Κοσμίδης: «Με μαγκιά, τσαμπουκά, συνεχίζουμε το μπάσκετ που ξέρουμε»

kosmidisΟι δύο καταλληλότερες λέξεις για να τον χαρακτηρίσουν είναι «πιστός στρατιώτης». Πάντα, ήταν έτοιμος να δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων. Να μοχθήσει, να παλέψει και στο τέλος να βγει νικητής. Την ώρα που αγωνιζόταν ένιωθε υπερασπιστής των ιδανικών που πρέσβευε η ομάδα του. Γι’ αυτό το λόγο δεν είχε σκοπό να …τσαλακώσει την υστεροφημία του. Και μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει εξαιρετικά.

Το όνομά του συνώνυμο με τη ΦΕΑ. Όπου ΦΕΑ και Κυριάκος Κοσμίδης. Δεκαπέντε χρόνια στον σύλλογο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας όντας παίκτης, προπονητής των τμημάτων υποδομής, του γυναικείου και τα τελευταία χρόνια του ανδρικού τμήματος, όπου από την Β’ ΕΣΚΑ κατάφερε να το οδηγήσει στις επαγγελματικές κατηγορίες και δη στην Γ’ εθνική.

Μπορεί η ΦΕΑ να βρίσκεται σε δυσμενή θέση στον βαθμολογικό πίνακα του 1ου ομίλου του Νότου, έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε του φετινού πρωταθλήματος, ωστόσο ο ίδιος και οι παίκτες του δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Θα πολεμήσουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στον Μανδραϊκό στο γήπεδό τους.

Ο κόουτς Κοσμίδης μίλησε στην επίσημη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της ΦΕΑ στο διαδίκτυο και στον δημοσιογράφο Ιωάννη Νοταρά για την μέχρι τώρα πορεία των «κυανόλευκων», τις έξι εναπομείνασες αγωνιστικές, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «νιώθω τιμή και τυχερός που ανήκω στον σύλλογο αυτό, που είναι σαν δεύτερο σπίτι μου».

– Η παραμονή στην κατηγορία φαντάζει αρκετά δύσκολη, καθώς όπως τονίσατε μετά το τέλος του αγώνα με τον Χαρίλαο Τρικούπη τέσσερις νίκες ίσως να μην είναι αρκετές για να σωθεί η ΦΕΑ. Πέραν του ότι κοιτάτε τα έξι αυτά παιχνίδια μήπως έχετε ξεκινήσει και τη μελέτη για τη νέα σεζόν;

«Μελέτη για τη νέα σεζόν δεν γίνεται. Το μόνο στοιχείο που αφορά τη νέα σεζόν σε όποια κατηγορία βρει την ομάδα, με εμένα, ή κάποιον άλλον προπονητή, εκείνο που εγώ οφείλω να κάνω είναι να ολοκληρώσουμε τη σεζόν με πλήρη υγεία στο αγωνιστικό τμήμα. Και από τον τρόπο που παίζεις και από τον τρόπο που διεκδικείς τα παιχνίδια και τι έχεις παραδώσει σε νίκες, ήττες και σε διάθεση και δουλειά των παικτών. Δηλαδή, να έχουν πετύχει κάποια πράγματα, να έχουν προχωρήσει, να έχουν κερδίσει και υπάρχει διάθεση για κάποια παιδιά να συνεργαστούν και του χρόνου με όποιες συνθήκες τους προσφερθούν. Αυτή τη στιγμή κοιτάμε το τώρα, αλλά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με τον Μανδραϊκό έχει σημασία το πώς θα λήξει το παιχνίδι και τι έχει να κάνει συνολικά με την εικόνα της ομάδας τη σεζόν, η οποία εάν εξαιρέσουμε τα όποια παρατράγουδα και τις ατυχίες η ΦΕΑ είναι μια ομάδα, η οποία μάχεται. Δεν υπήρχε αντίπαλος που να είπε πως δεν έπρεπε να ανήκουμε στην κατηγορία αυτή».

– Η ΦΕΑ “πληρώνει” τη δεινή βαθμολογική της θέση, ελέω της έλλειψης εμπειρίας και ισχυρών προσωπικοτήτων που θα μπορούσαν να την “κουβαλήσουν” στα δύσκολα. Θα αρκούσαν ένας ή δύο έμπειροι παίκτες για να μην βρεθεί η ομάδα με την πλάτη στον τοίχο;

«Πιθανώς να αρκούσαν και τα παιδιά που είχαμε φέτος. Από σχεδιασμό φυσικά το να έχεις δύο παίκτες πρωταγωνιστές στις θέσεις τους, υπό την έννοια της εμπειρίας της θέσης θα ήταν πολύ καλό φυσικά. Θα μπορούσαν να ήταν στα σημεία αναφοράς και να είναι πιο αποδοτικό το μπάσκετ και των υπολοίπων παιδιών με άλλο βάρος ευθύνης παιχνιδιού. Από ένα σημείο και μετά και με τις ατυχίες που υπήρχαν φορτώθηκαν περισσότερο. Όπως ο Βλασσόπουλος δεν ήρθε στην ομάδα να παίξει ως πλέι μέικερ, οι συνθήκες όμως τον έφεραν να τον χρησιμοποιήσουμε και σε αυτή τη θέση για να μας δώσει λύσεις κι από εκεί. Ίσως εάν είχαμε δύο παίκτες έμπειρους στην θέση «1» και «5» ίσως η εικόνα να ήταν τελείως διαφορετική».

– Η επικείμενη διακοπή του πρωταθλήματος κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει την ομάδα στην προετοιμασία της και κυρίως στην αναζήτηση των νικών που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση;

«Τώρα πρέπει να γίνει ένα ψυχολογικό ξεφόρτωμα και να δούμε καθαρά τι υπάρχει μπροστά με πρώτο και βασικότερο τον αγώνα με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Ένα παιχνίδι που όπως είπα και μετά το τέλος του ματς με τον Χαρίλαο Τρικούπη θα σχεδιάσω, θα ψάξω να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε να κερδίσουμε. Δεν θα πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι επειδή μόνο και μόνο είναι ο πρώτος. Θα βρω τον τρόπο γιατί υπάρχει τρόπος να πάω να …χτυπήσω εκείνο το παιχνίδι και θεωρώ πως αυτό στο μυαλό των παικτών μου λειτουργεί εποικοδομητικά. Στην θέση που είμαστε πάμε τώρα με μαγκιά, τσαμπουκά, να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε. Δεν πάμε με κατεβασμένα χέρια. Μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα παιχνίδια. Ουσιαστικά θέλουμε να έχουμε οπωσδήποτε τρεις ομάδες από κάτω. Οπότε απαραίτητες νίκες είναι και με Νέα Ιωνία και με Οίακα Ναυπλίου και μία ακόμη».

– Η ομάδα έχει στηριχθεί στον επιθετικό της τομέα επί της ουσίας σε πέντε παίκτες (Διαμαντόπουλος, Στεφανής, Βλασσόπουλος, Μπούσι, Γόντικας). Μήπως θα έπρεπε να αναζητηθεί μεγαλύτερη βοήθεια από τους υπόλοιπους;

 «Η ομάδα το καλοκαίρι όταν στήθηκε – και οι παίκτες μου το ξέρουν όλοι αυτό – δεν ζήτησα από κανέναν να πετυχαίνει 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Σε κάθε έναν από αυτούς είχα πει θα χρειαστεί σε ένα παιχνίδι να υπερβάλει εαυτόν να είναι πρωταγωνιστής. Και όντως έτσι έχει γίνει. Με βάση τους χρόνους συμμετοχής και τους ρόλους ευθύνης που έχεις μες το γήπεδο το σκοράρισμα είναι σε λογικά επίπεδα από πλευράς παικτών. Θα θέλαμε λύσεις παραπάνω, θα θέλαμε από τα ίδια αυτά τα παιδιά, τα οποία ήδη κουβάλησαν το σκορ να υπήρχε μεγαλύτερη σταθερότητα και ουσία που αδικούν τον εαυτό τους λόγω έλλειψης εμπειρίας, αν εξαιρέσεις τον Στεφανή. Το πλάνο ήταν να σκοράρει η ομάδα για αυτό οποιοσδήποτε αγωνίζεται έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Το θέμα είναι ποιο είναι το χρονικό σημείο του παιχνιδιού, τι παίζεται εκείνη την ώρα, πόσο βαριά είναι η μπάλα, τι δουλειά έχει γίνει, πόσο το πιστεύει. Αυτό το πιστεύω δυστυχώς μας πρόδωσε αρκετές φορές».

– Υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι χορηγοί εκείνοι που θα συνδράμουν τους διοικούντες για να χτίσει μία ομάδα που να μπορεί να επιστρέψει στη Γ΄ εθνική εάν κι εφόσον η ΦΕΑ υποβιβαστεί, αλλά και να μπορεί να κοιτάξει πιο ψηλά εάν παραμείνει στην κατηγορία;

– «Φέτος έχει γίνει μια προσπάθεια που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Οι κόποι που έκαναν ο αείμνηστος Γιώργος Λιόσης και η νυν πρόεδρος Ελένη Νικολέττου να κρατήσουν μια υγεία σε αυτό το σωματείο ήρθαν και μετουσιώθηκαν φέτος με κάποιους ανθρώπους, με τους οποίους κάναμε κάποιες συζητήσεις, αναλύσαμε τη φιλοσοφία της λειτουργίας του συλλόγου. Ήδη υπάρχει μια πολύ καλή δυναμική και για την επόμενη σεζόν, υπάρχουν τεράστια περιθώρια αξιοποίησης όλου αυτού του κομματιού. Το πρόβλημα παραμένει το γήπεδο και η χρήση του για να έρθουν και τα υπόλοιπα πράγματα, αλλά υπάρχει δυναμική για να βρεθούν χρήματα όχι αποκλειστικά για το ανδρικό τμήμα, αλλά λειτουργικά για να έχει υγεία ο σύλλογος και να στηρίζεται στα πόδια του και να μπορεί να προγραμματίζει. Για τα δεδομένα της ΦΕΑ η Γ’ εθνική ήταν ένα ταβάνι, της οποίας της αξίζει από κάθε πλευρά. Διοικητική, αγωνιστική, ανθρώπων. Τώρα τι θα γίνει για του χρόνου; Μετά τις πασχαλινές μου διακοπές θα τα πούμε ξανά…».