Οι μεγάλοι παίκτες, η άμυνα κι η πολεμική ατμόσφαιρα… (+vds)

ellada_spain_12-9_printezis_gasol_euro2013Λένε ότι «σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα καταφέρεις να σηκωθείς»… Κι η εθνική ομάδα μπορεί να ‘πεσε δύο φορές στο καναβάτσο στο Κόπερ, αλλά φρόντισε να σηκωθεί με το «καλημέρα» στη Λιουμπλιάνα. Και το πέτυχε διορθώνοντας τις λεπτομέρειες που της έκαναν τη ζημιά. «Περιορίσαμε τα λάθη μας και κάναμε καλή προσπάθεια στην άμυνα», σχολίασε ο Αντρέα Τρινκιέρι μετά το νικηφόρο ματς επί της Ισπανίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το ματς ήταν μόνο η αρχή, διότι η συνέχεια είναι εξίσου δύσκολη. Λογικό, άλλωστε, δεδομένου ότι επόμενος αντίπαλος είναι το ματς με τη Σλοβενία και το γήπεδο θα ‘χει σίγουρα «πολεμική ατμόσφαιρα»!

«Ήταν μια καλή νίκη, αλλά δυστυχώς έχουμε δρόμο ακόμη. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετική ομάδα, περιορίσαμε τα λάθη μας και όταν θες να νικήσεις μια μεγάλη ομάδα χρειάζεσαι μεγάλους παίκτες και μεγάλα σουτ. Αυτά τα είχαμε. Η νίκη ήρθε πάντως επειδή είχαμε μία πολύ καλή προσπάθεια στην άμυνά μας», δήλωσε ο Αντρέα Τρινκιέρι, ενώ αναφερόμενος στη τη σημασία της νίκης σχολίασε: «Οι ιστορικές νίκες είναι στο τέλος. Ήταν μια σημαντική νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο που σεβόμαστε πολύ. Οι τελευταίες μέρες δεν ήταν εύκολες. Όμως είμαστε ακόμη στην αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας».

Φυσικά το μυαλό του Ιταλού προπονητή είναι στραμμένο και στο ματς με τη Σλοβενία για το οποίο δήλωσε: «Κάθε παιχνίδι είναι πόλεμος, με πολλές επαφές και πρέπει να προσαρμοστούμε. Η Σλοβενία θα παίζει έτσι, σε γεμάτο γήπεδο και θα έχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία».

Κ. Σλούκας: «Ακολουθήσαμε το πλάνο μας»…
Ο Κώστας Σλούκας αποδείχθηκε άριστος στρατιώτης, εφαρμόζοντας στο έπακρο το πλάνο του «στρατηγού» της εθνικής ομάδας. Κι αυτό δήλωσε πως ήταν το κλειδί της νίκης επί της Ισπανίας: «Παίξαμε καλά. Είχαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για να σταματήσουμε μία από τις καλύτερες ομάδες. Παίξαμε δυνατά, η άμυνά μας ήταν καλή και βάλαμε μεγάλα σουτ. Είχαμε και τύχη στο τέλος και κερδίσαμε μια μεγάλη ομάδα».

Αναφερόμενος στο ματς με τη Σλοβενία είπε: «Η Σλοβενία είναι καλή ομάδα. Ο Ντράγκιτς είναι από τους καλύτερους γκαρντ της διοργάνωσης και πρέπει να παίξουμε με συγκέντρωση, γιατί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καυτή ατμόσφαιρα».

Χ. Ορένγκα: «Ο Σπανούλης ήταν το κλειδί του ματς»
Η αδυναμία στον περιορισμό του Βασίλη Σπανούλη, αλλά κι η αποτελεσματικότητα που έδειξε η Ελλάδα στο τέλος ήταν τα δύο σημεία στα οποία στάθηκε ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας Χουάν Ορένγκα. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Έγινε ένα σκληρό παιχνίδι με την άμυνα στα όρια του φάουλ. Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον Σπανούλη, που ήταν το κλειδί του αγώνα. Είχαμε προβλήματα με τα φάουλ των παικτών μας και δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την ίδια πιεστική άμυνα. Στο τέλος η Ελλάδα ήταν πιο αποτελεσματική στην επίθεση και κέρδισε», τόνισε.

Όσον αφορά το ματς με τη Φινλανδία δήλωσε: «Το ματς με τη Φινλανδία θα είναι δύσκολο. Πρέπει να νικήσουμε για να συνεχίσουμε στο δρόμο μας προς τα προημιτελικά. Η Φινλανδία έχει δείξει πως είναι πολύ καλή ομάδα και αυτό που έπαθε από την Κροατία ήταν απλώς ένα ατύχημα».

Από την πλευρά του ο Βίκτορ Κλαβέρ τόνισε: «Ήμασταν έτοιμοι για ένα σκληρό παιχνίδι. Έγινε ένα αμφίρροπο ματς, αλλά στο τέλος δεν είχαμε τις λύσεις. Η Ελλάδα το ήθελε πολύ και γι’ αυτό μας κέρδισε».