“Κατάπιε” το Μαυροβούνιο η εθνική μας στην πρεμιέρα!

Οι πρεμιέρες είθισται να κρύβουν εκπλήξεις. Η εθνική μας ομάδα, όμως στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, έδειξε ότι δεν είχε καμία διάθεση να πέσει θύμα έκπληξης και μπροστά σε σχεδόν 19000 φίλους του μπάσκετ, “κατάπιε” το Μαυροβούνιο (85-60) και έκανε ιδανικό ξεκίνημα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν η… ατραξιόν για τους κινέζους θεατές και τους πρόσφερε κάποιες ωραίες φάσεις, αλλά δεν ήταν μόνο εκείνος που έβαλε τις βάσεις για την άνετη επικράτηση. Ο Πρίντεζης, ο Παπαγιάννης, ο Σλούκας, αλλά κι ο Λαρεντζάκης (που πήρε το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλες διοργανώσεις) έβαλαν τις δικές τους… πινελιές στην άνετη επικράτηση κι έδειξαν ότι η εθνική μας δεν είναι ομάδα του ενός!

Και μπορεί το ξεκίνημα να είχε μέτριες – έως κακές – επιλογές για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όμως με όπλο την άμυνα κατάφερε να βάλει το… νερό στο αυλάκι. Με βάση την αμυντική τακτική, έβγαλε αιφνιδιασμούς (πέτυχε 8 πόντους στο πρώτο μισό του ματς απ’ αυτόν τον τομέα), έβαλε τη μπάλα στο “ζωγραφιστό” (22 πόντοι στο ημίχρονο από εκεί!) και κράτησε χαμηλά την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων της (είχαν μόλις 4 πόντους στα 9 πρώτα λεπτά του ματς)! Κι από τη στιγμή που η άμυνα λειτουργούσε άψογα, το έργο της ελληνικής ομάδας άρχισε να γίνεται πιο εύκολο. Η διαφορά έπαιρνε την… ανηφόρα (9-4, 15-4), το Μαυροβούνιο μοχθούσε να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό και η πλάστιγγα της αναμέτρησης έγερνε για τα καλά υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκρτοτήματος.

Που βρέθηκε στο τέλος του πρώτου 10λέπτου στο +8 (17-9), ενώ είχε προηγηθεί και με +11 και αυτό τόνωνε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Στοιχεία σημαντικά για μία πρεμιέρα, ασχέτως εάν μπήκε στο παρκέ, έχοντας τον τίτλο του φαβορί του ματς. Έπρεπε αυτόν τον τίτλο να τον αποδείξει και στο παρκέ, κόντρα σε έναν αντίπαλο, δίχως αμφιβολία επικίνδυνο… Ο Αντετοκούνμπο ήταν δεδομένο ότι αποτελούσε τη βασική αιχμή του δόρατος της ελληνικής ομάδας, αλλά δεν ήταν μόνος… Ο Πρίντεζης βοήθησε στον επιθετικό τομέα, ο Παπαγιάννης πέτυχε ωραία καλάθια (που τόνωσαν το “εγώ” του), ενώ στην άμυνα άπαντες έδειχναν ότι το μάτι τους… γυάλιζε! Η διαφορά ξεπέρασε το +20 (33-13, 37-16, 42-16) και το παιχνίδι είχε πάρει το δρόμο του. Ο Σκουρτόπουλος έκανε τις απαραίτητες αλλαγές από νωρίς, ώστε να κρατάει “φρέσκους” τους βασικούς, αλλά και να έχει σε εγρήγορση άπαντες, αφού η συνέχεια περιλαμβάνει πολλά και δύσκολα ματς και όλοι είναι απαραίτητοι…

Το Μαυροβούνιο προσπάθησε κάτι να κάνει στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με τον Βούκσεβιτς να αναλαμβάνει δράση (53-33), όμως ήταν απελπιστικά μόνος κόντρα σε μία ελληνική ομάδα, που είχε βάθος. Και αμυντικά, αλλά και επιθετικά. Ο Σκουρτόπουλος είδε τους παίκτες του, ακόμη και απόντος του Γιάννη, να λειτουργούν σωστά. Με έλεγχο των ριμπάουντ και με πολλές λύσεις στην επίθεση (πότε ο Πρίντεζης, πότε ο Σλούκας και πότε ο Παπαγιάννης) έκαναν… σκόνη τα αμυντικά τρικ (ζώνη) που επιχείρησε το Μαυροβούνιο. Το 63-38 στο 30′ φανέρωνε την αδυναμία του Μαυροβουνίου να περιορίσει τον οίστρο της ελληνικής ομάδας, που παρά τη διαφορά, συνέχισε να παίζει με μυαλό. Κι αυτό της επέτρεπε να ανεβάζει το δείκτη (70-40) και να φτάνει σε μία εύκολη νίκη (85-60), στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο της Κίνας.

 

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-9, 42-16, 63-38, 85-60
ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο 10, Αντετοκούνμπο Θ. 8, Μπουρούσης 12, Καλάθης 5, Λαρεντζάκης 7, Μάντζαρης 2, Παπαγιάννης 15, Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 4, Πρίντεζης 16, Σλούκας 4, Βασιλόπουλος