Η πρώτη θέση που κατέκτησε η εθνική μας ομάδα των ανδρών στο τουρνουά της Πάτρας δεν λέει κάτι το ιδιαίτερο… Όπως δεν λέει κάτι και το τελικό 92-64 επί της Μεγάλης Βρετανίας. Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουν άπαντες (και) από τη δεύτερη εμφάνιση στο «Δ. Τόφαλος» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν η όρεξη, το πάθος, η διάθεση, ο πλουραλισμός, μα πάνω απ’ όλα η αμυντική προσήλωση που είχαν στο παρκέ. Είχε όμως και έναν… αδύναμο κρίκο. Τα ριμπάουντ. Τομέα στον οποίο η εθνική μας ομάδα έχασε κατά κράτος από τον αντίπαλό της, στοιχείο που προβλημάτισε τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Μίσσα, ο οποίος και το επεσήμανε μετά το τέλος του ματς. «Είναι ένα στοιχείο που δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», τόνισε ο «στρατηγός», που πάντως δεν έκρυψε ότι έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας σε αυτό το χρονικό σημείο.

Η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να μην είναι η… υπερδύναμη στο μπασκετικό χάρτη, είχε όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που ήθελε ο Κώστας Μίσσας να αντιμετωπίσουν οι παίκτες του. Ήταν ομάδα με ταχύτητα, διάθεση, που έβγαλε πίεση και ανάγκασε τους διεθνείς μας να… ιδρώσουν πολύ περισσότερο για να φτάσουν στη νίκη! Οι Έλληνες διεθνείς βέβαια έδειξαν ότι έχουν τους αυτοματισμούς που χρειάζονται επιθετικά και σίγουρα με την προσθήκη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο το αγωνιστικό προφίλ θα είναι πολύ διαφορετικό.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, πάντως έδειξε να αντιδρά σωστά στα δύσκολα που επιχείρησαν να του βάλουν οι βρετανοί και με όπλο του την άμυνα, πήρε εκείνο που ήθελε. Πρίντεζης, Παππάς και Παπαγιάννης ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν, δίχως όμως οι υπόλοιποι να υπολείπονται. Οι Αγραβάνης και Θανάσης Αντετοκούνμπο έβγαλαν διάθεση στο παρκέ, Καλάθης, Μάντζαρης και Σλούκας φρόντισαν να οργανώνουν σωστά τις επιθέσεις, ενώ ο νεαρός Κωνσταντίνος Μήτογλου στην «παρθενική» του εμφάνιση με την εθνική ανδρών άφησε κάτι παραπάνω από θετικές εντυπώσεις. Μπήκε στο παρκέ στα 3:35 πριν το τέλος και πρόλαβε σε αυτό το διάστημα να πετύχει 6 πόντους, ενώ είχε και καλές τοποθετήσεις στο παρκέ, δείχνοντας ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει βάθος…

Ο Κώστας Μίσσας έκανε δοκιμές σε σχήματα και τρόπους ανάπτυξης του παιχνιδιού της εθνικής ομάδας, εκμεταλλεύτηκε την πίεση που έβγαλαν στους Έλληνες παίκτες οι αντίπαλοί του και σίγουρα περιμένει να δει πολλά περισσότερα στα επόμενα φιλικά παιχνίδια που θα δώσει η εθνική ανδρών (αναχωρεί την Πέμπτη με προορισμό το Βελιγράδι, όπου θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο (11/8) και τη Σερβία (12/8). Οι καλές επιλογές στην επίθεση ήταν το «κλειδί» της νίκης για την εθνική ομάδα, που βρέθηκε στο ημίχρονο να προηγείται με 51-34, αλλά έως εκείνο το σημείο είχε δει τους αντιπάλους της να κερδίζουν τις μάχες των ριμπάουντ (11 επιθετικά). Αυτό ήταν και το «μελανό» σημείο για την ελληνική ομάδα, όπως επίσης και ένα «νεκρό» διάστημα στα μισά της τρίτης περιόδου, όταν η Μ. Βρετανία κατάφερε να μειώσει στους 13 πόντους (51-64).

Η ελληνική ομάδα, ωστόσο αντέδρασε και πάλι σωστά, έπαιξε μυαλωμένα και με την άμυνά της δεν άφησε να απειληθεί περισσότερο. Ο Μίσσας και οι συνεργάτες του είδαν τους Έλληνες διεθνείς να ανεβάζουν στροφές και να φτάνουν στη νίκη (92-64), κερδίζοντας συνάμα και το «ζεστό» χειροκρότημα των φίλων του μπάσκετ στην Πάτρα, που είχαν γεμίσει και πάλι το κλειστό «Δ. Τόφαλος».

Διαιτητές: Παναγιώτου, Βαρδάλος, Κωνσταντινόπουλος
Δεκάλεπτα: 17-27, 34-51, 51-66, 64-92

Μ. Βρετανία (Προύντι): Ντανκ Ακοντό 2, Τζόνσον 5, Μόκφορντ 7, Οκερεαφόρ, Κλαρκ 12, Μάρεϊ 3, Μπόατενγκ 2, Ατσάρα 3, Σίαρς, Ολασένι 13, Μπίγκμπι Ουίλιαμς 11, Τζόζεφς 6
Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 2, Μπουρούσης 8, Σλούκας 9, Παππάς 12, Παπαγιάννης 9, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 10, Παπαπέτρου 9, Αντετοκούνμπο Θ. 4, Μήτογλου 6

Τιμήθηκε ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ

Λίγο πριν το τζάμπολ του αγώνα της εθνικής ανδρών με την Μεγάλη Βρετανία μια μεγάλη μορφή του ελληνικού μπάσκετ βρέθηκε στο παρκέ. Η ΕΟΚ μέσω του Γενικού Γραμματέα, Παναγιώτη Τσαγκρώνη, τίμησε τον Κώστα Πετρόπουλο, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση στη δική του πόλη, από το δικό του κοινό. Όπως άλλωστε αξίζει στο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ, που έχει γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στο άθλημα.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα», δήλωσε ο Κώστας Πετρόπουλος στην κρατική τηλεόραση: «Νοιώθω “παιδί” της εθνικής ομάδας και ποτέ δεν θα σταματήσω να χαίρομαι το μπάσκετ. Όπου βρω μπάσκετ πηγαίνω και στις γειτονιές και παντού», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στην εθνική ομάδα και τις υποχρεώσεις προέτρεψε τους διεθνείς: «Να πάνε με ηρεμία. Τα παιδιά να νοιώσουν ψυχικά ήρεμοι. Και εμείς να κρατάμε χαμηλούς τόνους».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στη συνέχεια τίμησε τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο.