Κατσικάρης: «Αυτή η ομάδα έχει υγεία»

katsikarisΣτο Μεξικό και στον επόμενο πιθανό αντίπαλο της Εθνικής αναφέρθηκε ο Φώτης Κατσικάρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο basket.gr. «Οι Μεξικάνοι έχουν διαχρονικά το χαρακτηριστικό της σκληρής ομάδας. Θα παλέψει για σαράντα λεπτά, άσχετα με την απουσία του Αγιόν που είναι ο πιο σημαντικός παίκτης» δήλωσε αρχικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός, προσθέτοντας: «Πρέπει να  βλέπουμε την ομάδα καλύτερη ή την ομάδα να κάνει λιγότερα λάθη. Και να κρύβουμε περισσότερο τις αδυναμίες που έχει αυτή η ομάδα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη διάρκεια και εμφάνιση σ’ αυτά  που ζητάμε, συγκριτικά με το προηγούμενο παιχνίδι».

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη του Φώτη Κατσικάρη:

– Υπάρχει κάποια προτίμηση για αντίπαλο;

«Η Κροατία για πρώτη φορά, όλοι είναι ήσυχοι.  Δεν μιλάει κανείς γι’ αυτούς. Ανέκαθεν είχε ταλαντούχα ομάδα. Επειδή όλοι μιλάνε για την Ιταλία, ας περιμένουμε να δούμε και λίγο την Κροατία. Γιατί σε μια ανάλογη περίπτωση δεν φαίνεται να είναι τόσο φαβορί μέσα στην χώρα της και γενικά ο κόσμος δεν την εκτιμά και τόσο πολύ. Και οι δύο ομάδες είναι διαφορετικές, αλλά εξαιρετικά δυνατές».

– Πως αξιολογείται, μέχρι τώρα, η Εθνική;

«Είναι δύσκολο να αξιολογήσεις την ομάδα. Είναι μικρό το διάστημα. Χτίζουμε πιο πολύ να έχουμε διάρκεια στα θετικά πράγματα που κάνουνε και να τα υποστηρίξουμε. Δεν είναι εύκολο να πούμε τον βαθμό ετοιμότητας και σε ποιο ποσοστό είναι σε αυτό που περιμένουμε. Είναι τέσσερα παιχνίδια και όχι ένα μεγάλο τουρνουά. Σίγουρα, απομονώνοντας κάθε παιχνίδι και στην προετοιμασία και στο κομμάτι της τακτικής κάποια παιδιά σε κάποιους ρόλους κάποια παιδιά σε κάποιους ρόλους που είναι σημαντικοί στην ομάδα να προετοιμάζονται καλύτερα και στο αμυντικό και στο επιθετικό κομμάτι. Να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και πιο αποτελεσματικοί στο μισό γήπεδο. Με τον Ιραν η ομάδα ήταν καλή, αλλά δεν προσφερόταν και ο αντίπαλος.

Τι αναμένουμε στον ημιτελικό και στον τελικό του τουνρουά, εφόσον φτάσει η Εθνική;

«Στους αγώνες της Παρασκευής και του Σαββάτου να είμαστε με περισσότερη αυτοπεποίθηση, με πιο ξεκάθαρες ιδέες για να μπορέσουμε να έχουμε τόσο ευχέρεια στο τρέξιμο – δεν θα σε αφήσει ο αντίπαλος – όποτε σίγουρα θα κριθούν πολλά στο πέντε πέντε».

Είναι σίγουρο ότι αυτή ομάδα έχει υγεία. Ευχαριστιέσαι να είσαι κάθε μέρα με τα παιδιά μέσα στο γήπεδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Πιστεύω ότι είναι το μέλλον τυ ελληνικου μπάσκετ και σίγουρα ότι και να γίνει, αν και όλοι θέλουμε να προκριθούμε, είναι ένα σταυροδρόμι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ και την εθνική ομαδα. Αυτά τα παιδιά να μπουν σε αυτή την διαδικασία και στην κρισιμότητα που έχουν αυτά τα παιχνίδια. Σε ένα τουρνουά εχεις τη δυνατότητα να παίξεις κάποια παιχνίδια χωρίς άγχος. Από την Παρασκευή κατευθείαν στα βαθιά. Το κλίμα είναι πολύ θετικό. Τα παιδιά διψάνε για τη διάκριση και θέλουν πάρα πολύ να είναι εδώ. Νομίζω και με το στυλ που παίζουμε πολλές φορές θέλεις το αποτελεσμα, αλλα ο τρόπος που παίζεις έχει επίδραση και στον παίκτη και στην ομάδα.

Περιμέναμε τις αδυναμίες που θα έχει η ομάδα. Μας λείπουν γκαρντ. Στο μπάσκετ τα γκαρντ είναι το «Α και το Ω» και προσπαθούμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο, με ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί. Αυτό δεν θα είναι εύκολο καθολου. Το ξέρουμε και προσπαθούμε με άλλο τρόπο να είμαστε αποτελεσματικοί. Σίγουρα θα πρεπει να βελτιώσουμε πολύ την αμυνά μας στο πικ εν ρολ. Δεν προβληματίζομαι γιατί πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να παίξουμε καλή άμυνα και με τα κορμιά και με δεύτερο πλάνο που έχουμε έτοιμο και τα ριμπάουντ που κάναμε καλή δουλειά χθες. Δεν είναι όμως κριτήριο ο αγώνας με το Ιραν, αλλά θα είμαστε έτοιμοι στα κρίσιμα και στον τομέα αυτό που θα παίξει ρόλο».

Στο ματς με το Ιράν έξι παίκτες έκαναν ντεμπούτο με τη φανέλα της Εθνικής: «Είναι πρώτη φορά που έξι ρούκις έκαναν ταυτόχρονα ντεμπούτο σε μια ομάδα. Το βλέπω θετικό». Η απουσία του βασικού σέντερ του Μεξικού, Αγιόν, δεν εφησυχάζει το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες της Εθνικής ομάδας στον αυριανό αγώνα με την ομάδα από την Κεντρική Αμερική.