Η πρόταση του Λιόλιου για το μπάσκετ στη μετά κορονοϊού εποχή

Την πλήρη αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγορίων προτείνει ο Βαγγέλης Λιόλιος, σε επιστολή που έστειλε προς την Ελληνική Ομοσπονδία. Ο ιδιοκτήτης του Προμηθέας Πάτρας προτείνει μεταξύ άλλων την πλήρη απαλλαγή των ομάδων από τα έξοδα διαιτησίας – γραμματείας, καθώς και την επέκταση των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης σε όλα τα Σωματεία των Τοπικών πρωταθλημάτων.

Η επιστολή του Βαγγέλη Λιόλιου στην ΕΟΚ:

«Αξιότιμε  κ. Πρόεδρε της EOK, 

Αξιότιμε  κ.Γενικέ Γραμματέα της ΕΟΚ,

Αξιότιμα  μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ, 

Ως γνωστόν, όλοι μας βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα, την πρωτόγνωρη κατάσταση που εκλήθη να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας εξαιτίας του  κοροναϊού Covid-19. Η αθλητική κοινότητα -και περισσότερο τα αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστό χώρο- ανήκουν στις κατηγορίες κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων που δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα και βιώνουν ήδη βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της κρίσης. 

Αυτή τη δύσκολη στιγμή που όλοι αρχίζουν να μετρούν τις πληγές τους, θα ήθελα να προτείνω προς τη Διοίκηση της ΕΟΚ συγκεκριμένες ενέργειες, με γνώμονα τη στήριξη της μπασκετικής κοινότητας και κυρίως το κύτταρο του αθλητισμού στην Ελλάδα, το ερασιτεχνικό σωματείο. Τα ερασιτεχνικά, δε, σωματεία θα είναι σύντομα σε τέτοια κατάσταση λόγω της πανδημίας, που καθίσταται αναγκαία η άμεση στήριξη τους Από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Υφίσταται, δε, ένα εύρος παρεμβάσεων για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων, όπως πχ κεντρική χορηγία, δικαιώματα τηλεοπτικής κάλυψης, ονοματοδοσία πρωταθλημάτων/διοργανώσεων τα οποία, όμως, απαιτούν σχεδιασμό και γενικότερο πλάνο και δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Για το λόγο αυτό παραθέτω ενδεικτικά προτάσεις μου για την άμεση στήριξη των σωματείων, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: 

1. Πλήρης αναδιάρθρωση των Εθνικών κατηγοριών με γεωγραφικά κριτήρια.

Όπως γνωρίζετε, ένα μεγάλο κονδύλι του προϋπολογισμού εκάστου Σωματείου αποτελεί το κόστος μετακινήσεων και διαμονής, ενόψει, δε, των νέων μέτρων λόγω του κοροναϊού Covid-19, θα είναι πλέον δυσβάσταχτο. Στόχος αυτής της ενέργειας δεν είναι η προώθηση περισσότερων ομάδων στις Εθνικές κατηγορίες, αλλά είναι η δημιουργία περισσότερων ομίλων με γεωγραφική εγγύτητα ομάδων, ούτως, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων ανά όμιλο και ταυτοχρόνως η ελάττωση των μεγάλων κοστοβόρων μετακινήσεων.

Τοιουτοτρόπως, θα ελαττωθούν – και σε πολλές περιπτώσεις θα μηδενιστούν – τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής για τα σωματεία, γεγονός απόλυτα σημαντικό για τη βιωσιμότητα τους. Κατά μέσο όρο με την προώθηση της ανωτέρω προτεινόμενης αναδιάρθρωσης θα προκύψει μεσοσταθμικά ένα όφελος για κάθε Σωματείο της τάξεως των 5.000 ευρώ.  Εννοείται ότι η ανωτέρω πρόταση προϋποθέτει τη διεξαγωγή play off και play out στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου μεταξύ των ομίλων της ίδιας κατηγορίας για την ανάδειξη των ομάδων που προβιβάζονται στη ανώτερη κατηγορία ή υποβιβάζονται στην κατώτερη.  

2. Πλήρης απαλλαγή των εξόδων διαιτησίας – γραμματείας που αφορούν τις ομάδες.

Εκ προοιμίου επισημαίνω ότι δεν αποτελεί πρόταση να μειωθεί το ποσόν αποζημίωσης των διαιτητών και των κριτών. Λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει προκύψει με την πανδημία,  οι ομάδες δεν πρέπει να επιβαρύνονται με τα έξοδα των διαιτητών και των κριτών μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα στην αθλητική ζωή. Από τη στιγμή που η ΚΕΔ ανήκει στην ΕΟΚ και αυτή ορίζει με κριτήρια που θέτει τον κομισάριο, τους διαιτητές και τους κριτές, είναι αναγκαίο (ως προείπον, τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η οικονομική κρίση) ΟΛΑ αυτά τα έξοδα να μην επιβαρύνουν τα Σωματεία, αλλά τη διοργανώτρια αρχή, που στην περίπτωση των Εθνικών κατηγοριών είναι η ΕΟΚ. Η ΚΕΔ θα πρέπει από εδώ και πέρα στα κριτήρια ορισμού των διαιτητών να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών (τα οποία από τούδε και στο εξής δέον όπως βαρύνουν την ΕΟΚ).

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μεσοσταθμικά ένα επιπλέον οικονομικό όφελος του κάθε Σωματείου της τάξεως των 5.000 ευρώ περίπου. Αυτό θα έχει ως απόρροια, μια δίκαιη και νόμιμη “επιδότηση” της ΕΟΚ προς τα κύτταρά της, που είναι τα ερασιτεχνικά Σωματεία και μια έμπρακτη επιβεβαίωση ότι στις δύσκολες στιγμές η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης είναι παρούσα.

Το ποσό που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΟΚ με αυτή την ενέργεια (σε συνδυασμό με την ενέργεια 1 και με τον βέλτιστο ορισμό των διαιτητών για κάθε παιχνίδι από μεριάς ΚΕΔ) επαρκώς κοστολογημένο ανέρχεται στο ποσόν των 400.000 ευρώ. Θα εξηγήσω, δε, παρακάτω με τρόπο συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο από που θα εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά επακριβώς. Να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν προτείνω –και δεν συμφωνώ-  να υπάρξει μείωση της αποζημίωσης των Διαιτητών – Κριτών γιατί θα ήταν μια εύκολη αλλά καθαρά άδικη για αυτούς λύση. Είναι, δε, απολύτως σε γνώση μου ότι πολλοί διαιτητές και κριτές δεν έχουν άλλο οικονομικό πόρο για τη διαβίωση τους και δέον όπως στηριχθούν στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

3. Επέκταση των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης σε όλα τα Σωματεία των Τοπικών πρωταθλημάτων.

Η ΕΟΚ μπορεί να έχει την ευθύνη της διοργάνωσης μόνο των Ερασιτεχνικών Εθνικών Πρωταθλημάτων, αλλά την ίδια στιγμή οφείλει να ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές στις Τοπικές Ενώσεις, καθότι από κοινού με τις Ενώσεις η ΕΟΚ έχει την ευθύνη της υποστήριξης και της βιωσιμότητας όλων των Σωματείων αυτή τη δύσκολη περίοδο, ακόμα, δηλαδή και αν αγωνίζονται στις Τοπικές Κατηγορίες.

Για το λόγο αυτό,  θεωρώ απαραίτητο όλα τα κόστη διαιτησίας/κριτών να μην επιβαρύνουν καθόλου ούτε τις αγωνιζόμενες στα τοπικά πρωταθλήματα ομάδες. Είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή που πλήττονται περισσότερο από ποτέ τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα έξοδα διαιτησίας/κριτών να βαρύνουν τις Τοπικές Ενώσεις, που με τη σειρά τους θα λάβουν από την ΕΟΚ την αναγκαία οικονομική υποστήριξη, ήτοι μεγαλύτερη από αυτήν που μέχρι σήμερα λαμβάνουν. Τούτο θα αποτελέσει μια βαθιά ανάσα στις ομάδες που συμμετέχουν στα τοπικά πρωταθλήματα και οι οποίες είναι γνωστόν τοις πάσι ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Ερασιτεχνικού μπάσκετ  αλλά και το ουσιαστικό μέλλον του αθλήματος.

Πρόκειται περίπου για 550 Σωματεία που συμμετέχουν σε ανδρικά και γυναικεία πρωταθλήματα, καθώς επίσης και σε ηλικιακά πρωταθλήματα (εφηβικά, παιδικά, παμπαιδικά, νεάνιδες, κορασίδες κλπ.) που το ευκταίο είναι άμεσα και έμπρακτα να στηριχθούν οικονομικά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα, υποθηκεύοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το μέλλον του αθλήματος στην Ελλάδα. Το ποσόν, δε, που θα επιβαρύνει το προϋπολογισμό της ΕΟΚ με αυτή την ενέργεια είναι της τάξεως των 600.000 ευρώ.  

Δια ταύτα και αναφορικώς με το επίμαχο θέμα των κονδυλίων που απαιτούνται για να την αναγκαία στήριξη των Σωματείων για τις ανωτέρω στοχευμένες παρεμβάσεις, επάγομαι τα ακόλουθα:  

Πρωτίστως, στον κατωτέρω υπολογισμό δεν λαμβάνω υπόψη καθόλου και δεν υπολογίζω χρήματα που οπωσδήποτε θα έρθουν από την αναδιοργάνωση του Τμήματος Μάρκετινγκ της Ομοσπονδίας, αλλά ούτε από πιθανές επιχορηγήσεις της Πολιτείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19. Μάλιστα, οι ανωτέρω ενέργειες, οι οποίες σίγουρα πρέπει να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, εξαιτίας του οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνει η πανδημία, καθότι σε περίπτωση οιασδήποτε κωλυσιεργίας είναι πιθανό να δημιουργηθούν καταστάσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να ανατραπούν για πλήθος σωματείων. Οι συγκυρίες απαιτούν να δράσουμε ταχύτατα και συντονισμένα, καθότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αναμένουμε αναδιοργανώσεις και επιδοτήσεις.  

Είναι γεγονός ότι η φετινή αγωνιστική περίοδος, λόγω της πανδημίας, απελευθερώνει άμεσα πόρους για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από τις διοργανώσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν εντέλει (προολυμπιακό τουρνουά, Πανευρωπαϊκά ηλικιακά πρωταθλήματα κλπ) και την ίδια στιγμή υπάρχουν ήδη δαπάνες που γενικά μπορούν να επανεξεταστούν, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο δέον όπως περιοριστούν στο ελάχιστο (αποζημίωση επιτροπών, έξοδα συνεδριάσεων ΔΣ, έξοδα δημοσίων και διεθνών σχέσεων κλπ.).  

Από το σύνολο των 5.000.000 περίπου ετήσιων εξόδων της ΕΟΚ τα φετινά έξοδα λόγω των ανωτέρω θα είναι ελαττωμένα κατά 50%, ήτοι περίπου κατά 2.500.000 ευρώ.  Είναι, βεβαίως, λογικό για τους ίδιους λόγους ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα και μια μείωση των ισολογισμένων εσόδων κατά 500.000 περίπου. Συνολικά, λοιπόν, μπορεί να υπάρξει ένα πλεόνασμα σε σχέση με τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, το οποίο θα αγγίξει το ποσόν των 2.000.000 ευρώ. Η πρόταση μου είναι αυτά τα 2.000.000 ευρώ να δεσμευθούν από τώρα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επί σκοπώ καλύψεως των εξόδων των σωματείων για τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, σύμφωνα, πάντα, με τις προαναφερόμενες προτάσεις/παρεμβάσεις προς όφελος των Σωματείων.  

Κύριοι, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποκαταστήσω τις αρμοδιότητες σας και να σας υποδείξω πως πρέπει να ενεργήσετε και ποιες περικοπές είναι αναγκαίες να πραγματοποιηθούν από εσάς ως Διοίκηση της ΕΟΚ, αλλά πιστεύω πως κάθε πρόταση που κατατίθεται για το καλό του αθλήματος θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και πλήρως κοστολογημένη. Για αυτό το λόγο, επισημαίνω ότι είναι δυνατή λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η αναμόρφωση των δαπανών επί σκοπώ περιορισμού των εξόδων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ενδεικτικώς (και σε καμία περίπτωση περιοριστικώς) αναφέρω τις ακόλουθες:

Α) Δαπάνες για διοργάνωση Πανελλήνιων-Διασυλλογικών-Περιφερειακών Πρωταθλημάτων

Β) Δαπάνες διεθνών και δημοσίων σχέσεων

Γ) Δαπάνες επίσημων εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας (εσωτερικού και εξωτερικού)

Δ) Δαπάνες για επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Ε) Δαπάνες για οποιαδήποτε αποζημίωση δικαιοδοτικών και μη οργάνων 

ΣΤ) Δαπάνες για συνέδρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Ζ) Δαπάνες για οδοιπορικά

Η) Δαπάνες προερχόμενες από ασφάλιστρα προσωπικού, αθλητών κλπ

Θ) Δαπάνες για αθλητικό υλικό

Ι) Δαπάνες για μίσθωση και χρήση αθλητικών χώρων.  

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ, 

σημασία κατ’ εμέ δεν έχει ποιος είναι αυτός που προτείνει κάτι, ούτε ποιος διεκδικεί τελικώς τα πρωτεία μια σκέψης ή μιας ιδέας. Σημασία έχει όλοι από κοινού, με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το καλό του αθλήματος να θέσουμε ως πρωταρχικό στόχο αρχικώς την επιβίωση και εν συνεχεία την αναγέννηση των Ερασιτεχνικών Σωματείων, ούτως, ώστε να προχωρήσουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, η οποία θα αποτελέσει πρόκληση αλλά και ενδεχομένως ευκαιρία για τη δημιουργία του μπάσκετ που μας αξίζει.  

Θα ήθελα να δείτε με προσοχή τις ανωτέρω στοχευμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις μου, να αξιολογήσετε τη χρησιμότητά τους και ως Διοίκηση της ΕΟΚ να πράξετε τα δέοντα για το καλό του αθλήματος.

Με την παρούσα θέτω εαυτόν στη διάθεση της Διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για οιαδήποτε βοήθεια, διευκρίνιση επί των σχετικών κοστολογίων ή συμβουλή επί των παραπάνω προτάσεων ότε και αν ζητηθεί, ενώ σας δηλώνω απερίφραστα ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή θα είμαι παρών και αρωγός για τον Ελληνικό αθλητισμό, αλλά και ειδικότερα για το Ελληνικό μπάσκετ. 

Με εκτίμηση,  

Βαγγέλης Λιόλιος

Πρόεδρος ΑΣΠ Προμηθέα».