Μάρκος Ψημίτης: “Το επίπεδο του μπάσκετ στη Λέσβο δυστυχώς δεν είναι εκεί που θα έπρεπε”…

Ένας μήνας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την πρεμιέρα του ειδικού πρωταθλήματος ανόδου στην Γ’ εθνική κατηγορία μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων από τις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές του Βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και οι λάτρεις του μπάσκετ θα έχουν σίγουρα να θυμούνται δύο πράγματα μετά το πέρας αυτού…

Η κυριαρχία της Καλλιθέας Ρόδου, όπου με το 4/4 που έκανε στο κλειστό του Περιστερίου πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τις εθνικές κατηγορίες και η κυριαρχία του Μάρκου Ψημίτη στον πίνακα των σκόρερ. Ο 23χρονος γκαρντ του πρωταθλητή Λέσβου, του Παπάδου Γέρας παρουσιάστηκε “καυτός” στους αγώνες μπαράζ, αφού στα τέσσερα παιχνίδια της ομάδας του, παρά έναν πόνο δεν …έπιασε την εκατοστάρα! Με μέσο όρο των 24,7 πόντων που σημείωσε, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 99 πόντους συνολικά κεντρίζοντας το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων για την απόκτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του infobasket.gr ήδη τον Ψημίτη τον έχουν προσεγγίσει τρεις ομάδες, μιας και ο νεαρός άσος δεν πρόκειται να επιστρέψει για τα επόμενα δύο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου σπουδάζει και αγωνίζεται στους Billikens στο πρωτάθλημα του NCAA.

Έπειτα από ένα διάλειμμα στις καλοκαιρινές του διακοπές του, ο Ψημίτης μίλησε στο infobasket.gr και τον συνεργάτη μας Ιωάννη Νοταρά για την εμπειρία του στους φετινούς αγώνες των μπαράζ, ενώ δεν παρέλειψε να εκφέρει την προσωπική του άποψη για την χώρα μας, μιας και ζει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ας τον απολαύσουμε λοιπόν…

-Μάρκο, ένας μήνας έχει σχεδόν περάσει από τους αγώνες μπαράζ. Ποια είναι η εικόνα που αποκόμισες από την τελική φάση των αγώνων αυτών;

«Η τελική φάση των αγώνων μπαράζ για την Γ’ εθνική σίγουρα ήταν μια πολύ καλή εικόνα. Όλες οι ομάδες έδειξαν ότι είναι πολύ ανταγωνιστικές και για ακόμα μια φορά τα νησιά που βρέθηκαν στην διοργάνωση εκπροσωπηθήκαν επάξια από τους πρωταθλητές τους. Οι τέσσερις αγώνες σε τέσσερις ήμερες βεβαία δεν ήταν κάτι το οποίο βοήθησε τους αθλητές καθώς είχαν να υπομείνουν ένα μεγάλο σωματικό και ψυχικό φόρτο».

-Ποιο θεωρείς πως ήταν το επίπεδο μπάσκετ από αυτό το τουρνουά και γενικά ποιο το επίπεδο στο μπάσκετ της Μυτιλήνης και γενικότερα στο βόρειο Αιγαίο;

«Το επίπεδο μπάσκετ αυτού του τουρνουά θεωρώ ότι ήταν πολύ ικανοποιητικό. Οι ομάδες έδειξαν πολύ καλά στοιχεία και σίγουρα η εμπειρία και η φυσική κατάσταση έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην έκβαση των αγώνων. Το επίπεδο στην Λέσβο αντικειμενικά μιλώντας δεν είναι εκεί που θα έπρεπε. Ως ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και προώθηση αθλητών και ομάδων στις εθνικές κατηγορίες. Φυσικά αυτό είναι κάτι το αδιανόητο αν δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και η προδιάθεση για να γίνει σωστή δουλειά. Δύο βασικά στοιχειά που λείπουν στο νησί μας. Και αυτό είναι κάτι που μπορώ να πω βλέποντας γειτονικά νησιά τα οποία όντας μικρότερα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον αθλητισμό και στις νέες γενιές».

-Μιας και ζεις έξω, την προσωπική σου άποψη για το μπάσκετ στην Ελλάδα και γενικά πως βλέπεις την χώρα μας με την δική σου ματιά που ζεις έξω εν μέσω οικονομικής κρίσης;

«Η χώρα μας παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που περνάει δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα μέσω του αθλητισμού και του μπάσκετ, ένα άθλημα που αναδεικνύει παιδιά και τα βοηθά να προωθήσουν με την σειρά τους την χώρα. Το ανθρώπινο δυναμικό και οι προπονητές εδώ στην Ελλάδα θεωρώ πως είναι εξίσου καλοί αν όχι καλύτεροι από τους αντίστοιχους προπονητές της Αμερικής. Μια βασική διαφορά πάντως, είναι ότι οι αθλητές στην Αμερική καταπιάνονται με το άθλημα από πολύ μικρές ηλικίες και δίνουν ειδική έμφαση στην ατομική ανάπτυξη, κάτι το οποίο όταν επιτευχθεί δίνει στον αθλητή την δυνατότητα να προχωρεί με ταχείς ρυθμούς. Επίσης η πληθώρα των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αμερική είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που ουσιαστικά εμπνέει νεαρούς αθλητές και αθλήτριες να ξεκινήσουν από μικρές ηλικίες».

Του Ιωάννη Νοταρά

.
Διαβάστε ακόμη…