u16

Το Infobasket παρουσίασε χθες τους 10 καλύτερους παίκτες της γενιάς του 2000 (τους 9 και τον 2002άρη Γκαρούμπα για την ακρίβεια) που έκανε την πρεμιέρα της στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ Παίδων του Ράντομ. Σήμερα είναι η σειρά των 10 επόμενων.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα διαβάσετε άλλους δέκα παίκτες που άφησαν καλές εντυπώσεις και ενδεχομένως να απασχολήσουν και στο μέλλον το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Επίσης, το Infobasket βρήκε και πέντε παίκτες από τις γενιές του 2001 και του 2002 που άφησαν από φέτος το στίγμα τους και αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο Ευρωμπάσκετ του 2017…

1. Τεό Μαλεντόν

Ο Αγιάγι και ο Νιάσε τράβηξαν πάνω τους τα περισσότερα βλέμματα από τη γαλλική ομάδα, ωστόσο το μεγαλύτερο prospect των “τρικολόρ” είναι αυτός ο νεαρός. Πόιντ γκαρντ με ύψος 1,90μ., ώριμο παιχνίδι, καλή πάσα, μακρινό σουτ και καταπληκτική άμυνα στη μπάλα. Είχε 8,4 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 2,1 κλεψίματα μ.ό. στο Ευρωμπάσκετ U16.

2. Αρτουρς Κούρουτς

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση σούτινγκ γκαρντ πίσω από τον Μιάσκι. Ψηλό, αθλητικό “δυάρι” με καλό σουτ και έντονη δημιουργική δράση στο παρκέ. Ο Λετονός είχε 10,4 πόντους, 6,6 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ μ.ό. στο Ράντομ.

3. Ζόραν Παούνοβιτς

Ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η Σερβία μετά τον Πετσάρσκι. Με διαφορά ο παίκτης με το καλύτερο midrange game στο τουρνουά, είχε 14,6 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2,9 ασίστ μ.ό.. Αθλητικός, γρήγορος και εκρηκτικός. Αν σούταρε και καλύτερα από μακρινή απόσταση…

4. Μερτ Κονούκ

Το alter-ego του Ακιούζ στην περιφέρεια της Τουρκίας. Καλός σουτέρ με πολύ γρήγορη εκτέλεση. Στο Ευρωμπάσκετ είχε 11,6 πόντους και 2,4 κλεψίματα ανά αγώνα.

5. Ντομάντας Βίλις

Ο πιο αθλητικός γκαρντ του Ευρωμπάσκετ και πιθανότατα ο πιο αλτικός παίκτης της γενιάς του. Ταχύς, εκρηκτικός και δημιουργικός, ο ηγέτης της Λιθουανίας είχε 11 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ μ.ό. στο Ράντομ. Δεν “πάει” πάντως αριστερά και αυτό ήταν σε όλη τη διοργάνωση σοβαρό πρόβλημα…

vilys

6. Γιούρε Πλάνινιτς

Παίζει κάτω από το ύψος της στεφάνης, σουτάρει ανορθόδοξα και είναι κάπως αργός, ωστόσο έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση και μπασκετικό IQ. Περιφερειακοί με ύψος 2,03μ. (που παίζουν λόγω ύψους στο “4”) δεν πέφτουν από τα δέντρα. Ούτε καν στην Κροατία. Στο Ευρωμπάσκετ είχε 10,6 πόντους και 6,9 ριμπάουντ μ.ό.

7. Αρτουρς Ζάγκαρς

Ο καλύτερος και ο πιο συνεπής παίκτης που παρουσίασε η Λετονία στο Ράντομ. Διαθέτει καλό μακρινό σουτ, ταχύτητα, δημιουργία, όμορφη ντρίμπλα και είχε 16 πόντους και 4,6 ασίστ μ.ό. στο τουρνουά. Είναι όμως με το… ζόρι 1,79μ.

8. Ντίντακ Κουέβας

Ο… πιο ενοχλητικός παίκτης του Ευρωμπάσκετ. Ο παίκτης που έπαιξε την καλύτερη άμυνα στη μπάλα στο Ευρωμπάσκετ έχει ύψος 1,77μ. και βγάζει ανεξάντλητη ενέργεια στο παρκέ. Ο Ισπανός πόιντ γκαρντ είχε 9,1 πόντους, 3,4 ασίστ και 3,3 κλεψίματα μ.ό.

9. Χένρι Ντρελ

Ο κύριος λόγος που η Εσθονία παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία -και η Ελλάδα όχι. Ο πολυτάλαντος Ντρελ διαθέτει το συνδυασμό αθλητικά προσόντα/τεχνική κατάρτιση/σουτ που τον κάνει αυτομάτως μία ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη. Στο Ράντομ είχε 14,1 πόντους, 7,1 ριμπάουντ και 2,1 κλεψίματα μ.ό.

10. Ιγκόρ Ντρόμπνιακ

Ίσως ο πιο… αντιτουριστικός σταρ του Ευρωμπάσκετ. Ο Μαυροβούνιος πόιντ γκαρντ ντριμπλάρει… σκυφτός, χάνει εύκολα τη μπάλα σε κατάσταση πίεσης και τζογάρει συνέχεια (για κλεψίματα) στην άμυνα. Σουτάρει πάντως καλά, είναι γρήγορος, παίζει με αυτοπεποίθηση και κατάφερε να έχει 17,7 πόντους, 3,7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2,4 κλεψίματα μ.ό. στο Ευρωμπάσκετ.

Πέντε παίκτες που περιμένουμε να δούμε το 2017

Από τους 20 γεννηθέντες το 2001 και τους δύο του 2002 που πήραν μέρος στο φετινό Ευρωμπάσκετ U16, αυτοί είναι οι πέντε παίκτες (πλην φυσικά του MVP Γκαρούμπα) που αξίζει να σημειώσουμε από τώρα για το επόμενο τουρνουά, αυτό του 2017.

1. Γιόβαν Κλιάγιτς (2001)

Ο σούτινγκ γκαρντ του Μαυροβουνίου έχει τα πάντα: ύψος, αθλητικά προσόντα, δυνατό κορμί, τεχνική κατάρτιση, σουτάρει καλά, δημιουργεί, βγάζει ενέργεια, παίζει με αυτοπεποίθηση. Στο Ράντομ είχε 12,9 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2,4 κλεψίματα μ.ό. Το 2017 θα είναι ένας από τους μεγάλους σταρ του Ευρωμπάσκετ.

2. Λαουρίνας Βαϊστάρας (2001)

Ο ηγέτης της επόμενης λιθουανικής γενιάς είναι ένας αθλητικός φόργουορντ με μεγάλα χέρια, που μαζεύει πολλά ριμπάουντ, τρέχει γρήγορα το γήπεδο και βγάζει πολλή ενέργεια στο παρκέ. Στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας είχε 6,4 πόντους, 6,4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1,3 τάπες μ.ό.

3. Ταρίκ Μπιμπέροβιτς (2001)

Ο πιο “διαφημισμένος” από τη γενιά του 2001. Ο Βόσνιος σούτινγκ γκαρντ έχει ψηλό κορμί (1,98μ.), καλή τεχνική κατάρτιση και σουτάρει από παντού. Στο Ευρωμπάσκετ, πάντως, δεν έκανε καλό τουρνουά (7,1 πόντοι, 4,1 ριμπάουντ, με ποσοστό 24,7% εντός πεδιάς), παρότι έπαιζε σε κακή ομάδα. Το 2017 θα περιμένουμε πολλά περισσότερα από αυτόν.

4. Λουκ Βαν Σλούτεν (2002)

Ο παίκτης-έκπληξη του Ευρωμπάσκετ. Έπαιξε 45 λεπτά όλα κι όλα, αλλά πρόλαβε να πετύχει 29 πόντους και να κερδίσει έναν αγώνα με δικό του τρίποντο στην εκπνοή! Ο Γερμανός σμολ φόργουορντ έχει υπέροχο μακρινό σουτ, καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι και παίζει με αυτοπεποίθηση, παρότι είναι μόλις 14 ετών.

5. Ερικ Σαγιάντιλα (2001)

Έχει κάμποσα περιττά κιλά στο κορμί του, είναι σχετικά αργός, ωστόσο διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση, καλό σουτ και πολύ μυαλό. Οι Φινλανδοί δεν σταματούν να βγάζουν καλούς παίκτες. Στο Ράντομ είχε 8,3 πόντους, 5,9 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ και 2,6 κλεψίματα μ.ό.