croatiaΜπήκε στο προολυμπιακό τουρνουά χωρίς τυμπανοκρουσίες, με πολλές απουσίες και χωρίς να την υπολογίζουν πολλοί. Θα φύγει όμως από αυτό πανάξια θριαμβεύτρια. Κι όμως, η Κροατία ήταν η καλύτερη ομάδα στο Τορίνο και το απέδειξε περίτρανα στον τελικό, επικρατώντας της διοργανώτριας Ιταλίας στην παράταση με 84-78.

O MVP του τουρνουά Ντάριο Σάριτς έκανε πράματα και θάματα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, αφού πέτυχε 18 πόντους, μάζεψε 13 ριμπάουντ και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των Κροατών, παίζοντας για πολλή ώρα ακόμα και στη θέση «5»! Ασταμάτητος ήταν ακόμα ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (26π.), ενώ και ο Κρούνισλαβ Σίμον (21π., 6/10τρ.) έβαλε μεγάλα τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση.

Πάνω απ’ όλα βέβαια οι Κροάτες έπαιξαν καταπληκτική άμυνα, μετέτρεψαν τα ύψη των Ιταλών σε μειονέκτημα με το συνεχές smallball του Ατσο Πέτροβιτς (κερδίζοντας παράλληλα και τα ριμπάουντ!) και θα μπορούσαν μάλιστα να έχουν πάρει το παιχνίδι πολύ νωρίτερα, όταν δημιούργησαν διαφορές έξι και οκτώ πόντων στην τέταρτη περίοδο. Στο τέλος οι Ιταλοί κατάφεραν να στείλουν το ματς στην παράταση με φόλοου του Νικολό Μέλι 5΄΄ πριν από τη λήξη, ωστόσο στο έξτρα πεντάλεπτο η Κροατία ξεκίνησε με σερί 5-0 και δεν έχασε ξανά το προβάδισμα, φτάνοντας πανάξια στη νίκη-πρόκριση.

Όμιλος Βελιγραδίου: Πυραυλοκίνητη Σερβία

Έπειτα από 12 χρόνια αναμονής η Σερβία θα βρεθεί ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς διέλυσε το Πουέρτο Ρίκο 108-77 στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά που διοργάνωσε στο Βελιγράδι και πήρε εύκολα το πρώτο από τα τρία εναπομείναντα «εισιτήρια» για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Το ματς ήταν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ένας μονόλογος των Σέρβων, οι serbiaοποίοι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με διαφορά 26 πόντων (37-11) και την ανέβασαν μέχρι το +39 στο δεύτερο ημίχρονο!

Η Σερβία έκανε τα πάντα τέλεια. Μοίρασε συνολικά 37 ασίστ και έβαλε 37 σουτ εντός πεδιάς (!), σούταρε με ποσοστό 59% συνολικά και ευστόχησε στα 12 από τα 25 τρίποντα που επιχείρησε. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς εκτόξευσε τη διαφορά με ένα σερί 24-0 από το 2’ έως το 6’ και σκόραρε σε 14 συνεχόμενες επιθέσεις στην πρώτη περίοδο! Όσο δε για τους πρωταγωνιστές της σερβικής ραψωδίας, αυτοί ήταν οι δύο συνήθεις ύποπτοι: ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (26π., 8ασ.) και ο Νίκολα Γιόκιτς (23π., 8ρ., 6ασ.).

Τα αποτελέσματα των τελικών:

Κροατία-Ιταλία 84-78 Μπογκντάνοβιτς 26, Σάριτς 18 – Μπελινέλι 18
Σερβία-Π. Ρίκο 108-77 Μπογκντάνοβιτς 26π., 8ασ., Γιόκιτς 23 – Μπαρέα 22

Οι καλύτερες φάσεις των αγώνων