Ο αρνητικός Παππάς, ο νέος ρόλος του Αντετοκούνμπο και ο στόχος της εθνικής ομάδας…

Η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής ανδρών ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (13/6), με τον ομοσπονδιακό προπονητή Φώτη Κατσικάρη να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να “κόψει” το Νίκο Παππά, αλλά και να δίνει το στίγμα του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

ethniki katsikaris“Ο Νίκος είχε παράπονα από εμένα και τα είπε δημόσια. Για να το κάνες αυτό όμως πρέπει να έχεις συνεργαστεί με κάποιον και ο Νίκος δεν έχει συνεργαστεί ποτέ μαζί μου! Είναι κρίμα, γιατί και πέρσι κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Συνέχισε να έχει την ίδια άρνηση και όχι μόνο με μένα, αλλά και με τον κόουτς Μίσσα. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί επικοινωνία, δεν μπορώ να πιέσω κανένα. Είναι κρίμα, γιατί είναι παίκτης με ταλέντο που πρέπει να δουλέψει περισσότερο, αλλά μπορεί να δώσει πάρα πολλά. Η Εθνική ομάδα πρέπει να έχει αρχές, γιατί οι παίκτες έρχονται να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Μία χώρα που πονάει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και θέλει να δώσει χαρά στους Έλληνες. Η Ελλάδα εκμπέμπει υγεία, ανταγωνιστικότητα και θέλουμε να χτίσουμε ένα στίλ», τόνισε ο Φώτης Κατσικάρης για το θέμα του Έλληνα άσου, που προτίμησε στη συνέχεια να στραφεί στα πιο… ουσιώδη θέματα που απασχολούν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Αναφερόμενος στο προολυμπιακό τουρνουά και τις επιλογές του ο Έλληνας προπονητής σχολίασε: “Είναι ένα τουρνουά ειδικών καταστάσεων και η προετοιμασία μας είναι σε σύντομο διάστημα, στο οποίο θα πρέπει να φτιάξουμε την ομάδα. Έχει σημασία πως θα παρουσιαστούμε στο πρώτο παιχνίδι, στις 4 Ιουλίου. Έχουμε παίκτες με διαφορετική λογική από τα πρωταθλήματα που έπαιζαν. Κάποια παιδιά έπαιζαν μέχρι τώρα, κάποιοι άλλοι έχουν προλάβει να ξεκουραστούν. Όπως και να έχει θα πρέπει να τα βάλουμε όλα κάτω και να δουλέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Θα μπουν κάποια νέα παιδιά στην ομάδα. Θα θέλαμε να γίνει αυτό κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Στο χέρι τους είναι όλα, πόσο γρήγορα θα μπουν στη νοοτροπία της Εθνικής ομάδας. Ξέρουμε τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών. Τα βάζουμε στα βαθιά, αλλά το σκεφτόμασταν εδώ και αρκετό καιρό αυτό. Δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες”.

giannis antetokounmpoΦυσικά βασικό ζητούμενο είναι ο ρόλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και ο χρόνος που θα ενσωματωθούν κάποιοι παίκτες. “Είναι σημαντικό να κάνουμε μια ανάλυση για τον Γιάννη. Η ομάδα τού έδωσε περισσότερες ευθύνες φέτος, με πολύ καλά αποτελέσματα. Πριν δύο χρόνια έπαιζε μακριά από την μπάλα, πέρσι λιγότερο. Φέτος θα αποφασίζει αυτός, με την μπάλα στα χέρια. Ο Περπέρογλου, όπως κι ο Σλούκας θα αργήσουν να μπουν. Ο Γιάννης (Μπουρούσης) έχει την εμπειρία και με τον τρόπο που παίζει θα ενσωματωθεί γρήγορα, δεν θα έχει πρόβλημα. Θα πάρει κάποιες ημέρες ξεκούρασης, ώστε να είναι έτοιμος αργότερα”, τόνισε ο Κατσικάρης, που αναφέρθηκε και στην απόφαση του Νίκου Ζήση.
“Είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσεις έναν παίκτη με τη δική του προσωπικότητα και την προσφορά. Ήταν ένας στρατιώτης της Εθνικής ομάδας. Στη δική του περίπτωση είναι δύσκολο να τον αντικαταστήσεις. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πάμε στην επόμενη σελίδα. Πολλές φορές λόγω ιεραρχίας κάποια παιδιά δεν παίζουν πολύ. Τώρα είναι η ώρα κάποια παιδιά να βγουν μπροστά”, ανέφερε, αναλύοντας εν μέρει και το πως έχει… οραματιστεί την εθνική ομάδα με τα νέα δεδομένα. “Μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Με τον Γιάννη σε διαφορετικό ρόλο, θα έχουμε ένα πλεονέκτημα. Τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση, με τον τρόπο που θα παίξει το παιδί. Νομίζω ότι θα παίξουμε καλύτερα. Στο κομμάτι της άμυνας, έχουμε καλούς αθλητές. Σημασία έχει πως θα τους ετοιμάσουμε όλους αυτούς. Οι κλήσεις έγιναν και με βάση τους αντιπάλους. Είναι σίγουρο, το είχα πει και παλαιότερα, ότι η δική μας ομάδα είναι πολύ διαφορετική με τον Γιάννη εντός κι εκτός παρκέ. Το αναφέρω γενικά, σε ο,τι αφορά τις κλήσεις μας”.

Η εθνική ομάδα μπαίνει σταδιακά σε μία νέα εποχή, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Κατσικάρη. “Είχαμε τεράστια τύχη να δούμε μερικά από τα καλύτερα γκαρντ που είχαμε στην ιστορία. Παιδιά που είχαν τα πάντα, το ταλέντο, την προσωπικότητα, το μυαλό, την εξυπνάδα. Όλα. Δεν είναι εύκολο να προκύψει πάλι αυτός ο σχεδιασμός. Το μπάσκετ αλλάζει πλέον. Πάει στην αθλητικότητα, την ταχύτητα, τη δύναμη. Θεωρώ ότι θα κάνουμε έναν τέτοιο συνδυασμό που η Εθνική ομάδα θα είναι πάντα ανταγωνιστική και θα την χαίρεται ο κόσμος. Θεωρώ ότι μαζί με τους συνεργάτες μου θα φτιάξουμε ένα σύνολο που θα έχει πολλές επιλογές στην επίθεση και την άμυνα. Με τον Γιάννη (Αντετοκούνμπο) μέσα, το ταλέντο και την αυτοπεποίθηση που έχει θα είμαστε πολύ δυνατοί”, σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε και στην δική του πρόκληση. “Είναι προσωπική πρόκληση που είμαι σε αυτή την ομάδα. Είναι πολύ διαφορετικό το να δουλεύεις σε σύλλογο και σε εθνική ομάδα. Πουθενά στο μυαλό μου δεν φέρνω ποιος προπονητής είναι απέναντί μου”.