Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες τη Δύση με την Κίνα. Στο δικό της δρόμο του… μεταξιού βαδίζει πλέον η εθνική μας ομάδα, μετά από τη μεγάλη νίκη που πέτυχε στα «Δύο Αοράκια» με 70-63 επί των Σέρβων. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο πρώτο του παιχνίδι στη δεύτερη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, πήρε τη μία από τις δύο νίκες που θα την οδηγήσουν στο Πεκίνο και την τελική φάση της διοργάνωσης. Πλέον ψάχνει τη δεύτερη, με την οποία και θα σφραγίσει το εισιτήριο που θα της επιτρέψει να βαδίσει στο δρόμο του δικού της… μεταξιού, στη Γεωργία στις 16/9. Εκεί οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου καλούνται να δείξουν και πάλι το πάθος και το τσαγανό, την ψυχή και τη μαγκιά που «έβγαλαν» στην Κρήτη…

Αναγκάζοντας τους Σέρβους να υποκλιθούν… Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορεί να μην έπαιξε εντυπωσιακό μπάσκετ, φρόντισε όμως να βγάλει στο παρκέ πάθος. Μπουρούσης, Καλάθης και Πρίντεζης δικαίως μπορούν να αναδειχθούν ως οι κορυφαίοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, δίχως όμως να πει κανείς ότι οι υπόλοιποι που κλήθηκαν να πατήσουν το παρκέ δεν βοήθησαν. Οι Παπανικολάου και Παπαπέτρου έδωσαν μάχες, πέτυχαν σημαντικά καλάθια, ο Σλούκας κράτησε με μαεστρία τη «μπαγκέτα» και οργάνωσε, αλλά και εκτέλεσε υποδειγματικά. Ο Παπαγιάννης «γέμισε» τη ρακέτα, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έβγαλε τη… γλώσσα του Μπογκντάνοβιτς στο ξεκίνημα του δευτέρου 20λέπτου, ενώ και οι Μάντζαρης, Μήτογλου, Βασιλόπουλος και Ντόρσεϊ έδωσαν τις πολύτιμες βοήθειες που ήθελε από εκείνους ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Και μπορεί το μεγάλο «αγκάθι» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο πρώτο 20λεπτο του ματς να ήταν οι χαμένες μάχες των ριμπάουντ. Η προσήλωση, όμως που έδειξαν οι διεθνείς στα αμυντικά τους καθήκοντα και το γεγονός ότι κράτησαν γερά τα πόδια τους στο… παρκέ, δίχως να αγχωθούν από τις χαμένες μάχες, τους επέτρεψε να φέρουν το παιχνίδι στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Και φυσικά το μεγάλο όπλο τους σε αυτή την υπερπολύτιμη νίκη, ήταν η ευστοχία τους. Το 53% στα τρίποντα (7/13) στο τέλος του πρώτου 20λέπτου, ήταν το στοιχείο που έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική… μηχανή. Οι Σέρβοι μπορεί να κέρδιζαν πολλές δεύτερες επιθέσεις, όμως τα χαμηλά ποσοστά τους στην επίθεση αποτελούσαν την «αχίλλειο πτέρνα» τους. Η εθνική μας δεν έδειξε να πτοείται ούτε και από το γεγονός ότι βρέθηκε μόλις στο 14’ με τον Καλάθη «φορτωμένο» με 3 φάουλ, αλλά συνέχισε να παίζει με ηρεμία.

Δεν έβαλε στη… συνιστώσα τους διαιτητές και τα σφυρίγματά της, αλλά επικεντρώθηκε στο παιχνίδι της. Και αυτό της επέτρεψε να βρεθεί στο τέλος του ημιχρόνου μπροστά με 35-32 και με το… καλημέρα του τρίτου 10λέπτου, να ξεφύγει με 48-36! Οι Σέρβοι αντέδρασαν και με το Νέντοβιτς «κάλυψαν» το χαμένο έδαφος (49-47). Το σχήμα με τους Καλάθη, Σλούκα, Πρίντεζη και Μπουρούση όμως αποδείχθηκε «λίρα εκατό», με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να διατηρεί την ψυχραιμία του, να βρίσκει τις απαραίτητες λύσεις, να «σκοτώνει» την αντίπαλη άμυνα και να φτάνει στη μεγάλη νίκη (70-63), που την φέρνει στο δρόμο προς το Πεκίνο. Μία νίκη ακόμη στη Γεωργία και ο δρόμος του… μεταξιού θα είναι ανοικτός για την «επίσημη αγαπημένη» του ελληνικού αθλητισμού.

.
Διαβάστε ακόμη…



</p