Κεσίδης: «Το κλίμα στην ομάδα είναι φανταστικό»

Εκτός από βοηθός προπονητή στην ανδρική ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Κώστας Κεσίδης είναι τεχνικός του εφηβικού τμήματος στο οποίο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια φέτος, όπως άλλωστε γενικότερα στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Ο Ελληνας κόουτς, που έχει πολλές παραστάσεις-εμπειρίες έχοντας εργαστεί στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ επί σειρά ετών) όπου εξακολουθεί να βρίσκεται τα καλοκαίρια σε καμπ, μίλησε στο επίσημο σάιτ του συλλόγου για το εφηβικό τμήμα, στάθηκε στο εξαιρετικό κλίμα αυτού αλλά και στο ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ταλαντούχοι αθλητές της ομάδας, στους οποίους παρέχονται όλα τα απαραίτητα εφόδια από τον σύλλογο.

“Τα παιδιά κάνουν υπερπροσπάθεια, το κλίμα είναι φανταστικό…”

Αρχικά ο Κεσίδης δήλωσε για το εφηβικό: “Έχουμε ένα γκρουπ από 14 παιδιά που είναι Εφηβοι και δύο αθλητές από το παιδικό που είναι ενσωματωμένοι στην ομάδα. Όλα τα παιδιά έχουν καταπληκτικό χαρακτήρα, το κλίμα στην ομάδα είναι φανταστικό. Η μεγάλη δυσκολία που έχουμε, είναι πως οι περισσότεροι αθλητές είναι στην Γ’ Λυκείου και είναι πάρα πολύ λεπτό και δύσκολο να συνδυάζουν το διάβασμα με το μπάσκετ και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν στη ζωή τους. Έχουν φροντιστήρια, ιδιαίτερα και άλλα… Παρ’ όλα αυτά κάνουν υπερπροσπάθεια να γίνουν καλύτεροι παίκτες και φυσικά να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα των Εφήβων. Είμαστε στο 4-4 σε ό,τι αφορά τις νίκες και τις ήττες. Τρία από τα παιχνίδια τα χάσαμε στη κόψη του ξυραφιού… Οπότε, είμαστε ένα κλικ από το να ήμασταν πρωταγωνιστές στον 2ο όμιλο των Εφήβων”.

“Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος….”

Ακολούθως, ο Κεσίδης πρόσθεσε: “Εγώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από όλα τα παιδιά για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Εκτιμούν και σέβονται όλες τις παροχές που τους δίνει η ομάδα. Εγώ, φυσικά, σαν προπονητής θα ήθελα να τους έχω πολύ περισσότερο στη διάθεσή μου. Δηλαδή, κάναμε μια καταπληκτική προετοιμασία που όλοι ήταν εκεί ανελλιπώς και απλά δεν έχουμε τώρα την ευκαιρία μέσα στη χρονιά -λόγω βασικών υποχρεώσεων- να το εκτοξεύσουμε όλο αυτό και να το πάμε σε ένα άλλο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, είναι εκεί τα παιδιά… Το κυριότερο από όλα σε αυτές τις ηλικίες είναι ότι ακούνε και σε ό,τι αφορά το μπάσκετ αλλά και σε ό,τι άλλο έχω να πω, κυρίως για τη ζωή τους. Έχω μια πολύ καλή σχέση με όλους και σαν γκρουπ, αλλά και με τον καθένα τους ξεχωριστά. Έχουν εμπιστοσύνη στο να έρχονται να μου λένε και να με ρωτάνε πράγματα για το μπάσκετ αλλά κι άλλα πράγματα για τη ζωή. Το πιο σημαντικό είναι αυτό… Να δημιουργήσουμε εμπειρίες και αναμνήσεις που θα κρατήσουν προχωρώντας μπροστά”.

“O σύλλογος άμεσα περιποιείται τους αθλητές…”

Για το τι έχει “συναντήσει” στον Απόλλωνα Καλαμαριάς οργανωτικά όσον αφορά τα τμήματα υποδομής και για τις παροχές που προσφέρει ο σύλλογος προς τους νέους του αθλητές: “Εγώ προσωπικά σαν κόουτς, θέλω δύο πράγματα: Γήπεδο και μπάλες… Εννοείται πως τα έχουμε αυτά… Τα παιδιά έχουν τα ρούχα τους, έχουν τις τσάντες τους. Σε περίπτωση που προκύψει κάτι απρόοπτο, με τραυματισμούς ή ασθένειες, η ομάδα το έχει καλύψει αυτό από την αρχή. Και όποτε έχει χρειαστεί, άμεσα έχει περιποιηθεί τους αθλητές. Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, εκτός από τον Τσαματάνη που έχει στραμπουλίξει αστραγάλους δύο φορές μέχρι τώρα. Έχουμε έφορο που είναι κοντά στην ομάδα και βοηθάει εμένα πάρα πολύ στο συγκεκριμένο τμήμα. Ακόμη, αιματολογικές εξετάσεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα… Η ομάδα έφερε γιατρό για να τακτοποιήσει την κάρτα υγείας αθλητή που ισχύει από φέτος. Από εκεί και πέρα, ό,τι χρειάστηκε σε αυτό το επίπεδο για να προχωρήσει το τμήμα και να βοηθηθούν οι παίκτες, η ομάδα το παρέχει. Τρεις από τους αθλητές του εφηβικού (σ.σ. Τσαματάνης, Ανδρεάδης και Πέππας) συμμετέχουν και στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας”.

“Η ομάδα κι εγώ θέλουμε πολύ να «βγουν» παιδιά για την ανδρική ομάδα”

Για τον μακροπρόθεσμο στόχο να στελεχωθεί μελλοντικά η ανδρική ομάδα με παιδιά από τα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς: “Σίγουρα η ομάδα το θέλει πολύ αυτό. Εγώ, επίσης, το θέλω πάρα πολύ… Οι τρεις αθλητές -του εφηβικού- που προπονούνται με την ανδρική ομάδα, είναι στην Γ’ Λυκείου και όπως και με το εφηβικό, είναι λίγο δύσκολο να ακολουθούν το πρόγραμμα στο 100%. Λογικό και σεβαστό είναι αυτό, γιατί πρώτα προέχει το σχολείο και η εκπαίδευσή τους και ο στόχος τους να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Παρ’ όλα αυτά, ο μηχανισμός υπάρχει… Η προσπάθεια γίνεται και από εκείνους αλλά και από εμάς και ευελπιστούμε να υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα κάποια στιγμή”.

Για την “προώθηση” στην “πρώτη” ομάδα: “Είναι νωρίς για να δούμε αν αυτό είναι εφικτό ή όχι. Χρειάζεται ακόμη χρόνος να προπονηθούν τα παιδιά για να μπουν πιο «ζεστά» σε ό,τι αφορά το ανδρικό. Και αυτό έχει καθαρά να κάνει με την παρουσία τους. Το ταλέντο και την θέληση, τα έχουν τα παιδιά. Λείπει λίγος χρόνος προπόνησης και αγωνιστικής-ατομικής βελτίωσης για τα παιδιά αλλά όπως είπαμε, προέχει το σχολείο”.

Χριστοφορίδης: “Γίνεται προσπάθεια από όλους, ο Απόλλων έχει πλάνο…”

Ο Χρήστος Χριστοφορίδης, που από φέτος αποτελεί έφορο της εφηβικής ομάδας (πέρυσι ήταν στο παιδικό), δήλωσε στο mgskapollon.gr: “Γίνεται από όλα τα παιδιά μια σοβαρή προσπάθεια. Προσπαθούν να κρατήσουν σε ισορροπία τα μαθήματα -γιατί έχουν υποχρεώσεις στην Β’ και την Γ’ Λυκείου-  και το μπάσκετ. Αλλά είναι φιλότιμοι, είναι ικανοί… Δουλεύουν και φαίνεται από τα αποτελέσματα αυτό. Τα παιχνίδια τους πάνε πολύ καλά. Αν ήταν σε όλες τις προπονήσεις, θα τα πήγαιναν ακόμη καλύτερα. Τα τρία ματς χάθηκαν στο τέλος και αυτό δείχνει πως αν ήταν περισσότερο προπονημένοι, αν ήταν περισσότερο μαζί για να έχει η ομάδα αυτοματισμούς, θα τα έπαιρναν αυτά τα παιχνίδια. Για το ότι χάθηκαν αυτά τα παιχνίδια, για όποιον καταλαβαίνει, είναι καθαρά γιατί η ομάδα δεν έχει «δέσει». Σαν ομάδα βρίσκονται μαζί λίγες φορές και μόνο στους αγώνες. Είναι λογικό αυτό…”.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε για τα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα Καλαμαριάς: “Ο Απόλλων, θεωρώ, πως είναι από τις ελάχιστες ομάδες, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, που αν μη τι άλλο έχει ένα πλάνο. Έχουμε συζητήσει με τα στελέχη της ομάδας και την διοίκηση και όντως υπάρχουν στόχοι. Οι στόχοι αυτοί χτίζονται και επιτυγχάνονται κάνοντας βήματα -κάθε φορά- σίγουρα και μελετημένα. Δεν περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα αύριο το πρωί και είναι λογικό αυτό… Αλλά θεωρώ πως σε ένα βάθος χρόνου, 2-3 ετών, με όλα αυτά που γίνονται από τις ιατρικές τους εξετάσεις μέχρι ο,τιδήποτε άλλο, μπορούν να υπάρχουν αποτελέσματα. Αν δούμε και στο εξωτερικό, οι ομάδες που στηρίζονται στις Ακαδημίες τους και προσέχουν τα παιδιά, έχουν επιτυχίες. Είναι εφικτό να βγάλουμε παιδιά μέσα από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και θα πρέπει να παραμείνει καλό. Θα πρέπει να πιστέψουμε όλοι -τόσο οι παίκτες από το εφηβικό, το παιδικό και γενικά όλα τα τμήματα των Ακαδημιών αλλά και οι γονείς τους- την προσπάθεια που γίνεται. Και αντίστοιχα εμείς σαν ομάδα να είμαστε συνεπείς και να τηρούμε αυτά που λέμε. Αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, θεωρώ πως θα πάμε καλά. Είναι αυτό το «κάτι» που διαφέρει ο Απόλλων Καλαμαριάς από τις άλλες ομάδες, τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα, σε αυτές τις ηλικίες. Αυτό το «κάτι» εννοώντας το οργανωτικό κομμάτι της ομάδας. Δεν υπάρχουν ίντριγκες και άλλα… Γίνεται προσπάθεια από όλους και όλοι σέβονται τους πάντες”.