italyΠαρά το γεγονός πως η Εθνική Εφήβων πήρε την πρόκριση στους «4» του Ευρωμπάσκετ, οι τόνοι που κράτησαν στις δηλώσεις τους οι παίκτες ήταν χαμηλοί.  Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, Ηλίας Παπαθεοδώρου, καθώς και οι Γιώργος Παπαγιάννης, Διονύσης Σκουλίδας, Βασίλης Μουράτος, Δημήτρης Φλιώνης και  Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς τόνισαν πως δεν τους αρκεί η πρόκριση στην τετράδα…

Ηλίας Παπαθεοδώρου: «Να έχουμε συγκέντρωση και δυνάμεις»
«Ηταν μια πολύ σημαντική νίκη για εμάς απέναντι σε έναν εξαιρετικό αντίπαλο. Καταφέραμε και σταματήσαμε τον αιφνιδιασμό που είναι το βασικό της κομμάτι. Ακόμη και μετά από καλάθι η Γαλλία τρέχει πάρα πολύ στο γήπεδο. Εχει περίπου τριάντα πόντους στον αιφνιδιασμό. Το περιορίσαμε, παίξαμε εξαιρετικά στην άμυνα κάναμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στο τρίτο δεκάλεπτο, βάλαμε μεγάλα σουτ και πήραμε μια διαφορά όχι ασφαλείας, αλλά που μας έδινε το πλεονέκτημα με βάση την άμυνά μας που είναι το δυνατό μας στοιχείο. Ετσι φτάσαμε σε μια πολύ μεγάλη νίκη.
Η Λιθουανία είναι ένας πάρα πολύ καλός αντίπαλος. Το είχαμε και μετά το μεταξύ μας παιχνίδι στην πρώτη φάση όταν είχαμε χάσει. Αυτή την στιγμή είναι στις τέσσερις καλύτερες ομάδες.Από σήμερα θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας για αυτό το δύσκολο παιχνίδι. Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε. Είμαστε σε καλή κατάσταση και έχουμε καλή ψυχολογία. Το σημαντικό είναι να έχουμε συγκέντρωση και δυνάμεις. Εχουμε κάνει ένα πολύ δυνατό κομμάτι τις τελευταίες μέρες. Χρειαζόμασταν μόνο νίκες σε κάθε παιχνίδι και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι που πρέπει να χειριστούμε. Ελπίζω τα παιδιά να έχουν τα ψυχικά αποθέματα να είναι συγκεντρωμένοι και να παλέψουν για να κερδίσουμε και το αυριανό παιχνίδι.
Ο κόσμος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και βοηθάει τα παιδιά, δεν παίζει όμως μπάσκετ. Είναι εδώ ενθαρρύνει, εμψυχώνει, φωνάζει για τα παιδιά, αλλά μπάσκετ παίζουν τα παιδιά. Αν τα παιδιά είναι εντάξει και σε καλή κατάσταση, πιστεύω πως θα κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και θα ξεσηκώσουμε και τον κόσμο όπως κάναμε και απόψε».

Γιώργος Παπαγιάννης:
«Αυτό το χρυσό το κυνηγάμε τρία χρόνια τώρα. Πάμε πάντα στα ημιτελικά και χάνουμε εκεί. Θέλουμε πάρα πολύ το χρυσό, γιατί είναι η τελευταία μας ευκαιρία, μιας και οι Νέοι έπεσαν κατηγορία φέτος»

Διονύσης Σκουλίδας:
«Νιώθαμε πως ήταν η δική μας στιγμή, η δική μας ευκαιρία να κάνουμε κάτι μεγάλο και να δικαιωθούμε για όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και δύο μήνες.
Σίγουρα η Γαλλία ήταν από τα φαβορί για ένα μετάλλιο, όπως όμως και εμείς.Εμείς καταφέραμε να μειώσουμε τα δυνατά τους σημεία και πέρα του ότι είναι εξαιρετικά αθλητική ομάδα, φαβορί λόγω του μπάσκετ που παίζει δεν ήταν. Είναι η πιο αθλητική ομάδα του τουρνουά και από την στιγμή που περιορίσαμε αυτό της το στοιχείο δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε.
Είναι μια ομάδα που ξέρουμε καλά. Θα περιορίσουμε τα λάθη που κάναμε στην ήττα στον πρώτο γύρο. Θα παίξουμε με την ίδια και περισσότερη ενέργεια και αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας δεν υπάρχει αμφιβολία για τη νίκη.
Είμαστε ομάδα για δύσκολα… Μας αρέσουν αυτές οι καταστάσεις και οι δύσκολοι αντίπαλοι γιατί  αυτομάτως έχουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση και πάθος.
Εγώ προσωπικά δεν χορταίνω με την τετράδα. Θέλω να κερδίσω και αύριο και να πάω για χρυσό. Είναι η ευκαιρία μας. Όλοι λέγαμε πως αν κερδίσουμε τον προημιτελικό θα είμαστε ασταμάτητοι.
Ο κόσμος είναι ο έκτος παίκτης μας. Είναι μεγάλη μας τιμή και μας δίνει μεγάλη ενέργεια, ώστε να βγάλουμε πάθος στο γήπεδο και να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο».

Βασίλης Μουράτος:
«Σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχει φαβορί σε ένα νοκ άουτ παιχνίδι. Παίζει ρόλο η ψυχολογία και ποιος το θέλει πιο πολύ. Βγήκαμε στο παρκέ αποφασισμένοι με την Γαλλία, το θέλαμε περισσότερο, παλέψαμε για κάθε μπάλα και έτσι ήρθε το αποτέλεσμα.
Εμείς προσπαθήσαμε να κλείσουμε τα αφτιά μας ώστε να μην ακούμε ποιος μας αμφισβητεί και ποιος όχι. Μόνο εμείς ξέρουμε τις δυνατότητές μας και που μπορούμε να φτάσουμε. Συνεχίζουμε για το καλύτερο.
Φτάσαμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν μας αρκεί. Στόχος μας είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και πιστεύω πως θα κερδίσουμε.
Πρέπει να ξεχάσουμε τη νίκη επί της Γαλλίας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι με την Λιθουανία. Είναι μια ομάδα που την γνωρίζουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο στο σκάουτινγκ για να προετοιμαστούμε το δυνατόν καλύτερα και  πιστεύω πως αν δώσουμε το 100% και βασιστούμε στην άμυνά μας, θα κερδίσουμε».

Δημήτρης Φλιώνης
«Το πιστεύαμε. Αυτό φάνηκε από τον τρόπο που μπήκαμε στο παρκέ, που παλεύαμε για όλες τις μπάλες για σαράντα λεπτά. Κάναμε και λάθη αλλά παίξαμε με τόσο πάθος που μας έδωσε την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι.
Το κλειδί ήταν η ενέργειά μας και οι σωστές αποφάσεις. Τώρα κοιτάμε τον ημιτελικό. Και ελπίζουμε να περάσουμε.
Επιθυμία όλων μας είναι να κάνουμε κάτι παραπάνω. Πρώτα ο Θεός… Εχουμε ακόμη δύο παιχνίδια και ελπίζουμε στο μετάλλιο…
Θα είναι δύσκολο το παιχνίδι με την Λιθουανία. Εχουμε ξαναπαίξει είναι μια πολύ καλή ομάδα. Εχει φτάσει όπως και εμείς στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα για να περάσουμε στον τελικό».

Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς:
«Ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Δείξαμε πραγματική ομάδα. Με την Εθνική πρέπει να δίνουμε την καρδιά μας κι αυτό κάναμε. Καταφέραμε να περιορίσουμε τη Γαλλία και πήραμε μια μεγάλη νίκη. Ελπίζω να πάνε όλα καλά με τη Λιθουανία και να έχουμε ένα μετάλλιο στο στήθος μας την Κυριακή»
Νίκος Δίπλαρος: «Όλα τα παιδιά βοηθάνε. Ο κόουτς με εμπιστεύτηκε, μπήκα μέσα, προσπάθησα και πιστεύω πως βοήθησα αρκετά. Η ήττα από τη Λιθουανία στην πρώτη φάση μάς είχε πονέσει. Αυτή τη φορά θα μπούμε πιο δυνατά, δεν θα δώσουμε περιθώρια και θα πάμε για τη νίκη».