«Ονειρο μας να είμαστε Ελληνες»

Συνέντευξη στην ΕΡΑ σπορ παραχώρησε ο Γιάννης Αντετοκούμπο, μιλώντας για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας ύστερα από… μαραθώνιες προσπάθειες, την κλήση του στην Εθνική Νέων, τη Σαραγόσα (τη νέα ομάδα του) και φυσικά για το ντραφτ του ΝΒΑ, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και που θα παίζει την επόμενη χρονιά. Αρχικά πάντως αναφέρθηκε στο θέμα που “είδε” για πολύ καιρό το “φως” της δημοσιότητας, αυτό της υπηκοότητας…

«Πήραμε και ταυτότητα και διαβατήριο. Ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Χρειάστηκε πάρα πολύ καιρό να περιμένουμε, στην αρχή νιώθαμε λίγο αδικημένοι, αλλά τώρα που έγινε, περασμένα- ξεχασμένα. Όλα είναι καλά…» ανέφερε αρχικά ο νεαρός γκαρντ-φόργουορντ, τονίζοντας στη συνέχεια για το πως άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ: «Αυτός που με παρακίνησε να παίξω μπάσκετ ήταν ο αδελφός μου ο Θανάσης. Του άρεσε το μπάσκετ, ενώ εμένα στην αρχή μου άρεσε το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι άθλημα του πατέρα μας. Τελικά επικράτησε που ήθελα να κάνω ότι κάνει ο αδελφός μου. Ακολούθησα και εγώ στο μπάσκετ και στην πορεία μου άρεσε».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούμπο:

-Αλήθεια πόσο κοντά βρέθηκες να πάρεις τελικά το Νιγηριανό διαβατήριο;

Για να πω την αλήθεια, εγώ δεν ασχολήθηκα με αυτά. Εγιναν κάποιες κινήσεις, αλλά εμείς πάντα θέλαμε να πάρουμε τα ελληνικά έγγραφα. Να είμαστε Eλληνες. Αυτό ήταν το όνειρό μας. Θα μιλήσω για όλη την οικογένεια, για όλα τα αδέλφια . Νιώθουμε Ελληνες, μιλάμε τη γλώσσα, μεγαλώσαμε εδώ, δεν έχουμε βγει ποτέ από τη χώρα. Όλα τα άλλα τα παιδιά δεν έχουν κάτι παραπάνω από εμάς.

-Τη φανέλα με την ελληνική σημαία της Εθνικής Νέων θα τη φορέσεις, δηλαδή με περηφάνια και διάθεση.

Φυσικά, φυσικά…

-Βλέποντας και τους συμπαίκτες σου, μάλλον θα είστε καλή ομάδα.

Αν δεθούμε ως ομάδα, μπορεί να ανεβούμε και στο βάθρο, να πάρουμε μετάλλιο.

-Πώς φαντάζεσαι το καλοκαίρι στου. Εθνική, αλλά και ξεκούραση;

Δε θα υπάρχει ξεκούραση για μένα. Μόνο δουλειά. Θα προσπαθήσω να είναι όσο γίνεται πιο έτοιμος για την Εθνική και για την νέα χρονιά.

-Ετοιμάζεσαι να αλλάξεις χώρα λόγω της συμφωνίας με τη Σαραγόσα;

Όταν θα χρειαστεί θα πάω στην Ισπανία. Αμα χρειαστεί, πρέπει να παρουσιαστώ εκεί.

-Υπάρχει το ενδεχόμενο να παίξεις με υποσχετική κάπου αλλού, ίσως στην Ελλάδα, ή πάλι στον Φιλαθλητικό;

Μπορεί να γίνει και αυτό. Ακόμα δεν έχω μιλήσει. Ο,τι γίνει θα γίνει στην πορεία. Αρχισα να παρακολουθώ, πάντως, τη Σαραγόσα. Είδα ότι μπήκε στους «4» του ισπανικού πρωταθλήματος. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

-Αντί για τη Σαραγόσα, θα ήθελες να ήταν ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός που θα σου είχαν ζητήσει να συνεργαστείτε;

Φυσικά και θα ήθελα. Ισως να μην έγινε διότι υπήρχε η αβεβαιότητα με τα χαρτιά. Μπορεί, πάντως, να γίνει στην πορεία…

-Παράλληλα έκανες και τα χαρτιά σου για το ντραφτ του ΝΒΑ. Υπάρχει κάποια ομάδα που συμπαθείς ιδιαίτερα;

Όχι, δεν έχω προτίμηση. Εγώ είμαι με το μπάσκετ. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να επιλεγώ στους πρώτους τριάντα. Και αν δεν γίνει, πάντως, δεν τελειώνει κάτι. Εχω πολύ δουλειά μπροστά μου…

-Με τέτοιο μπόι και με την ευχέρεια που έχεις με τη μπάλα, μπορείς να παίξεις σε πολλές θέσεις.

Το καλό που έχω είναι ότι από μικρός έπαιζα άσσος, διότι δεν είχα τόσο ύψος. Στα 16 ήμουν 1.93, μετά το καλοκαίρι πήγα 1.98, στη συνέχεια στο 2.02 και τελικά –μέσα σ’ αυτή τη χρονιά- έφτασα στο 2.06. Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση θέσης. Μπορώ και να αποφασίσω και να εκτελέσω…

Παρακολουθείς και μαθαίνεις από κάποιον παίκτη;

Από τις ΗΠΑ μου αρέσει ο Κέβιν Ντουράντ, από την Ελλάδα ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

-Είναι ευχάριστο να ασχολούνται τόσοι πολλοί μαζί σου, ή μπορεί να είναι και αρκετά βαρύ στην ηλικία σου.

Από τη μια πλευρά είναι ευχάριστο. Νιώθεις ωραία και λες ότι όλη η προπόνηση που έκανα βγήκε σε καλό. Βέβαια, από την άλλη νιώθεις και λίγο αγχωμένος, λίγο πιεσμένος. Πρέπει να αποδείξεις ποιος είσαι.