ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: Back to back στον τελικό για τον Προμηθέα Πάτρας!

Ο Προμηθέας έπαιξε με τη… φωτιά, όμως χάρη στον εντυπωσιακό Τζέριαν Γκραντ (που τελείωσε το παιχνίδι με 24 πόντους) και στα δύο μεγάλα τρίποντα που πέτυχε στην παράταση ο Δημήτρης Αγραβάνης (που είχε 0/5 μέχρι εκείνο το σημείο), έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ. Πανηγύρισε τη νίκη με 76-69 και μαζί την πρόκρισή του στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Οι πατρινοί έκαναν το back to back σε τελικούς κυπέλλου, αφού όμως χρειάστηκε να ιδρώσουν πολύ κόντρα σ’ έναν μαχητικό ΠΑΟΚ, που όπως και στον προημιτελικό με αντίπαλο τον Ηρακλή κατάφερε ν’ αλλάξει τη μορφή του ματς, να στείλει την αναμέτρηση στην παράταση, όμως εκεί δεν είχε άλλες αντοχές. Οι Θεσσαλονικείς πλήρωσαν τα πολλά τους λάθη (22), όπως και την αμυντική τους αδυναμία να “κρατήσουν” τον Τζέριαν Γκραντ, ο οποίος έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σ’ αυτή τη νίκη-πρόκριση για τον Προμηθέα.

Το παιχνίδι έγινε συναρπαστικό στο τέλος κυρίως, καθώς στο ξεκίνημα οι δύο ομάδες μπήκαν προσεκτικές στο παρκέ, δεδομένου ότι μπροστά τους είχαν την πρόκληση του τελικού! Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν συνεχείς, με τον Προμηθέα να έχει ρίξει το βάρος της αμυντικής του λειτουργίας πάνω στον Λοβ, ο οποίος ήταν δεδομένο ότι θ’ αποτελούσε την “αιχμή του δόρατος” στην επίθεση του ΠΑΟΚ. Με τους γηπεδούχους να δείχνουν βέβαια διαβασμένοι σε κάτι τέτοιο και να ψάχνουν κι άλλες λύσεις στον επιθετικό τους τομέα, προκειμένου να μην χάσουν την επαφή με το σκορ. “Πλήρωναν”, όμως πολύ περισσότερο τις αμυντικές τους αδυναμίες, που επέτρεψε στον Προμηθέα να τρέξει ένα σερί 1-8 στο τέλος της πρώτης περιόδου και να βρεθεί με “αέρα” 7 πόντων (11-18). Η είσοδος του Κονατέ έδωσε δυναμική στη front line του ΠΑΟΚ, που κατάφερε να ισορροπήσει για λίγο το ματς (22-23 στο 16′), όμως η αχαϊκή ομάδα συνέχισε να πιέζει (και να οδηγεί σε εύκολα λάθη τους αντιπάλους της), αλλά και να “σπάει το ρόδι” από τα 6.75 (είχε 0/8). Τα δύο τρίποντα των Γιαννόπουλου και Έβανς έδωσαν “αέρα” στο σκορ (22-31 στο 18′) για τον Προμηθέα που στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου βρέθηκε και πάλι στο +9 (29-38).

Νευρικότητα και αστοχία ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία στα πρώτα λεπτά τρίτης περιόδου, με τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι μετά από περίπου τέσσερα λεπτά, αλλά να καταφέρνει να πήσιάσει στο 36-39. Ο Προμηθέας με τον Τζέριαν Γκραντ να είναι ο εκφραστής των περισσοτέρων επιθέσεων, είδε το δείκτη της διαφοράς να εκτοξεύεται στο +10 (36-46) στο 29′, όμως η αντίδραση του ΠΑΟΚ δεν άργησε να έρθει. Μ’ ένα επιμέρους 14-2 οι γηπεδούχοι κάλυψαν το -10 και βρέθηκαν στο +2 (50-48) με τον Γκρίφιν να είναι εκείνος που ανέλαβε δράση στην επίθεση. Οι Πατρινοί κατάφεραν να πάρουν και πάλι τα ηνία (50-54, 53-58), όμως ο Γκρίφιν που ήταν ασταμάτητος επιθετικά (αν και συνέχιζε να κάνει λάθη) με τον Μπιτς να βοηθά άλλαξε τη ροή και οδήγησε το παιχνίδι στο 60-60 και την παράταση, αφού η τελευταία προσπάθεια του Τζέριαν Γκραντ δεν βρήκε στόχο.

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει στο τελευταίο 4λεπτο της κανονικής διάρκειας και να βλέπει το σκορ στο ταμπλό να γράφει 64-60. Αλλά τα λάθη του και οι κακές επιλογές στην επίθεση δεν έμειναν ανεκμετάλλευτα από τον Προμηθέα, που είδε συνάμα τον Δημήτρη Αγραβάνη να πετυχαίνει δύο μεγάλα τρίποντα (το ένα μάλιστα με ταμπλό) και μ’ ένα σερί 0-10 να μετατρέψει το 64-60 σε 64-70. Η πλάστιγγα της νίκης είχε γείρει πλέον υπέρ του Προμηθέα, που κράτησε το προβάδισμα και με το 69-76 πανηγύρισε τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία του στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, περιμένοντας πλέον να μάθει τον αντίπαλό του, αλλά και την έδρα που θα διεξαχθεί το παιχνίδι.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-18, 29-35, 40-46, 60-60 (κ.α.), 69-76
Διαιτητές: Κορομηλάς, Παπαπέτρου, Μάνος
ΠΑΟΚ (Λυκογιάννης): Μπιτς 5 (1), Κονατέ 6, Λοβ 20 (2), Γκρίφιν 21 (3), Τσαλμπούρης 2, Μαργαρίτης, Κακλαμανάκης 4, Καμπερίδης 6, Παπαντωνίου, Τέρνερ.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Π. (Γιατράς): Αγκμπελίζ 6, Τζεράι Γκραντ 6, Λούντζης 5, Έβανς 6, Αγραβάνης Δ. 9 (2), Φορντ 8 (2), Χριστοδούλου 6, Τζέριαν Γκραντ 24 (2), Αθηναίου 3, Γιαννόπουλος 3 (1), Μίλερ

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Το πανόραμα του κυπέλλου Ελλάδας