ΟΔΚΕ: “Μοναδικός ο Γκάλης στη μνήμη του ελληνικού λαού”…

“Λαοί χωρίς μνήμη, είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια”, επισημαίνει μεταξύ άλλων η ομοσπονδία διαιτητών καλαθοσφαίρισης Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της αναφορικά με το θέμα της ονοματοδοσίας του ΟΑΚΑ με το όνομα του Νίκου Γκάλη.

galis_tsiprasΣτην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς πολιτείας αποτελεί τιμή, που δεν αντανακλά μόνο στο πρόσωπο του κορυφαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή, αλλά σε όλο το άθλημα, ενώ εκείνο που τονίζουν είναι πως και η ΟΔΚΕ είχε προγραμματίσει να τιμήσει τον Γκάλη στο επιμορφωτικό της σεμινάριο τον Σεπτέμβρη του 2015, αλλά τότε υπήρξε ακύρωσή του!

“Η ΟΔΚΕ θα συνεχίσει να τιμά αυτούς που έκαναν το μπάσκετ εθνικό μας άθλημα, σε πείσμα όσων προσπαθούν να απομυθοποιήσουν πρόσωπα και να απαξιώσουν γεγονότα”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας διαιτητών μπάσκετ, επισημαίνοντας ότι “… στη συνείδηση του ελληνικού λαού ο Νίκος Γκάλης είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!”.

Τιμή στους πρωταγωνιστές και όχι σε όσους καπηλεύονται τις επιτυχίες…

Η ανακοίνωση της ΟΔΚΕ αναφέρει: “Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας, χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την απόφαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα (μετά την εισήγηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή), να δώσει το όνομα του Νίκου Γκάλη στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για μια τιμή που δεν αντανακλά μόνο στο πρόσωπο του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα, αλλά σε όλο το άθλημα.
Η ΟΔΚΕ δεν έρχεται όψιμα να πάρει θέση στο θέμα. Η διοίκησή της είχε αποφασίσει να τιμήσει (γνωρίζοντας βεβαίως τις αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΟΚ) τον Νίκο Γκάλη, στο ετήσιο επιμορφωτικό της σεμινάριο τον Σεπτέμβριο του 2015 και μάλιστα είχε -σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό- ετοιμάσει όχι μόνο την πλακέτα, αλλά είχε ληφθεί απόφαση να δοθεί το όνομά του σε γήπεδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ήταν το σεμινάριο, που μέσω sms (όπως ακριβώς προσκλήθηκε και ο Νίκος Γκάλης στην εκδήλωση προς τιμήν της Εθνικής του ’87 από την ΕΟΚ) ακυρώθηκε. Μπορεί να είναι και συμπτωματικό το γεγονός, μπορεί και όχι. Όπως και να ‘χει, και την πλακέτα έχουμε, και τη διάθεση να συνεχίσουμε έχουμε.
Η προγραμματισμένη αυτή εκδήλωση αναβλήθηκε, δεν ματαιώθηκε. Η ΟΔΚΕ, σε πείσμα όσων προσπαθούν να απομυθοποιήσουν πρόσωπα και να απαξιώσουν γεγονότα, θα συνεχίσει να τιμά αυτούς που έκαναν το μπάσκετ εθνικό σπορ, με καθημερινή προσπάθεια να γίνει το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε πιο καθαρό, πιο όμορφο, πιο διάφανο.Αυτούς που ήταν και είναι σήμερα οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του Αθλήματος και όχι εκείνους που πάντα καπηλεύονται τις επιτυχίες τους. Θα χαρούμε ειλικρινά να δούμε και άλλους αθλητές να δίνουν τα ονόματα τους σε αθλητικά κέντρα.

Δυστυχώς, στη χώρα μας γινόμαστε μάρτυρες διαμαρτυριών για την ονομασία του ΟΑΚΑ, ακόμη και για αυτόν τον θρύλο που άλλαξε την Ιστορία του Ελληνικού Μπάσκετ και του αθλητισμού γενικότερα.
Είναι πολύ λίγο ότι θα μπει το Όνομα του στο ΟΑΚΑ απλά γιατί το Όνομά του νοητά έπρεπε να είναι παντού και να μας θυμίζει ότι αν δεν υπήρχε αυτός δεν θα ήταν σε αυτό το υψηλό επίπεδο σήμερα η Ελληνική καλαθοσφαίριση. Όλοι μας δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παρόν και να κτίσουμε το μέλλον.

Δυστυχώς, για κάποιους που θέλουν να ευτελίσουν και να εξαφανίσουν το Όνομα του, δεν θα το καταφέρουν, γιατί στην συνείδηση του Ελληνικού λαού ο Νίκος Γκάλης είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια και ο σεβασμός στην Ιστορία δεν είναι μόνον προαπαιτούμενο, αλλά και στοιχείο βαθύτατης και αναγκαίας “αυτογνωσίας”.