Η Μακάμπι κι ο «Σόφο» αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στον τελικό…

Ελληνικό χρώμα θα έχει ο κυριακάτικος τελικός (17:30) του Final Four της Βαρκελώνης, καθώς η Μακάμπι του δικού μας Σοφοκλή Σχορτσιανίτη θα τεθεί αντιμέτωπη του Παναθηναϊκού. Οι ισραηλινοί ζορίστηκαν κάπως, απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στο τέλος ήταν εκείνοι που αποχώρησαν με πλατιά χαμόγελα και μπόλικο ενθουσιασμό απ’ το γήπεδο, έχοντας επικρατήσει άνετα της «βασίλισσας» με 82-63.

Παναθηναϊκός εναντίον Μακάμπι, λοιπόν, με φόντο το 6ο ευρωπαϊκό στην ιστορία τους. Μία αναμέτρηση που μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν… ρεπετισιόν, τόσο του τελικού του Final Four της Euroleague στη Θεσσαλονίκη το 2000, όσο κι εκείνου της Suproleague στο Παρίσι ένα χρόνο αργότερα, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από μία νίκη (73-67 οι πράσινοι στο κλειστό της Πυλαίας, 81-67 οι ισραηλινοί στην «πόλη του φωτός»).

Η Μακάμπι στον δεύτερο ημιτελικό της Βαρκελώνης επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του φαβορί, ρίχνοντας στο καναβάτσο τη μαχητική στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα Ρεάλ. Οι Ισπανοί έδειξαν ότι θα είναι «σκληρό καρύδι», αλλά οι αντοχές τους δεν τους επέτρεψαν να κοιτάξουν στα μάτια ως το τέλος την αντίπαλό τους. Η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε αυτή την αδυναμία της «βασίλισσας». Και με ατού τον «Σόφο» (που ήταν κυρίαρχος κοντά στη ρακέτα) και τους Έιντσον (πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 19 πόντους), Μπλου και Πάργκο (που πρόσφερε εντυπωσιακές φάσεις ανά διαστήματα), πάτησαν το γκάζι στο δεύτερο μισό του ματς, αφήνοντας τους Μαδριλένους στη… σκόνη τους! Ο Πριτζιόνι προσπάθησε να επαναφέρει τη Ρεάλ στο παιχνίδι, αλλά ήταν εμφανές ότι απ’ τη στιγμή που η νευρικότητα είχε κάνει την εμφάνισή της, δεν ήταν εφικτό ν’ αλλάξουν και πολλά πράγματα.

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ παίρνοντας και δύναμη από τους σχεδόν 5000 οπαδούς τους που είχαν «κιτρινίσει» το Παλάου Σαν Τζόρντι, άρχισαν ν’ ανοίγουν την «ψαλίδα της διαφοράς». Τρία λεπτά πριν το τέλος το ταμπλό έγραφε 73-54, το πανηγύρι είχε στηθεί στον πάγκο και στις εξέδρες και η προσμονή όλων ήταν να περάσουν οι ώρες για τον μεγάλο τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το 82-63 με τη λήξη της κόρνας είχε πλέον μόνο… ιστορική σημασία για τις δύο ομάδες!

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μαδρίτης 82-63
Τα δεκάλεπτα
: 14-12, 32-29, 55-47, 82-63
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Πάργκο 13 (2), Χέντριξ 6, Σαρπ 3 (1), Μπλούθενταλ 10 (2), Ελιάχου 1, Πνίνι 14 (4), Μπούρσταϊν, Έιντσον 19 (3), Μάτσβαν, Σχορτσιανίτης 16
Ρεάλ Μαδρίτης (Μολίν): Τόμιτς 17, Πριτζιόνι 9 (3), Σουάρεθ 8 (2), Ρέγες 15, Μίροτιτς, Ροντρίγκεθ, Φίσερ 2, Γιουγ 9 (1), Τάκερ 3 (1)