, χωρίς να υπάρχει αυτός ο χαμός».

Για το αν έχει αντιπαλότητα με κάποιον παίκτη: «Δεν είναι ένας συγκεκριμένος παίκτης. Όταν μπαίνω στο γήπεδο είμαι αντίπαλος με όλους. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένο που να λέω είμαι αντίπαλος με αυτόν και όχι με κάποιον άλλον».

Για την κούραση: «Δεν έχω νιώσει ποτέ εξαντλημένος από παιχνίδι, αλλά είμαι εξαντλημένος από την προπόνηση. Οι παίκτες του ΝΒΑ κάνουν προπόνηση. Δεν ξέρω αν κάνουν όλοι, αλλά πίστεψέ με, κάνουν».

Για το αν θα έπαιζε ποτέ στην Ευρώπη: «Το μπάσκετ είναι μπάσκετ. Αν ποτέ μου δοθεί η ευκαιρία γιατί όχι; Σίγουρα στην Ευρώπη είναι πιο κλειστές οι άμυνες. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες αθλητικοί σαν τον Θανάση ή σαν και μένα που να μπορούν να κάνουν αυτά που κάνουν εμείς».

Θανάσης: «Ανοικτός για την Ευρώπη»

Από την πλευρά του ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ξεκαθάρισε και πάλι οτι προτεραιότητα του παραμένει το ΝΒΑ, ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο και για την Ευρώπη: «Με ενδιαφέρει και πρόταση από την Ευρώπη. Εχω δεχτεί προτάσεις και από ελληνικές και από ευρωπαϊκές ομάδες. Είμαι ανοικτός σε όλα. Πρώτος στόχος όμως παραμένει το NBA. Πλέον είμαι φρι έιτζεντ και μπορώ να πάω οπουδήποτε. Θέλω να βρω ομάδα στο ΝΒΑ που να μπορώ και να παίζω. Αν όμως βρεθεί ομάδα στην Ευρώπη στην οποία θα μπορώ να έχω οψιόν για να φύγω οποιαδήποτε στιγμή θέλω στο ΝΒΑ, τότε ναι θα το συζητήσω. Θέλω να δείξω τι παίκτης είμαι».