Η Ισπανία, οι αρνητικές σκέψεις και η… αλλαγή καιρού

trinkieriΟ αυριανός αγώνας με την Ισπανία έχει αποκτήσει χαρακτήρα τελικού για την εθνική ομάδα, μιας και σε περίπτωση ήττας η πρόκριση στην προημιτελική φάση θα γίνει από δύσκολη έως ακατόρθωτη. Ο Αντρέα Τρινκέρι, πάντως, διατηρεί την πίστη του στην ελληνική ομάδα… «Είδατε πώς άλλαξε ο καιρός από το Κόπερ στη Λιουμπλιάνα; Έτσι άλλαξαν και για μας τα πράγματα στη διοργάνωση μετά τις δύο ήττες. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς, πώς και πότε. Είναι θέμα πώς θα τα καταφέρουμε να παράγουμε την καλύτερή μας προσπάθεια αύριο απέναντι στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης» τόνισε ο Ιταλός.

«Είναι απλό να το εξηγήσεις κι όχι να το κάνεις, αλλά έχουμε την θέληση και την ικανότητα να το πετύχουμε. Αυτά που έγιναν στα δύο τελευταία παιχνίδια μάς πλήγωσαν στο γήπεδο και την ψυχολογία, αλλά παίζουμε για κάτι. Πιστεύω πως πρέπει να πετάξουμε κάποιες αρνητικές σκέψεις και να βάλουμε όλη την ενέργεια. Θα πρέπει να ελέγξουμε το ρυθμό και να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια που μπορούμε στην άμυνα».

«Αντιμετωπίζουμε την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης»

O ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας είπε για τις δύο συνεχόμενες ήττες και το επερχόμενο παιχνίδι με την Ισπανία: «Στα δύο τελευταία ματς δείξαμε διαφορετική ομάδα. Δεν πιστεύω ότι μετά την προετοιμασία μας, τα φιλικά και τα τρία πρώτα ματς στη διοργάνωση δεν χάσαμε το δρόμο μας. Χάσαμε από την Ιταλία, σε ένα ματς που ήμασταν ισόπαλοι λίγο πριν το τέλος. Στο παιχνίδι με τη Φινλανδία δείχναμε να έχουμε παραλύσει. Τώρα είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε, έχουμε ξεκάθαρους στόχους, αλλά γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζουμε και την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, μακράν.

Είναι μία ομάδα που έχει το περισσότερο ταλέντο στη θεωρία. Έχει έξι παίκτες που θα έπαιζαν βασικοί σε κάθε ομάδα, δύο γκαρντ από το ΝΒΑ, πολλές επιλογές στην επίθεση και είναι οι πρωταθλητές και οι αργυροί ολυμπιονίκες. Εμείς έχουμε περηφάνια, ξεκάθαρους ρόλους, κίνητρο, καρδιά, αντοχή και έχουμε δείξει ότι ξέρουμε να παίζουμε εξαιρετικό μπάσκετ».

Ο Τρινκέρι δεν θέλησε να χαρακτηρίσει τον αγώνα με την Ισπανία “ζωής ή θανάτου”… «Είναι λίγο διαφορετική η κατάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταγωνιστούμε. Αν είμαστε ανταγωνιστικοί, τότε αισθάνεσαι καλύτερα. Σίγουρα θέλουμε τη νίκη, αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να αφήσουμε τα πάντα στο παρκέ, παίζοντας με πειθαρχία. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε πολλά λάθη. Πρέπει να συνδυάζουμε, αν και δεν είναι εύκολο, το σπουδαίο ένστικτο με τη λογική. Χρειάζεται λογικό ένστικτο και το ένστικτο δεν είναι πάντα λογικό».

«Εχουμε το χαρακτήρα να νικήσουμε την Ισπανία»

Ο Μαρκ Γκασόλ είναι φυσιολογικά ο παίκτης που θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει η Εθνική και πάνω του θα επικεντρωθεί και το αμυντικό πλάνο του Τρινκέρι. «Θα έχουμε περισσότερο rotation απέναντί του. Θα πρέπει να παίξουμε επιθετικά πάνω του. Ίσως τον αντιμετωπίσουμε και με τρεις παίκτες. Είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά αντιμετωπίζουμε την Ισπανία. Κάθε παιχνίδι κερδίζεται από τους παίκτες και αν κερδίσουμε τα match up έχουμε καλές πιθανότητες» λέει ο Ιταλός τεχνικός.

Οι ανατροπές δεν είναι πρωτόγνωρες για την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό επισημαίνει και ο Αντρέα Τρινκέρι. «Όταν το έχεις κάνει μια φορά, μπορείς να το ξανακάνεις. Οι παίκτες μου το έχουν κάνει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είδα κάτι διαφορετικό στα πρόσωπα των παικτών μου και θα έχουμε διαφορετική προσπάθεια αύριο. Νιώθω και βλέπω πως οι παίκτες μου είναι πολύ στενοχωρημένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κάθε ώρα που περνά και πλησιάζουμε σε έναν αγώνα με μία ομάδα που δεν έχουμε κερδίσει δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια, βλέπω πως έχουμε το χαρακτήρα να κερδίσουμε».