Κ. Πιλαφίδης: “Αξιοπρεπής η εμφάνισή μας”…

Η κατάκτηση της 6ης θέσης, αλλά κυρίως η εξασφάλιση του εισιτηρίου που οδηγεί στο Προολυμπιακό τουρνουά αποτελεί το θετικό πρόσημο της παρουσίας της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Άλλωστε αυτό το τελευταίο ήταν ο στόχος της νεανικής εθνικής κι όπως επισημαίνει ο Κώστας Πιλαφίδης μιλώντας στο site των Ελλήνων προπονητών “… η εμφάνισή μας ήταν αξιοπρεπής σε όλα τα επίπεδα και δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε για καλύτερα πράγματα στο μέλλον”.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και τη γεύση που αφήνει
“Κάναμε μία πορεία που είναι διάκριση. Πετύχαμε να πάρουμε το εισιτήριο για το Προολυμπιακό κάτι το οποίο είχαν θέσει από την αρχή ως στόχο οι προπονητές και η ομοσπονδία. Θεωρώ ότι η εμφάνιση μας ήταν αξιοπρεπής σε όλα τα επίπεδα και δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε για καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Από εκεί και πέρα η διοργάνωση ήταν υποδειγματική και έδειξε πως πρέπει να αντιμετωπίζεται το μπάσκετ. Οι Λιθουανοί έδωσαν παράδειγμα και απέδειξαν ότι το μπάσκετ είναι γιορτή. Ο τρόπος που χειροκρότησαν μέχρι τη τελευταία στιγμή την Εθνική τους για όσα  κατάφερε δείχνει το επίπεδο των φιλάθλων. Μπορεί να περίμεναν περισσότερα, όμως ακόμα κι έτσι δεν ακύρωσαν την προσπάθεια των παικτών τους”.
Για τα παιχνίδια της Εθνικής με Σερβία και Λιθουανία
“Νομίζω στον αγώνα  με τη Σερβία κερδίσαμε κατά κράτος. Δεν πιστεύω ότι αμφισβητήθηκε από κανένα το αποτέλεσμα. Η ομάδα ήτα αποφασισμένη με σωστές επιλογές κόντρα σε ένα σύνολο που έψαχνε τον εαυτό του. Υπήρχε απόλυτη συγκέντρωση στο στόχο και οι Έλληνες ήξεραν γιατί έπαιζαν.
Το παιχνίδι με τη Λιθουανία ήταν διαφορετικό γιατί αντίπαλοι έπαιζαν μέσα στην έδρα τους. Η Ελλάδα είχε καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος σταματάει να παίζει, όμως όπως και να το κάνουμε το κίνητρο δεν είναι τόσο ισχυρό. Ο κάθε παίκτης πρέπει να ψάξει μέσα του και να βρει κίνητρο να παλέψει”.
Για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία
“Η πορεία της Εθνικής Ισπανίας τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την εικόνα του πρωταθλήματος της. Είναι το καλύτερο εδώ και πολλά χρόνια και φαίνεται από αυτό που παρουσιάζει αλλά και από τους αθλητές που στέλνει στο ΝΒΑ. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την ομάδα, η οποία έχει πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Δεν είναι τυχαίο ή συγκυριακό το αποτέλεσμα”.
Για τη διοργάνωση στην οποία φέτος συμμετείχαν 24 ομάδες
“Είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες. Καμία φορά στη κλήρωση κάποιοι είναι πιο ευνοημένοι αλλά για λίγο γιατί στην επόμενη φάση τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η είσοδος περισσότερων ομάδων είναι πιθανό να βοηθήσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς κάποιες χώρες θα προσπαθήσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Με στόχο τη βελτίωση θα έχουν ένα ακόμα κίνητρο για να βελτιώσουν τα τοπικά τους πρωταθλήματα”.