Λίγο πριν την αναμέτρηση με τη Λιθουανία για τους «16» του Ευρωμπάσκετ (Σάββατο, 21:30), τα μέλη της Εθνικής ομάδας εξέφρασαν την πεποίθηση πως θα υπάρξει συνέχεια μετά τη σημαντική νίκη επί της Πολωνίας. 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας, τόνισε: «Ο δικός μας προβληματισμός και η πίεση πρέπει να υπάρχει για να βγάλουμε έναν καλύτερο εαυτό από την εικόνα που είχαμε στην πρώτη φάση. Σίγουρα ότι παίξαμε ήδη ένα νοκ άουτ και διαχειριστήκαμε την πίεση είναι θετικό. Παίζουμε με μια αρκετά καλή ομάδα, που έχει ταλέντο και αδυναμίες. Όλες οι ομάδες καθορίζονται από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Είναι σημαντικό το κομμάτι της τακτικής και της συγκέντρωσης. Έχουμε αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στην άμυνα πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι. Η άμυνά μας έχει πολλά πάνω-κάτω και φυσικά πρέπει να ολοκληρώνεται με ριμπάουντ, γιατί η Λιθουανία είναι δεύτερη στα επιθετικά ριμπάουντ στην πρώτη φάση.

Παίζουν πολύ στο ποστ με Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας και φυσικά παίζουν πικ εν ρολ με τον Καλνιέτις κατά πρώτο λόγο. Είναι πολύ σημαντικό τι συγκέντρωση θα έχουμε σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και η απόλυτη διάθεση και η υπέρβαση, πρώτα στο ένας εναντίον ενός και στο κομμάτι των συνεργασιών. Αυτό συμβαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει μπάλα που δεν θα βουτήξουμε να διεκδικήσουμε ή ριμπάουντ στο οποίο δεν θα κάνουμε μποξ άουτ. Έχουμε τη δυνατότητα να τρέξουμε γιατί η Λιθουανία δεν έχει πολύ οργανωμένο αμυντικό τρανζίσιον. Στο κομμάτι του αιφνιδιασμού είναι επικίνδυνοι γιατί τελειώνουν συχνά με μακρινό σουτ. Χρειάζεται προσοχή στις επιστροφές μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσήλωση και συγκέντρωση, με διάφορες μορφές τακτικής. Αν δούμε ένα στατιστικό που είναι πολύ σημαντικό, η Λιθουανία έχει 37% στα τρίποντα και εμείς 39% (γελάει). Πολλές φορές τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια στο κομμάτι της στατιστικής. Συχνά υπάρχουν κάποια απρόβλεπτα πράγματα σε ένα παιχνίδι. Στόχος είναι να αρχίσουμε και να τελειώσουμε το νοκ άουτ όπως εμείς θέλουμε». 

Για την πίεση στον Μάντας Καλνιέτις, τον μοναδικό κλασικό πλέι μέικερ της Λιθουανίας, είπε: «Σίγουρα πρέπει να πιέσουμε τον Καλνιέτις σε όλο το γήπεδο. Εμείς μπορούμε να παίξουμε πίεση σε όλο το γήπεδο ή στο μισό και φυσικά πρέπει να κουράσουμε τον γκαρντ τους. Η γενική λογική είναι για πίεση στην μπάλα, ώστε να μην περνούν πολλές μπάλες στο ‘4’ ή στο ‘5’. Το κομμάτι της επίθεσης είναι εξίσου σημαντικό. Όποτε έχουμε τρανζίσιον πρέπει να χτυπήσουμε στο τρανζίσιον, αλλά και στο σετ παιχνίδι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα, για να κινήσουμε τους δικούς τους ψηλούς. Ο Βαλαντσιούνας παίζει λίμπερο στην άμυνα, παίζει πολύ χαμηλά, αλλά μπορεί να μετακινηθεί, ειδικά σε πλαϊνά πικ εν ρολ». 

Μιλώντας για τα μεγάλα «μεγέθη» της Λιθουανίας επισήμανε: «Στην άμυνά της η Λιθουανία χρησιμοποιεί τα μεγάλα κορμιά, στους ψηλούς ή στα τριάρια. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τακτική. Το κομμάτι των ριμπάουντ είναι ζήτημα τοποθέτησης. Δεν πρέπει να τους δώσεις χώρο να πηδήξουν, γιατί αν το κάνουν μπορούν να περάσουν από πάνω σου. Σε κάποια παιχνίδια είχαμε αρκετά χαμένα ριμπάουντ, αλλά δεν έχουν ευθύνη πάντα μόνο οι ψηλοί παίκτες. Χρειάζεται συγκέντρωση από όλους. Στα δίποντα, όπου η Λιθουανία είναι πολύ εύστοχη, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο ένας-ένας, την παγίδα στην αδύνατη πλευρά και την παγίδα στη δυνατή πλευρά. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τα close out, αν και δεν γίνεται να κλείσουμε τα πάντα. Έχουμε παίξει με πολλές αλλαγές τακτικής στην άμυνα και έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε καλά, αλλά χρειάζεται διάρκεια. Τα 5-6 λεπτά δεν είναι αρκετά σε αυτό το επίπεδο». 

Τέλος, για την ψυχολογική προετοιμασία της ελληνικής ομάδας, υπογράμμισε: «Δοκιμαστήκαμε σε ένα πολύ δύσκολο ματς απέναντι στην Πολωνία. Ψυχικά τα παιδιά έβγαλαν δύναμη και περάσαμε κάνοντας το αυτονόητο. Αυτή τη στιγμή πρέπει πάλι να λειτουργήσουμε με μια μορφή πίεσης. Δεν σημαίνει ότι περάσαμε και ανακουφιστήκαμε. Πρέπει να υπάρχει και πάλι πίεση. Δεν πρέπει να νιώσεις ανακούφιση ή άνεση πριν από ένα χιαστί ματς. Όταν έρχεται το τζάμπολ πρέπει να παίζεις μπάσκετ. Μιλάμε για ένα παιχνίδι με συγκεκριμένα πράγματα. Φυσικά όταν έχεις πολύ μεγάλη πίεση, δεν μπορείς να τρέξεις και να πηδήξεις. Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι πρέπει όμως να παίζεις ελεύθερα και συγκεντρωμένα, όχι να σκέφτεσαι ‘αν’. Οι παίκτες μας έχουν εμπειρία, είναι υψηλού επιπέδου και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν». 

Ο αρχηγός της Εθνικής, Γιάννης Μπουρούσης, τόνισε: «Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση. Σίγουρα δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοσή μας ως τώρα. Αφήνουμε την πρώτη φάση πίσω μας. Το πρώτο χιαστί συνήθως καθορίζει την πορεία σου. Παίξαμε ήδη έναν τελικό με την Πολωνία, η ομάδα βγήκε μπροστά και όρθωσε ανάστημα κι έτσι θα πάμε και αύριο. Στη Σεβίλλη είχαμε 5-0 και αντιμετωπίζαμε τη Σερβία που πέρασε πολύ δύσκολα. Πιστεύαμε πως θα περάσουμε, αλλά η Σερβία έπιασε μια απίστευτη απόδοση. Το ματς με την Πολωνία για μας ήταν τελικός, δεν θέλαμε να παίξουμε τελικό τόσο νωρίς, αλλά τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα, ο προπονητής έκανε αυτά που έπρεπε και κερδίσαμε. Δεν ήταν εύκολο, αλλά το ψυχολογικό βάρος ήταν μεγάλο. Θα ήταν βαρύ να αποκλειστεί η Εθνική, και για μας αλλά και για τους Έλληνες φιλάθλους που θέλουν η ομάδα να πετύχει. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι ένα νοκ άουτ ματς και πάμε να το κερδίσουμε». 

Όσο για το αν σκέφτεται πως παίζει τα τελευταία του παιχνίδια με το εθνόσημο; «Σκέφτομαι το παιχνίδι αύριο και τίποτε άλλο. Δεν έχω βοηθήσει καθόλου την ομάδα για να είμαι ειλικρινής, σαν να μην υπάρχω στο γήπεδο μέσα. Θα προσπαθήσω σε ένα δύσκολο ματς να βγάλω όλη την εμπειρία μου. Είτε με σπασμένο χέρι, σπασμένο πλευρό… Το θέμα είναι τι θα γίνει αύριο. Μπορεί να είμαι 13 χρόνια στην ομάδα, αλλά αν βάλετε κάμερα στα αποδυτήρια δεν υπάρχει κανένας τσακωμός, αν εξαιρέσεις το περιστατικό με τον Παππά που δεν έχει σχέση με την ομάδα. Το κλίμα είναι καλό, κάνουμε πολύ χαβαλέ στην ομάδα. Θέλω να πιστεύω πως τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα, αυτή είναι η γενιά που πρέπει να οδηγήσει την ομάδα στο μέλλον. Ο Παπαγιάννης έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια, ο Αγραβάνης προσπαθεί πάρα πολύ και θεωρώ πως είναι πολύ ομαδική δουλειά. Το ματς αυτό θα μας καθορίσει αν θα βγούμε ξανά στην ελίτ ή όχι». 

Τέλος, ο Βαγγέλης Μάντζαρης σημείωσε: «Υπάρχει μια σχετική ανησυχία για τις εμφανίσεις στους ομίλους, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Είναι σαν να ξεκινά τώρα το Ευρωμπάσκετ για μας. Άτυπα ξεκίνησε στο ματς με την Πολωνία, αλλά θέλουμε τη νίκη ή τις νίκες για να συνεχίσουμε στο τουρνουά. Στο χέρι μας είναι ξεκινώντας από τη Λιθουανία να αλλάξουμε τις εμφανίσεις μας και να κάνουμε μια νέα αρχή. Πιστεύω πως μετά από τέτοια πίεση που περνάς σε ένα ματς όπως με την Πολωνία που δεν είχε τίποτα να χάσει, αυτό βοηθά. Εμείς κάναμε το αυτονόητο. Το να περάσουμε δεν ήταν επιτυχία, αλλά κάτι που έπρεπε να γίνει. Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές. Έχουμε πίεση, έχουμε άγχος. Πολύς κόσμος στενοχωρήθηκε με τις εμφανίσεις μας, αλλά κι εμείς δεν κοιμόμασταν. Χρειάζονται οι νίκες για να ανέβει η ψυχολογία. Συζητήσαμε, μιλήσαμε και όλοι είμαστε καλά μεταξύ μας, σε αντίθεση με ό,τι γράφτηκε. Απλά αδικούσαμε τους εαυτούς μας. Πιστεύουμε πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη».