Ο Μωραΐτης οδήγησε την εθνική στη νίκη και μακριά από τους… μπελάδες!

Ήταν σκιά του εαυτού του στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς. Όμως ο Γιώργος Καλαϊτζάκης φρόντισε να “μιλήσει” όταν έπρεπε. Μ’ ένα τρίποντο-μαχαιριά, έγραψε το 72-76 και λίγα δεύτερα αργότερα με 2/2 βολές “κλείδωσε” τη νίκη της εθνικής μας (78-72) επί της Σερβίας, που της επιτρέπει να φύγει μακριά από τους… μπελάδες και τα σενάρια υποβιβασμού! Η νίκη αυτή, βέβαια, μπορεί να φέρει στο τέλος την… υπογραφή του Καλαϊτζάκη, όμως ο Μωραΐτης ήταν ο αδιαμφισβήτητος MVP του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Και το triple-double που πέτυχε με 23 πόντους, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ (!!!), απλώς επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αλλά δεν ήταν μόνο τα νούμερα αυτά που του δίνουν το “χρίσμα”, αλλά η γενικότερη αγωνιστική του παρουσία. Πήρε πρωτοβουλίες, “οδήγησε” με μαεστρία τους συμπαίκτες του και έδειξε σε ένα ακόμη παιχνίδι, ότι κακώς δεν έχει περισσότερο χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στο πλάι του σε αυτή τη “μάχη” με τους “πλάβι” είχε άξιο συμπαραστάτη τον Καμπερίδη, που έδωσε κι αυτός τις δικές του “μονομαχίες” με τους ψηλούς της σερβικής ομάδας. Όπως και όλοι οι παίκτες που έριξε στο παρκέ ο Γιώργος Λιμνιάτης, που φρόντισαν να “πνίξουν” σε πολλές φάσεις τους αντιπάλους τους, με την πολύ καλή αμυντική τους λειτουργία. Η ζώνη και το ζον πρες που εφάρμοσε ο Γιώργος Λημνιάτης, “ζόρισε” τους Σέρβους, δείχνοντας περίτρανα ότι ο Έλληνας προπονητής είχε διαβάσει καλά την αδυναμία των αντιπάλων μας σε αυτού του είδους την αμυντική τακτική και “χτύπησε” σε αυτόν τον τομέα. Όμως δεν είχε… αντίδοτο στο κλασικό πρόβλημα που παρουσιάζει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον τομέα των ριμπάουντ. Εκεί, όπου λίγο έλειψε να… τιμωρηθεί η ελληνική ομάδα.

Διότι έχασε πολλά και καθοριστικά ριμπάουντ, με πιο κρίσιμα δύο αμυντικά στο τέλος του 40λέπτου, τα οποία μπορεί να μην “πλήγωσαν” το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, όμως κατέδειξαν ότι σε αυτόν τον τομέα υπήρχε έντονο πρόβλημα και αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” της ελληνικής ομάδας. Η αναμέτρηση είχε αρκετές διακυμάνσεις, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Στο 15-8 των Σέρβων είχε απάντηση η ελληνική ομάδα (18-21), που όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει τα ηνία. Οι εναλλαγές στο σκορ ήταν συνεχείς (38-30, 40-39, 44-51), με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να χάνει συχνά-πυκνά τη συγκέντρωσή του και αυτό επέτρεπε στους αντιπάλου του να αλλάζει τη μορφή του ματς. Η ελληνική ομάδα έδειξε ικανή να φτάσει στη νίκη από την κανονική διάρκεια (50-56), όμως και πάλι οι λανθασμένες επιλογές και κάποια λάθη στην άμυνα, έδωσαν στους Σέρβους τη δυνατότητα να προσπεράσουν (61-56). Ο Μωραΐτης “μίλησε” σε αυτό το σημείο και με προσωπικές ενέργειες κι ένα πολύ “μεγάλο” τρίποντο, έφερε την Ελλάδα “αγκαλιά” με τη νίκη (63-66). Όμως το φινάλε της κανονικής διάρκειας ήταν συναρπαστικό, με τους “πλάβι” να φέρνουν… τούμπα το παιχνίδι και να αγγίζουν εκείνοι τη νίκη, χάρη στα τρία επιθετικά ριμπάουντ που πήραν!!! 1/2 βολές από τον Γιώργο Καλαϊτζάκη (68-68) και 0/2 από τον Σίμοβιτς και το ματς παρέμενε στην κόψη του ξυραφιού. Με το χρονόμετρο στα 8,4 δεύτερα ο Μωραΐτης πήρε την επίθεση, αλλά δέχθηκε τάπα από τον Σίμοβιτς και στην επαναφορά οι Σέρβοι έκλεψαν τη μπάλα. Ο χρόνος ωστόσο δεν ήταν αρκετός για να τους επιτρέψει ένα καλό σουτ κι έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση…

Εκεί οι Έλληνες παίκτες παρουσιάστηκαν πιο προσεκτικοί, “έβγαλαν” πάθος, είχαν πιο καλές επιλογές και κέρδισαν και τα ριμπάουντ. Στοιχεία αρκετά για να τους δώσουν την ψυχολογία που απαιτούσε η περίσταση. Κι αυτό “μεταφέρθηκε” και στα χέρια του Καλαϊτζάκη, ο οποίος πέτυχε το “μεγάλο” τρίποντο-μαχαιριά με το οποίο έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της ελληνικής ομάδας, που πανηγύρισε με την… ψυχή της το τελικό 72-78, που της επιτρέπει να αποφύγει τις περιπέτειες. Tο Σάββατο (20/7) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του Ιταλία – Σλοβενία για τις θέσεις 9-12, ενώ αντίθετα οι Σέρβοι χρειάζονται δύο νίκες για να παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-17, 40-39, 50-56, 68-68. 72-78
ΕΛΛΑΔΑ (Λιμνιάτης): Καλαϊτζάκης Γ. 18, Καμπερίδης 18, Καμπουρίδης 4, Μωραϊτης 23 (11ρ, 11 α), Πιλάβιος 5, Αρνόκουρος, Δομπρογιάννης 6, Καλαϊτζάκης Π. 2, Νικολαϊδης 2