Ημιμαραθώνιο Πειραιά ετοιμάζει η Περιφέρεια – Ολο το σχέδιο από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» στη φαρέτρα της Περιφέρειας του Πειραιά. Ηδη τα πρώτα «δείγματα γραφής» είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ενας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι και αγαπά το μεγάλο λιμάνι, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε αποκλειστικά στο infobasket.gr είναι αποκαλυπτικός. Και οι ειδήσεις που δίνει, γεμίζουν με αισιοδοξία τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές του. Το πρόγραμμα «Athletic kids» που εφαρμόζεται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τα σχολεία, αποδίδει καρπούς. Μάλιστα, στους άμεσους στόχους έχει μπει ένα ακόμη μεγάλο, φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο για την αίγλη του Πειραιά -και των ευρύτερων περιοχών του- project: Να πραγματοποιήσουν έναν ξεχωριστό Ημιμαραθώνιο Πειραιά. Εναν μοναδικό ημιμαραθώνιο στο μεγάλο λιμάνι της χώρας!

 

gavrilis_5

«Εκείνο που θέλουμε είναι να γνωρίσει ο κόσμος τον Πειραιά, να τον δει με διαφορετικό πρίσμα, απ’  ότι έως τώρα», τονίζει ο κ. Γιώργος Γαβρίλης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Νίκο Ζαμπάρα, για το www.infobasket.gr. «Στο πλάνο μας, το οποίο και θέλουμε να κάνουμε πράξη είναι να κάνουμε τον προσεχή Οκτώβρη έναν Ημιμαραθώνιο Πειραιά. Μέσα από αυτή τη δράση θα δοθεί αυτή η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει την πόλη και τις γύρω περιοχές της. Θα περνά μέσα από το λιμάνι, την Πειραϊκή, το ΣΕΦ. Έχει απίστευτες διαδρομές ο Πειραιάς και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συγκεντρώσει αρκετό κόσμο. Να περνάς μέσα από το λιμάνι, να φτάνεις στη Δραπετσώνα, να δεις τον Πειραιά, κάνοντας παράλληλα αθλητισμό».

Το σχέδιο για τον ημιμαραθώνιο Πειραιά δημιουργεί αισιοδοξία. Θα αποτελέσει ισχυρή «τονωτική ένεση» για το προφίλ μιας πόλης με όνομα «βαρύ σαν ιστορία.. Ομως, οι δράσεις για την Περιφέρεια δεν σταματούν εκεί.

«Ο σχολικός αθλητισμός είναι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο που ταλαιπωρεί την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Είναι κακή η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους άθλησης πολλών σχολικών κτιρίων, ενώ ορισμένα σχολεία δεν ανοίγουν τις εγκαταστάσεις τους. Κλειδώνουν τα σχολεία! Το πρόβλημα βέβαια ξεκινά από την έλλειψη φυλάκων, καθώς δεν υπάρχουν άνθρωποι για το έργο αυτό. Εξαίρεση αποτελεί η σχολή Δοκίμων που άνοιξε τις εγκαταστάσεις της, δίνοντας έτσι μία πολύ σημαντική ανάσα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό», λέει ο κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος δεν ξεχνά τα παιδιά των ειδικών σχολείων.

gavrilis_4

Πώς θα λυθούν τα προβλήματα στα ειδικά σχολεία

Τι αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης: «Στον Πειραιά έχουμε 14 ειδικά σχολεία, 600 μαθητές. Αυτά τα σχολεία δεν είχαν καμία συνεννόηση, καμία επαφή μεταξύ τους. Αυτό είχε ως συνέπεια το κάθε παιδί από αυτά να ζει το δικό του «Γολγοθά». Κι όχι μόνο τα παιδιά, ούτε και οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί, είχαν κάποια επαφή με την πόλη. Κάναμε μία προσπάθεια να τα φέρουμε σε επαφή. Και μέσα από αυτό το πρόγραμμα καταφέραμε ν’  ανοίξουμε την πισίνα που υπήρχε στο 1ο ειδικό σχολείο. Μία εκπληκτική πισίνα υψηλών προδιαγραφών, που ήταν κλειστή και ουσιαστικά καταστρεφόταν, ενώ θα μπορούσε να δώσει πολύτιμη βοήθεια σε πολλά  παιδιά».

Το πρόβλημα. συνεχίζει ο αντιπεριφερειάρχης, «ξεκινούσε ότι δεν υπήρχαν ειδικευμένοι γυμναστές για να μπορέσει να λειτουργήσει. Από την πλευρά μας κάναμε όλες εκείνες τις ενέργειες που έπρεπε. Βρέθηκαν οι γυμναστές και η πισίνα άνοιξε. Όχι μόνο για τα παιδιά του συγκεκριμένου ειδικού σχολείου, αλλά και για άλλα παιδιά αντίστοιχων ομάδων τις απογευματινές ώρες. Και οι δράσεις στο αθλητικό σκέλος θα συνεχιστούν από την Περιφέρεια».

pireas_2

Ενσωμάτωση των προσφύγων μέσα και από τον αθλητισμό

Ο Πειραιάς πάντως βρίσκεται και σε περίοπτη θέση του μεταναστευτικού ζητήματος. Όμως, όπως λέει ο λαός «από αγκάθι, βγαίνει ρόδο…». Και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι προκύπτει μέσα από το συγκεκριμένο σκέλος.

«Στα σημεία όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, έχουμε δημιουργήσει κάποιες υποτυπώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν και τα παιδιά των μεταναστών να εκτονώνονται, να ξεφεύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα. Κι εδώ θα πρέπει να σας αποκαλύψω, ότι ήδη υπάρχουν κάποια παιδιά που έχουν αρχίσει κι έχουν επαφή με αθλητικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής! Προπονούνται με τις ομάδες κι αυτό είναι μία ακόμη μέθοδος ενσωμάτωσης. Διότι ο χώρος του αθλητισμού είναι πολύ πιο εκπαιδευμένος στο να συνυπάρχει η διαφορετικότητα», αναφέρει στο infobasket.gr ο κ. Γαβρίλης.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στη μεταστροφή που έχουν δείξει μεμονωμένα άτομα, τα οποία αρχικώς είχαν αντιδράσει. «Η περιφέρεια με τους Δήμους και τους φορείς της πόλης κάναμε μία προσπάθεια να στηρίξουμε από την πρώτη μέρα τους ανθρώπους αυτούς. Αλλά δυστυχώς υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις που ήταν αντίθετοι. Εφτασαν σε σημείο να εκδίδουν ανακοινώσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς. Κάποιοι εξ’ αυτών, ωστόσο τυγχάνει να έχουν διοικητικές θέσεις σε σωματεία. Τώρα που πάνε σε αυτά κάποια από προσφυγόπουλα που διαθέτουν και ταλέντο, είναι εντυπωσιακό το να βλέπει κάποιος την στροφή που έχουν κάνει» προσθέτει ο κ. Γιώργος Γαβρίλης.

«Έχει παίξει ρόλο, βέβαια και η εικόνα των Αντετοκούνμπο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά. «Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αυτά δείχνουν την αγάπη τους για την Ελλάδα», πρόσθεσε, «στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Δείτε περισσότερα: