ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: «Πράσινη» κυριαρχία… ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΡΗΣ 90-53

pao_telikos_2014Ο «βασιλιάς» συνέχισε να κάθεται στο θρόνο του! Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε ένα ακόμη κύπελλο στο… παλμαρέ του, επικρατώντας του Άρη με 90-53 στον τελικό του θεσμού. Οι «πράσινοι» παρότι έδειξαν να… αγκομαχούν στο πρώτο μισό του τελικού, στο δεύτερο με μπροστάρη τον Κάρι (που τέλειωσε το ματς με 17 πόντους και +19 στο ranking και δικαίως αναδείχθηκε και MVP του τελικού), πάτησαν το γκάζι και μ’ ένα εντυπωσιακό επιμέρους 38-8 δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους. Ο Άρης που πέτυχε 40 πόντους σ’ ένα ημίχρονο, πέτυχε όλους κι όλους 13 πόντους στα υπόλοιπα 20 λεπτά του ματς, έχοντας «πνιγεί» στην πολύ καλή άμυνα του «τριφυλλιού» που έκανε ότι ήθελε στο παρκέ του γηπέδου στα “Δύο Αοράκι” και πανηγύρισε το 15ο κύπελλο στην ιστορία του.

Η εξέλιξη του ματς
Ορμώμενοι απ’ την δύναμη της εξέδρας οι παίκτες και των δύο ομάδων μπήκαν στο παρκέ με διάθεση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και το πρώτο 10λεπτο ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Με πάθος και διάθεση, αλλά και με τα τρίποντα να ‘χουν την… τιμητική τους (7 κι απ’ τις δύο ομάδες!) Παναθηναϊκός και Άρης συμβάδιζαν στο σκορ (20-18), ενώ οι προπονητές έψαχναν την πεντάδα που θα τους έδινε πλεονέκτημα στο παρκέ. Η ελαφρά υπεροχή των «πρασίνων» στα ριμπάουντ (11-8), αλλά και στο τελείωμα των φάσεων τους έφεραν στο +7 (25-18) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Όμως ο Άρης αντέδρασε. «Έσφιξε» την άμυνά του, οδήγησε σε λάθη και δύσκολα σουτ τους αντιπάλους του, ενώ παράλληλα κατάφερε να ισορροπήσει και τον τομέα των ριμπάουντ.

Κι από εκεί ξεκίνησε την αντεπίθεσή του. Με όπλο τα ριμπάουντ και το γρήγορο παιχνίδι (9 αιφνιδιασμούς πέτυχε στο πρώτο 20λεπτο!) και μ’ επιθετική αιχμή τους Μποχωρίδη, Αθηναίου, Πελεκάνο και Βεζένκοφ άλλαξε τη μορφή του ματς. Προηγήθηκε με 33-38 κι έδειξε ότι είχε διάθεση να διεκδικήσει στα… ίσια τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε μπλοκαρισμένος, δεν μπορούσε να κάνει το παιχνίδι του, δεν είχε δεύτερες επιθέσεις (εν αντιθέσει με τον Άρη) και το πιο ουσιώδες δεν έβρισκε παίκτη για να τον «κουβαλήσει» επιθετικά. Ο Μπράμος αν και είχε ξεκινήσει καλά δεν είχε και την ανάλογη συνέχεια, με τον Κάρι ωστόσο να δίνει τις λύσεις που έψαχνε ο Πεδουλάκης.

Ο Αμερικανός, μάλιστα δεν ήταν αρκετά καλός μόνο στα επιθετικά του καθήκοντα, αλλά και στον αμυντικό τομέα, «κλειδώνοντας» τον Αθηναίου, που ήταν ο ιθύνων νους των «κίτρινων» στο πρώτο 20λεπτο. Ο Κάρι έδωσε το σύνθημα κι οι συμπαίκτες του πάτησαν το… γκάζι. Το 9-0 στα πρώτα 4 λεπτά της τρίτης περιόδου με όλους τους πόντους απ’ τη γραμμή του τριπόντου, φάνηκε να κόβει τα… πόδια του Άρη, που δεν είχε απαντήσεις. Οι «πράσινοι» ανέβασαν κι άλλο την πίεσή τους κι έδειξαν ότι ήθελαν να τελειώσουν μια και καλή το ματς. Και με το επιμέρους 35-7 που έτρεξαν στο τρίτο δεκάλεπτο, το πέτυχαν. Ο Άρης δεν είχε άλλη… βενζίνη στο ντεπόζιτό του και απλά περίμενε «στωικά» να τελειώσει το μαρτύριο.

Πετυχαίνοντας, άλλωστε μόλις 11 πόντους σε 18’ αγώνα δεν μπορούσε να ελπίζει και σε πολλά! Το παιχνίδι είχε χάσει το ενδιαφέρον του και μόνο τα συνθήματα που αντάλλασσαν οι οπαδοί στις εξέδρες κρατούσαν σε κάποιο επίπεδο την… ένταση. Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, ο Πεδουλάκης βρήκε την ευκαιρία να ρίξει στο παρκέ (και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα) τον 16χρονο Χαραλαμπόπουλο!

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-18, 40-40, 75-47, 90-53

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 8 (2), Κάρι 17 (4), Μπατίστ 4, Φώτσης 11 (3), Ούκιτς 6, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 7 (1), Παππάς 7 (1), Γιάνκοβιτς 6, Ματσιούλις 13 (3).
ΑΡΗΣ (Μίνιτς): Μποχωρίδης 12 (2), Χαντ, Πελεκάνος 9 (1), Γκίκας 1, Τσακαλέρης 7, Ασημακόπουλος, Χαρίσης, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ 9 (1), Μούρτο; 5, Αθηναίου 10 (1).