Γ. Βασιλακόπουλος: “Η FIBA δεν αναγνωρίζει την Euroleague”

vasilakopoulos_eok_basketball champions league“Η FIBA δεν αναγνωρίζει την οποιαδήποτε Euroleague”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφερόμενος στην κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε FIBA και Euroleague, ενώ εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους στο “στόχαστρο” δεν μπαίνουν οι ομάδες με τα εγγυημένα πολυετή συμβόλαια. “Αυτή η σύμβαση έχει ήδη προσβληθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και περιμένουμε τις αποφάσεις”, ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, που στάθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Xαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ:
Για την κόντρα της FIBA με την Euroleague: «Το σύνολο των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, με τελευταίες τη Ρωσία και τη Λιθουανία, επικρότησαν και αποδέχθηκαν τις απόψεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας και κάλεσαν τα σωματεία τους να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, αλλιώς θα αποβληθούν από τα εθνικά πρωταθλήματα. Αυτά συζητήσαμε με τον κ. Κοντονή και μπορώ να πω ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων πάνω στο γεγονός ότι ως χώρα και ως αθλητικό κίνημα είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τις διεθνείς διαδικασίες ούτως ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε περιπέτεια στην οποία θα οδηγούσαμε το ελληνικό μπάσκετ, αν δεν είχαμε αίσθημα ευθύνης, όπως κάποιοι ονειρεύονται ή επιθυμούν».

Για το αν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για την τελική απόφαση της ΑΕΚ: «Νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν ώριμες σκέψεις από την πλευρά των σημερινών διοικούντων αυτού του ιστορικού σωματείου που έχει μεγάλη προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ και δεν πρόκειται να το οδηγήσουν σε μία περιπέτεια που θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την προσφορά του συλλόγου. Ήδη το σύνολο του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει συνταχθεί με τις απόψεις της FIBA, όπως και η ΔΟΕ, όπως αποτυπώθηκε και με την ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα είναι και αυτό μία κοινωνία και έχει κοινές παραμέτρους, κανόνες και καταστατικά μέσα στα οποία είναι υποχρεωμένο να κινείται και να δημιουργεί. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Για αυτό είμαστε σε αντιδικία με την Euroleague. Κι αν ρωτήσει κανείς το λόγο που δε γίνονται τα ίδια με τις ομάδες που έχουν υπογράψει πολυετή συμβόλαια με την Euroleague η απάντηση είναι ότι αυτή η σύμβαση έχει ήδη προσβληθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και περιμένουμε τις αποφάσεις. Πλέον, η FIBA δεν αναγνωρίζει την οποιαδήποτε Euroleague. Έχει άρει την αναγνώρισή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για να οργανώνει τέτοιου είδους αθλητικές συναντήσεις»

Για το λόγο που εντάθηκε η διαμάχη ανάμεσα στους δύο: «Αν έγινε κάποιο λάθος κι αν υπήρχαν παράλογες συνθήκες το 2000 ή το 2010, πρέπει αυτό να συνεχιστεί για πάντα; Ίσως η FIBA δεν ήταν έτοιμη, ίσως εκείνη την περίοδο υπήρχαν άλλες σκέψεις, αλλά το βασικό είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η FIBA προσπαθούσε να βρει μία συνισταμένη για να μη διαλύσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πάντα γινόντουσαν συζητήσεις, η άλλη πλευρά έδειχνε ότι κατανοούσε την κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα κέρδιζε χρόνο και συνέχεια έκανε πίσω. Κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα το χρόνου για όλα τα θέματα. Είναι ώρα ευθύνης κι ας την αναλάβουμε όλοι».

Για το ποια θα είναι η κατάληξη της όλης κόντρας: «Θα υπάρξουν ώριμες σκέψεις. Δυστυχώς υπάρχουν τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούνται από τους κυρίους της Euroleague και σε καμία περίπτωση δε θέλουν να τα χάσουν. Βέβαια, τη μία ημέρα λένε αυτό και την άλλη το άλλο κι έτσι δε γίνεται να βρεθεί μία άκρη. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και για το καλό του αθλήματος να υπάρξει ένα νέο επίπεδο συνεργασίας».

Για τα λεγόμενα κάποιων ότι ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν είναι μαριονέτα του κ. Βασιλακόπουλου: «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δυστυχώς υπήρξαν λιβελογραφήματα εναντίον μου. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ΔΟΕ και η FIBA έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Έχουμε υπογράψει ως χώρα καταστατικά και κανονισμούς που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Αν δεν το κάνει η ελληνική πολιτεία και η ομοσπονδία, ποιος θα έχει την ευθύνη της συνολικής αποβολής από το διεθνές αθλητικό κίνημα; Και από το προ-Ολυμπιακό τουρνουά και από το επόμενο Ευρωμπάσκετ, αλλά και από όλες τις διοργανώσεις είτε σε επίπεδο γυναικών, είτε κλιμακίων. Ας αναλογιστούν, λοιπόν, οι κύριοι που λειτουργούν μεμονωμένα τις ευθύνες και τις συνέπειές τους απέναντι στο άθλημα».