Μουντομπάσκετ U19: Μπράβο παιδιά!

hellas4Η Εθνική Εφήβων πάλεψε, κόντραρε τους Αμερικανούς, τους αμφισβήτησε και πλησίασε στην πηγή. Νερό όμως δεν ήπιε. Κάτι οι 14 άστοχες ελεύθερες, κάτι τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και κάτι αυτός ο απίθανος Τζέιλεν Μπράνσον (γιος του παλιού ΝΒΑερ Ρικ Μπράνσον) δεν άφησαν την Ελλάδα να κάνει αυτό που δεν κατάφερε καμία άλλη ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα U19: να νικήσει τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί κατέβαλλαν την αξιόμαχη ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου με 82-76 και πήραν δίκαια την πρόκριση για τον αυριανό τελικό, εκεί όπου περιμένει η Κροατία. Η Ελλάδα, από την άλλη, θα αντιμετωπίσει την (πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο Εφήβων και Παίδων) Τουρκία στις 18:15 με στόχο το χάλκινο μετάλλιο της διοργάνωσης.

Κορυφαίοι οι Χαραλαμπόπουλος, Ντόρσεϊ

Ο συγκινητικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος κράτησε για πολλή ώρα την Εθνική στο ματς με τα απανωτά τρίποντα και τους 21 πόντους του, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έβαλε άλλους 23 (ως επί τω πλείστον στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά πέραν αυτών των δύο δεν υπήρχε κάποια σταθερή επιθετική dorseyαπειλή (από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έβγαλαν εκτός αγώνα τον Παπαγιάννη στο δεύτερο ημίχρονο), κάτι που στοίχισε ακριβά.

Παρ’ ότι τα μεγάλα αστέρια των Αμερικανών ήταν εκτός αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς (Τζάκσον, Τέιταμ) και επί 40 λεπτά αναλώνονταν σε επιθέσεις ένας εναντίον… όλων, είχαν μαζί τους τον κορυφαίο παίκτη του γηπέδου. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τζέιλεν Μπράνσον, ο οποίος έμοιαζε να είναι συγκεντρωμένος όταν όλοι οι υπόλοιποι ήταν θολωμένοι και ήταν αυτός που πήρε τους συμπαίκτες του από το χέρι, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 30 πόντους και πολλά κρίσιμα καλάθια.

Πλησίαζε, πλησίαζε, αλλά μέχρι εκεί…

Η Εθνική ήταν επί 39 λεπτά μέσα στο ματς. Παρότι σούταρε με 42,4% στα δίποντα και έκανε 19 λάθη, έβαλε 10 τρίποντα και δεν άφησε ποτέ τους Αμερικανούς να αισθανθούν άνετα. Η ομάδα του Σον Μίλερ δεν ξέφυγε ποτέ πάνω από 10 πόντους διαφορά και όποτε συνέβαινε αυτό, η Εθνική έβρισκε πάντα τρόπο να μειώνει στους έξι, στους πέντε, στους τρεις πόντους. Δυστυχώς, μέχρι εκεί ήταν. Ετσι πήγε όλο το δεύτερο ημίχρονο και στο φινάλε οι λεπτομέρειες ήταν όλες υπέρ των Αμερικανών.

Ο Φέργκιουσον έβαλε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ τρίποντο στο τρανζίσιον με 3,5 λεπτά να απομένουν και έκανε το σκορ 72-66, ενώ ο (κακός κατά τα άλλα) Τέιταμ έβαλε την τελευταία πινελιά με πέντε συνεχόμενους πόντους σε διάστημα 30 δευτερολέπτων στο 39′, ανεβάζοντας τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (79-69).

ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ 82-76
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-12, 37-32, 57-53, 82-76
Διαιτητές: Γιαβόρ (Σλοβενία), Κόντε (Ισπανία), Πασκουάλ (Φιλιππίνες)
ΗΠΑ (Μίλερ): Έβανς 1, Μπιμπς, Φέργκιουσον 11 (3), Μπράνσον 30 (7/8δ., 2τρ.), Τράιερ, Τζάκσον 7 (1), Τέιταμ 11, Πικ, Τζάιλς 13 (11ρ.), Σουάνιγκαν 3, Ονουάκου 4, Γουέλς 2.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 6 (2τρ.), Λούντζης 1, Κώττας 2, Ντόρσεϊ 23 (2), Μήτογλουυ 6, Μουράτος 2, Σκουλίδας, Σταμάτης 5 (1), Παπαγιάννης 10, Χαραλαμπόπουλος 21 (5τρ., 7ρ.).