Μετεξεταστέα και πάλι η εθνική ανδρών που έχασε από τη Γεωργία στο τουρνουά “Ακρόπολις”!

Στα φιλικά δεν μετράνε τα αποτελέσματα… Τα φιλικά παιχνίδια είναι για να βλέπεις τα λάθη σου… Δεκτές και οι δύο απόψεις, αλλά τί γίνεται όταν η εικόνα στα φιλικά παιχνίδια που δίνεις δεν αλλάζει και πολύ; Ή για να το θέσουμε κάπως διαφορετικά, δεν φαίνεται πρόοδος, αλλά συνεχίζεις να χάνεις τις μάχες των ριμπάουντ, να μην έχεις σουτ από μέση και πολύ περισσότερο από μακρινή απόσταση; Το πάθος στην άμυνα μπορεί να δώσει κάποιες νίκες στην “επίσημη αγαπημένη” στα ματς που θα δώσει στο Ευρωμπάσκετ, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Η εθνική ομάδα θα πρέπει να αλλάξει πολλά, πάρα πολλά στα επόμενα 24ωρα μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για τη Φινλανδία… Και το “χαστούκι” από τη Γεωργία στο τουρνουά “Ακρόπολις” (νίκη των Γεωργιανών με 72-71) δείχνει ότι πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές.

Σε άμυνα (διότι να δέχεσαι καλάθι τριών πόντων στα 16 δεύτερα πριν το τέλος και να “κυνηγάς” το σκορ δεν συνιστά καλή αμυντική λειτουργία) και σε επίθεση (τα 3/24 τρίποντα και το 12% είναι όχι απλά απογοητευτικό, αλλά τραγικό). Σίγουρα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ώς δικαιλογία το… σοκ με την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τις υποχρεώσεις της εθνικής και την αναγκαστική αλλαγή των πλάνων. Όμως λίγο-πολύ στην “επίσημη αγαπημένη” υπήρχε ο φόβος ότι αυτό μπορούσε να συμβεί, άρα ίσως θα έπρεπε να είναι άπαντες πιο προετοιμασμένοι…

Εκείνο, πάντως που δείχνει η εθνική ομάδα στο παρκέ είναι ότι έχει μονάδες, αλλά ακόμη δεν έχει σύνολο. Και δίχως σύνολο, δίχως συνοχή, δίχως αρχή και τέλος η εθνική μας δεν μπορεί να πάει πουθενά. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και θα πρέπει η ελληνική ομάδα να βρει τρόπους για να αλλάξει τις αδυναμίες της. Τόσο στον τομέα των ριμπάουντ εκεί που χάθηκαν πολλά “σκουπίδια”, στο pick n roll όπου η εθνική δεν λειτούργησε καλά, αλλά και στις προσωπικές μονομαχίες. Και πολύ περισσότερο θα πρέπει να βρεθεί λύση με το θέμα των σουτ από μέση και από μακρινή απόσταση. Τομέας που “πλήγωσε” αρκετά την ελληνική ομάδα και στο ματς με τη Γεωργία.

Έναν αντίπαλο που μπορεί πριν το τζάμπολ κάποιοι να θεωρούσαν υποδεέστερο της εθνικής μας ομάδας, όμως οι παίκτες του Ηλία Ζούρου έδειξαν στο παρκέ, ότι και πάθος διαθέτουν και τσαγανό και κατάφεραν να πάρουν μία νίκη. Άνευ ουσίας, αφού είναι σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας, αλλά αποτελεί σημαντική τονωτική ένεση για τους παίκτες της Γεωργίας. Οι οποίοι παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αντέδρασε σωστά.

Η εξέλιξη του ματς

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε μετά το πρώτο πεντάλεπτο να βρει ρυθμό και να φτάσει στο 16-6 (8’), αλλά και να ανεβάσει τη διαφορά στο 27-13 (12’45’’). Κάπου εκεί η Γεωργία αντέδρασε με τη δική της σειράς παίρνοντας ριμπάουντ μετά από άστοχες ενέργειες της εθνικής ομάδας, για να μειώσει σε 30-28 (16’45’’). Ο Παπανικολάου με ένα σουτ τριών πόντων από τη γωνία έδωσε μια ανάσα (33-28, 17’) και λίγο αργότερα αφήνοντας την μπάλα στο καλάθι στον αιφνιδιασμό (35-30, 19’).

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου ανέκτησε το προβάδισμα με την επιστροφή στο παρκέ και τον Σενγκέλια να γράφει το 37-41 (22’30’’). Ο αγώνας ισορρόπησε, αλά και πάλι η ελληνική ομάδα έδειχνε να μην μπορεί να βρει ρυθμό. Και η Γεωργία ξαναπήρε το προβάδισμα (43-47, 25’30’’). Η Ελλάδα επέστρεψε (48-47, 27’) με τρίποντο από τον Ιωάννη Παπαπέτρου και ένα κάρφωμα από τον Γιώργο Μπόγρη (50-49, 29’).

Τα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου έφεραν την ελληνική ομάδα στο +6 (59-53, 32’30’’) και λίγο αργότερα στο 67-60 (36’), λειτουργώντας καλύτερα στην άμυνα και με σωστές συνεργασίες στην επίθεση. Η διαφορά έπεσε και πάλι (69-67, 37’) με τον αγώνα να παραμένει ντέρμπι. Ο Μπουρούσης από τη γραμμή διαμόρφωσε το 71-67 (38’), αλλάη συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ένα επιθετικό φάουλ που χρεώθηκε ο Παπανικολάου και ήταν και το πέμπτο του και ένα εύστοχο τρίποντο από τη Γεωργία βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να γράψουν το 71-72 που ήταν και το τελικό, καθώς ο Γιώργος Πρίντεζης αστόχησε στο σουτ που επιχείρησε με την εκπνοή.

Δεκάλεπτα: 18-8, 37-33, 52-53, 71-72
Διαιτητές: Γκλίσιτς, Σώμος, Συμεωνίδης

ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Καλάθης 12, Μπουρούσης 6, Σλούκας 12, Παππάς 2, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 15, Μάντζαρης, Παπαπέτρου 6, Μπόγρης 2, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου

ΓΕΩΡΓΙΑ (Ζούρος): Ντίξον 4, Γκαμκρελίντζε, Μπόισα, Τσιντάντζε 13, Σερμαντίνι 23, Σανάντζε 5, Μαρκοϊσβίλι 9, Μπερισβίλι, Σενγκέλια 14, Μπεκάουρι, Μπιτάντζε 4, Λονταρίντζε

Με πρωταγωνιστή τον Μαριάνοβιτς η νίκη της Σερβίας

Στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η αυλαία του τουρνουά, η Σερβία επικράτησε 73-65 της Ιταλίας. Με τον Μαριάνοβιτς πρωταγωνιστή η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε εξ αρχής ένα μικρό προβάδισμα. Η Ιταλία αρχικά με τον Μπελινέλι και εν συνεχεία με τρίποντα από Χάκετ και Ντατόμε ξέφυγε με επτά (49-42), ωστόσο η Σερβία αντέδρασε σωστά και με τον Λούτσιτς και τον Μπογκντάνοβιτς να δείχνουν το δρόμο ανέκτησε προβάδισμα στα όρια της διψήφιας τιμής (56-64) και τελικά επικράτησε με 73-65.

Δεκάλεπτα: 24-22, 38-40, 56-59, 65-73.
Διαιτητές: Αναστόπουλος, Καρακατσούνης, Πουρσανίδης.
ΙΤΑΛΙΑ (Μεσίνα): Χάκετ 5, Μπελινέλι 20, Αραντόρι 11, Φίλοϊ 6, Μπίλιγκα, Μέλι 6 (5 ριμπ.), Πάσκολο 2, Κουζίν, Τσέρβι 2, Αμπάς, Μπερνς 4, Ντατόμε 9.
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Μάτσβαν 5 (7 ασίστ), Μπογκντάνοβιτς 10, Λούτσιτς 12, Μιλοσάβλιεβιτς 2, Μπίρτσεβιτς, Στίματς 6, Μίτσιτς 6, Γκούντουριτς 3, Γιόβιτς 2, Κούζμιτς 6, Μαριάνοβιτς 21 (8 ριμπ.).