Η FIBA ανέβαλε όλες τις διοργανώσεις “μικρών” εθνικών ομάδων

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στο μπάσκετ δεν θα μείνουν στις διασυλλογικές διοργανώσεις. Η FIBA συνεδρίασε την Τρίτη (7/4) μέσω τηλεδιάσκεψης και σήμερα (8/4) ανακοίνωσε την απόφασή της να μην διεξαχθεί αυτό το καλοκαίρι καμία διοργάνωση “μικρών” εθνικών ομάδων. Έτσι, ανέβαλε και τις 16 διοργανώσεις που προέβλεπε το καλεντάρι της στις κατηγορίες παίδων (U16), εφηβών (U18), νέων ανδρών (U20), κορασίδων (U16), νεανίδων (U18) και νέων γυναικών (U20), συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Eurobasket νεανίδων (U18), που είχε αναλάβει το Ηράκλειο.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε:

1) Οι χώρες που επρόκειτο να διοργανώσουν τα πρωταθλήματα αυτό το καλοκαίρι, θα έχουν προτεραιότητα να τα αναλάβουν (εφόσον θελήσουν) για το καλοκαίρι του 2021.

2) Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 του 2021 (εφήβων και νεανίδων) θα προκριθούν οι ομάδες βάσει του ranking για μικρές ηλικίες της Nike. Αυτή η εξέλιξη θέτει αυτομάτως εκτός διοργάνωσης την Ελλάδα, η οποία είναι 7η στο σχετικό ranking. Κάπως έτσι, οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων του 2021 θα είναι η διοργανώτρια Βουλγαρία, οι πρώτες πέντε ομάδες του ευρωπαϊκού ranking (Ισπανία, Γαλλία, Λιθουανία, Τουρκία, Σερβία), οι πρώτες τέσσερις του αμερικανικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, Πουέρτο Ρίκο), οι πρώτες στην Ασία/Ωκεανία (Αυστραλία, Κίνα, Κορέα, Νέα Ζηλανδία ή Ιαπωνία) και οι πρώτες δύο αφρικανικές (Μάλι, Αίγυπτος).

Επίσης, η FIBA ακύρωσε το πρωτάθλημα μικρών χωρών που επρόκειτο να διοργανωθεί αυτό το καλοκαίρι, ενώ θα συζητήσει την Πέμπτη (9/4) και το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι προκριματικές φάσεις για τα επόμενα Eurobasket ανδρών και γυναικών.

Σε επίπεδο συλλόγων, συμφώνησε πέρα από το Basketball Champions League, να ολοκληρωθούν με ένα τουρνουά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και η EuroLeague γυναικών, το EuroCup γυναικών και το FIBA Europe Cup. Στις διοργανώσεις των γυναικών θα γίνει Final 4 και στο FIBA Europe Cup Final 8.

Αναλυτικά οι διοργανώσεις που αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2020:

1. Eurobasket U16 (Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία)

2. Eurobasket U16 β’ κατηγορίας (Σόφια, Βουλγαρία)

3. Eurobasket U16 γ’ κατηγορίας (Κόσοβο)

4. Eurobasket U18 (Ικόνιο, Τουρκία)

5. Eurobasket U18 β’ κατηγορίας (Οραντέα, Ρουμανία)

6. Eurobasket U18 γ’ κατηγορίας (Σεραβάλε, Σαν Μαρίνο)

7. Eurobasket U20 (Κλαϊπέντα, Λιθουανία)

8. Eurobasket U20 β’ κατηγορίας (Τιφλίδα, Γεωργία)

9. Eurobasket κορασίδων U16 (Ματοσίνιος, Πορτογαλία)

10. Eurobasket κορασίδων U16 (Σαράγεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη)

11. Eurobasket κορασίδων U16 (Γιβραλτάρ)

12. Eurobasket νεανίδων U18 (Ηράκλειο, Ελλάδα)

13. Eurobasket νεανίδων U18 β’ κατηγορίας (Ομπερβαρτ, Γκέσινγκ, Φέρστενφελντ, Αυστρία)

14. Eurobasket νεανίδων U18 γ’ κατηγορίας (Ανδόρα)

15. Eurobasket νέων γυναικών U20 (Σόπρον, Ουγγαρία)

16. Eurobasket νέων γυναικών U20 β’ κατηγορίας (Ραμάτ Γκαν, Ισραήλ)

Πέραν αυτών, έχουν ήδη ματαιωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Παίδων U17, που επρόκειτο να διοργανωθεί στη Σόφια τον προσεχή Ιούλιο, καθώς και το αντίστοιχο για τις κορασίδες (U17), που είχε αναλάβει το Κλουζ της Ρουμανίας.