Θα πρέπει να βρει το… γαλλικό κλειδί στο σωστό ματς η εθνική ομάδα

Υπό άλλες συνθήκες μία ήττα από τη Γαλλία με 84-68 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως… Βατερλό. Στην παρούσα φάση, ωστόσο η γαλλική σφαλιάρα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εθνική μας ομάδα, προκειμένου να δει τις αδυναμίες της και να παρουσιαστεί πιο προσεκτική και έτοιμη στο κρίσιμο ματς με τη Σερβία στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Το φιλικό στο διεθνές τουρνουά στο “Πιερ ντε Κουμπερτέν” έδειξε ότι η εθνική μας έχει αρκετές αδυναμίες, στοιχείο το οποίο τόνισε και ο ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Εκείνο, πάντως που κράτησε ο Έλληνας προπονητής ήταν η διάθεση των παικτών και κυρίως το γεγονός ότι σταδιακά αρχίζει να φαίνεται… αέρας ανανέωσης στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε “νευραλγικά” πόστα, όπως στη θέση του Μπουρούση. Και μπορεί οι Παπαγιάννης και Μήτογλου να μην τα πήγαν όσο καλά περίμενε το τεχνικό τιμ, όμως άφησαν θετικά δείγματα κόντρα μάλιστα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, όπως είναι οι Γάλλοι. Που έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους.

Η ευστοχία τους, τούς έδωσε προβάδισμα με 22-14 στο τέλος του 10λέπτου, με την ελληνική ομάδα να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την αναλαμπή της στον αμυντικό τομέα, αλλά και εκείνες στον επιθετικό. Παπαπέτρου και Παπαγιάννης έδωσαν κάποιες λύσεις, ο Λαρεντζάκης συνεισέφερε στην επίθεση και στο ημίχρονο το ταμπλό έγραφε 38-31. Η διαφορά έπεσε ακόμη περισσότερο (42-37), όμως τα διαιτητικά σφυρίγματα άλλαξαν τη ροή του ματς. Ένα φάουλ που χρεώθηκε ο Μήτογλου, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες του Παπανικολάου. Οι διαιτητές δεν του χαρίστηκαν και τον έστειλαν κατευθείαν στα αποδυτήρια (!!!), με τον Έλληνα παίκτη να φεύγει εμφανέστατα εκνευρισμένος. Τη στιγμή της αποχώρησής του προς τα αποδυτήρια, ακούστηκε να χτυπά ο συναγερμός του γηπέδου και αρκετοί οπαδοί στις εξέδρες άρχισαν να αποχωρούν. Οι άνθρωποι του γηπέδου έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο, που επέστρεψε στις θέσεις του, ενώ όπως ανέφεραν άνθρωποι της γαλλικής ομοσπονδίας, υπεύθυνος για το χτύπημα του συναγερμού ήταν ο Παπανικολάου, κάτι πάντως που ο “Παπ” αρνείται, τονίζοντας ότι ο συναγερμός άρχισε να χτυπά πριν εκείνος πάρει το δρόμο για τα αποδυτήρια.

Αυτή η διακοπή και η αποβολή του Παπανικολάου άλλαξαν τη ροή του ματς. Η ελληνική ομάδα άνοιξε τη διαφορά, έφτασε στο +13 (50-37) και παρά τη νέα αντίδραση (με τον Παπαγιάννη να δίνει λύσεις) η εθνική μας ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει. Τα προβλήματα που από την αρχή ήταν εμφανή, τόσο ως προς τη σύνδεση της ομάδας, όσο και στις χαμένες μονομαχίες στα ριμπάουντ, αλλά και την εκνευριστική αστοχία συνεχίζονταν κι αυτό επέτρεψε στη Γαλλία να διατηρήσει τα ηνία του ματς και να πάρει τη νίκη στον άτυπο τελικό του διεθνούς τουρνουά, φτάνοντας στη νίκη με 84-68.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-14, 38-31, 65-51, 84-68.
Γαλλία (Κολέ): Μπατούμ 13 (12 ασίστ, 5 κλεψ.), Καουντί 10 (6 ριμπ.), Τζαϊτέ 8, Νουά 2 (3 ριμπ.), Λεσόρ 10 (5 ριμπ.), Κοφί 5 (6 ριμπ.), Ρουσέλ 6, Ζουλιέν 2, Λακόμπ 7 (3 ριμπ.), Τζάκσον 13 (3 ριμπ.), Φαλ 8 (4 ριμπ.), Κονατέ.
Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Ντόρσεϊ 2 (2 ριμπ., 2 ασίστ), Λαρεντζάκης 8, Καλάθης 4 (5 ασίστ, 3 ριμπ.), Σλούκας 12 (5 ασίστ, 2 ριμπ.), Μαργαρίτης 1 (2 ριμπ., 2 κλεψ.), Παπαγιάννης 13 (3 ριμπ.), Πρίντεζης 5 (2 ριμπ., 2 κλεψ.), Παπανικολάου 7, Μάντζαρης, Παπαπέτρου 8 (3 ριμπ.), Βασιλόπουλος 2 (2 κλεψ.), Μήτογλου 6.

*Μπουρούσης και Θ. Αντετοκούνμπο έμειναν εκτός δωδεκάδας.

Πολλά ήταν τα συμπεράσματα που έβγαλε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος από τα δύο φιλικά της Εθνικής Ανδρών στο Παρίσι. Λίγο μετά την ήττα από την Γαλλία, τόνισε: «Τα συμπεράσματα είναι πολύ χρήσιμα. Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ. Μέσα από τα παιχνίδια να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να βρούμε τα παιδιά που θα μας βοηθήσουν. Χάσαμε εύκολα καλάθια, αλλά αυτό που κρατάω περισσότερο είναι ότι δεν βρήκαμε τις συνεργασίες που έπρεπε στην άμυνα. Θέλουμε μεγαλύτερη εγρήγορση από κάθε παίκτη, για να καλύψουμε το έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος. Παίρνουμε αρνητικό πρόσημο στην άμυνα. Πράγματα που έχουμε πει για τις αλληλοκαλύψεις δεν έγιναν. Δεν παίξαμε όπως έπρεπε ούτε στην άμυνα στο πικ εντ ρολ, ούτε στο ένας εναντίον ενός. Είναι το μεγαλύτερο θέμα η άμυνα και πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο χρόνο που απομένει».

Για τις ομοιότητες των αγώνων με τη Γαλλία και την Σερβία: «Είναι τελείως διαφορετικές ομάδες. Οι Σέρβοι πάνε περισσότερο σε σετ παιχνίδι, η μπάλα πηγαίνει σε συγκεκριμένους παίκτες. Οι Γάλλοι παίζουν περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο κι έχουν έναν παίκτη τον Μπατούμ που μπορεί να παίξει σε πέντε θέσεις και ουσιαστικά είναι ο π΄λει μέικερ της ομάδας,σε όποια θέση κι αν αγωνίζεται. Όσο ο Βασιλόπουλος ήταν φρέσκος πήγε πολύ καλά πάνω του».
Για την παρουσία Παπαγιάννη και Λαρεντζάκη που έπαιξαν σήμερα, αλλά όχι χθες: «Ο Λαρεντζάκης μας βοηθούσε όλο το χρόνο, ξέρει τι ζητάμε, είναι έτοιμος, μας καταλαβαίνει. Ο Γιώργος κάνει μια μεγάλη επιστροφή και η Εθνική Ομάδα θέλει να το υποστηρίξει αυτό, όπως θα πρέπει να το στηρίξει και ο Παναθηναϊκός που θα τον έχει όλο το χρόνο. Μην ξεχνάμε πως Μπουρούσης και Πρίντεζης, σύμφωνα με όσα και οι ίδιοι λένε βαδίζουν προς την έξοδο από την Εθνική Ομάδα και χρειάζεται να δούμε και την συνέχεια. Είναι έαν σημαντικό κομμάτι ο Γιώργος και πρέπει να τον στηρίξουμε ψυχολογικά».

Για τον Ντόρσεϊ: «Η σκοπιμότητα της παρουσίας του εδώ σε αυτή τη φάση είναι να μην τον χάσουμε ως παίκτη. Να μην χάσουμε την επαφή με το παιδί αυτό. Όποιο κόστος κι αν μπορεί να έχει μια ενέργεια τέτοια. Κοιτάμε το ότι ήρθε, το ότι έχει διάθεση και πως μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε σιγά σιγά. Είναι δύσκολο παιδιά που έχουν αγωνιστεί μόνο στις ΗΠΑ να προσαρμοστούν τόσο γρήγορα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Τάιλερ είναι καθαρόαιμος σουτέρ, θέλει υποστήριξη και μπορεί να μην έχουμε ακόμη το αποτέλεσμα που θέλουμε, αλλά περιμένουμε».

Για την Κρήτη: «Περιμένουμε τον κόσμο σίγουρα. Πιστεύουμε πως θα ανταποκριθεί όπως και τις προηγούενες φορές και ακόμη περισσότερο, γιατί και ο αντίπαλος έχει άλλο ειδικό βάρος. Κι εμείς από την πλευράς μας θα κοιτάξουμε να είμαστε 100% έτοιμοι για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στο παιχνίδι».

.
Διαβάστε ακόμη…



</p