Ξεκίνησαν οι 6οι Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας

Με βασικά συστατικά τον σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την ισοτιμία, ξεκίνησαν οι 6οι Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας. Η «καρδιά» του Αθλητισμού χτυπάει από τις 27 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου, στην Αρχαία Ολυμπία και την Αττική (Δήμος Νέας Σμύρνης, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Ηλιούπολης), δεδομένου ότι στους φετινούς αγώνες θα συμμετέχουν αποστολές από τις Αγγλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Ουκρανία, Ρωσία,  Αρμενία, καθώς και από τα Special  Olympics Italy, Special Olympics Great Britain.

Η ισότιμη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στους σχολικούς αγώνες αποτελεί κεντρική στόχευση, αφού συμβάλλει στην ένταξη και στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και βοηθάει  στην άρση των προκαταλήψεων απέναντι στη διαφορετικότητα, χτυπώντας στη ρίζα του τον  κοινωνικό αποκλεισμό, όπως τόνισαν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου οι κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης.

Δημήτρης Γρηγοριάδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των 6ων  Παγκόσμιων Αγώνων Αθλητικής Παιδείας – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Ε.Π.Φ.Α.)

«Θα θέλαμε να ευχαριστούμε την Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού για την εμπιστοσύνη που μας επέδειξε στη διοργάνωση των «6ων Παγκόσμιων Αγώνων Αθλητικής Παιδείας». Στόχος μας είναι μέσα από τους εκπαιδευτικούς αγώνες να μεταλαμπαδεύσουμε τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες του σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και ισοτιμίας. Να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο χωρίς διακρίσεις, βία και ρατσισμό. Όραμά μας είναι να φέρνουμε κάθε χρονιά τα παιδιά του κόσμου στην Ελλάδα και να “μιλάμε” στις καρδιές τους».

Θοδωρής Παπαλουκάς, Πρέσβης Αθλητικής Παιδείας της ISF (ISF AMBASSADORS for YOUTH EDUCATION):

«Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά αφενός, διότι συμμετέχω ενεργά σ’ αυτή τη σημαντική διοργάνωση και αφετέρου, επειδή η συνέντευξη Τύπου διεξάγεται στη Νέα Σμύρνη, σε μια περιοχή που έπαιξε ρόλο στην καριέρα μου. Αν θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές, αναντίρρητα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά. Πρέπει να τους δείξουμε τι εμείς θεωρούμε σωστό, έχοντας τη δυνατότητα να τα εκπαιδεύουμε. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας και ευελπιστώ να επηρεάσουμε ακόμα περισσότερα παιδιά».

Δημήτρης Διαμαντίδης, Πρέσβης Αθλητικής Παιδείας της ISF (ISF AMBASSADORS for YOUTH EDUCATION):

«Είμαστε χαρούμενοι που θα συμμετέχουμε στην προσπάθεια. Θα είμαστε διαρκώς δίπλα σας σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Κλέα Παπαέλληνα, Πρέσβης Αθλητικής Παιδείας της ISF (ISF AMBASSADORS for YOUTH EDUCATION):

«Είχα τη χαρά να βιώσω και πέρσι τη σημαντική αυτή εμπειρία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα το γεγονός ότι οι αγώνες θα διεξάγονται, πιθανότατα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, να στεφανωθούν και να γνωρίσουν τα μνημεία της Ελλάδας. Θα αφομοιώσουν, άλλωστε, τα βασικά συστατικά του Αθλητισμού, όπως η φιλία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, το “ευ αγωνίζεσθαι”. Οι μαθητές είναι αυριανοί πρεσβευτές, είναι η ελπίδα για το αύριο. Η επιστροφή στις αξίες είναι η καλύτερη απάντηση στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε».
Στέλιος Δασκαλάκης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλημάτων:

«Είναι σημαντική η συνδρομή των Διαμαντίδη, Παπαλουκά και Παπαέλληνα στη διοργάνωση. Προσπαθούμε μέσα από τις αρχές και τις αξίες αθλητισμού να δώσουμε μια αθλητική αγωγή ισότιμα για όλους. Στόχος μας είναι το ταξίδι στην Ελλάδα και η συμμετοχή να μείνει χαραγμένη στις καρδιές των παιδιών ως το λίκνο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό».

Hrvoje Custonja, Γενικός Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής των 6ων  Παγκόσμιων Αγώνων Αθλητικής Παιδείας:

«Είναι η πρώτη φόρα που θα είμαι ο κομισάριος των αγώνων, εν τούτοις, έχω ακούσει πολλά καλά λόγια. Είναι σπουδαίο τα παιδιά να διδαχθούν για το παιδαγωγικό πνεύμα, να διδαχθούν την ιστορία του Αθλητισμού, να ενημερωθούν για το «ευ αγωνίζεσθαι» και τις Ολυμπιακές αξίες».  

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Αμαρουσίου, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής:

«Όλοι μαζί δίνουμε το δυναμικό «παρών» και είμαστε κοντά με όλες τις δυνάμεις μας στη διοργάνωση. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία που πήρατε και σας διαβεβαιώνω ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αρωγός. Στηρίζει τις αθλητικές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αποτελούν παράδειγμα άδολου και αγνού συναγωνισμού. Στόχος μας είναι η μεταλαμπάδευση των ηθικών αξιών, όπως βέβαια να διεξάγονται  σταθερά οι αγώνες στην Ελλάδα και τα παιδιά που θα μετέχουν στους εκπαιδευτικούς αγώνες να έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το «ευ αγωνίζεσθαι». Τέτοιες ενέργειες προάγουν τη χαρά της συμμετοχής, την ισότητα και την ισοτιμία, καταπολεμούν την ενδοσχολική βία και άρουν τις προκαταλήψεις. Η Αττική και η Αρχαία Ολυμπία είναι δυνατά “brand names” και αποτελούν ένα κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και ευεξίας».

Σταύρος Τζουλάκης, Δήμαρχος Νέας Σμύρνης:

«Είχαμε αναλάβει πέρσι την τελετή λήξης, που διεξήχθη στο κλειστό της Αρτάκης που, ήδη, κατεδαφίζεται. Επειδή η Νέα Σμύρνη είναι μια αθλητούπολη και έχει αναπτυγμένη την κουλτούρα του αθλητισμού, είναι σημαντικό που μετέχουμε».

Θέμης Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.:

«Στεκόμαστε δίπλα σε όλες τις προσπάθειες, τις οποίες και θα αναδείξουμε Θα βοηθήσουμε ενεργά τις προσπάθειες του κ. Γρηγοριάδη, αφού τέτοιες δράσεις συμβάλουν τα μέγιστα στη διάδοση του Αθλητισμού».Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπυ:

«Είναι σύσσωμη η διοίκηση της ομοσπονδίας μας στη συνέντευξη Τύπου, κάτι που αποδεικνύει ότι για εμάς η διοργάνωση είναι σημαντική. Θέλουμε να επενδύσουμε στην αθλητική παιδεία αλλά και στις επόμενες γενιές, που αποτελεί μονόδρομος».
Ιωάννα Καρυοφύλλη, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης:

«Η Νέα Σμύρνη στηρίζει και αγαπάει τον αθλητισμό αλλά και οραματίζεται. Οι σχολικοί αγώνες Ολυμπιακής Παιδείας βρίσκουν μια ψηλή θέση στην καρδιά μας. Θέλουμε κάθε χρόνο να αναλαμβάνουμε περισσότερα πράγματα, διότι η καρδιά μας χτυπάει αθλητικά. Το αθλητικό πνεύμα έχει τον θρόνο του στην Αρχαία Ολυμπία».