calathes_gre-arg_mundoΤο ήθελε, το πίστευε, το έπραξε… Η ελληνική ομάδα δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της στον όμιλο ούτε και στην Αργεντινή, την οποία νίκησε με 79-71, εξασφάλισε την πρωτιά και πάει στη Μαδρίτη για ν’ αντιμετωπίσει στους “16” τη Σερβία (την Κυριακή 7/9 στις 19:00). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε σ’ ένα ακόμη παιχνίδι τη μαγκιά του, έβγαλε στο παρκέ πάθος και διάθεση και κέρδισε με το… σπαθί του το χειροκρότημα, όχι μόνο όσων ήταν στο γήπεδο (κι η πλειοψηφία τους υποστήριζε την Αργεντινή), αλλά κι όσων βλέπουν ότι αυτή η εθνική διαθέτει “μέταλλο”! Η νίκη της αυτή, μάλιστα έχει και μία ακόμη… ανάγνωση για την ελληνική ομάδα, διότι εάν συνεχίσει τη νικηφόρα πορεία της δεν θα βρει μπροστά της τους Ισπανούς νωρίτερα από την τετράδα.

Η Ελλάδα έδειξε σ’ ένα ακόμη παιχνίδι, ότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται μία μεγάλη ομάδα. Πάθος στην άμυνα, τσαγανό στην επίθεση, αλλά πάνω απ’ όλα ομαδικότητα και χαρακτήρα. Διότι αυτά ήταν τα κλειδιά της νίκης ενός ματς κόντρα σ΄ έναν αντίπαλο που βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Η εθνική μας είχε το “καθαρό” μυαλό που απαιτούσαν οι συνθήκες κι αντέδρασε σωστά σε όποιο σημείο φάνηκε να “εγκλωβίζεται”, ενώ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι μοιάζει με… Λερναία Ύδρα. Ο Νικ Καλάθης δεν ήταν απλά ο “εγκέφαλος” που καθοδηγούσε με μαεστρία τους συμπαίκτες του, αλλά φρόντιζε να “σκοτώνει” την αντίπαλη άμυνα όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις (18π.). Ο Ζήσης ήταν ένας ακόμη “ιθύνων νους” “φτιάχνοντας” τους συμπαίκτες του (5 ασίστ και 13 πόντοι), ενώ ο Μπουρούσης “έφαγε” τους ψηλούς της Αργεντινής (16π., 15ρ.)… Η νίκη όμως δεν είχε την… υπογραφή μόνο αυτών των τριών, αλλά ήταν απόρροια της ομαδικής προσπάθειας, της διάθεσης όλων των παικτών που όταν έμπαιναν στο παρκέ, το μάτι τους… γυάλιζε κι επιβεβαιώναν αυτό που όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουν.

Πάνω απ’ όλους κι από όλα είναι η ομάδα. Κάτι που αποδείχθηκε και στο τέλος, όταν η Αργεντινή απείλησε, αλλά δεν διέθετε αυτό που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Πάθος και ψυχή. Μέταλλο…

Η εξέλιξη του ματς
mpourousis_2_gre-arg_mundoΜε το πάθος που την χαρακτηρίζει στην άμυνα μπήκε στο παρκέ η εθνική μας, ενώ για μία ακόμη φορά φρόντισε να δείξει ότι είναι καλά διαβασμένη στον τρόπο που πρέπει να “χτυπήσει” τον αντίπαλό της. Έφερε τη μπάλα κοντά στο καλάθι, εκεί όπου ήταν γνωστό ότι η Αργεντινή δεν είχε τη δύναμη ν΄ αντιμετωπίσει την ελληνική ομάδα και με τους Μπουρούση, Πρίντεζη και Παπανικολάου να “φορτώνουν” το αντίπαλο καλάθι και τον Καλάθη να βάζει αρκετούς προβληματισμούς στο προπονητικό επιτελείο των Αργεντινών από την περιφέρεια (με τους 10 πόντους που πέτυχε), πήρε τα ηνία του ματς, αλλά συνάμα κατάφερε να εκνευρίσει τους αντιπάλους της.
Με αιχμή του δόρατος, λοιπόν την άμυνα και τα ριμπάουντ η ελληνική ομάδα άρχισε να χτίζει διαφορά και βρέθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου μπροστά με +12 (16-28), ενώ η Αργεντινή σ’ αυτό το διάστημα έπαιρνε επιθετικές ανάσες απ’ τους Σκόλα και Πριτζιόνι.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου η Αργεντινή βρήκε βοήθειες στην επίθεσή της κι απ’ το Νοτσιόνι και μ’ ένα μικρό ξέσπασμα κατάφερε να “μαζέψει” τη διαφορά απ’ τους 12 στους 3 (28-31 στο 14′). Σ’ αυτό το διάστημα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμοιαζε να ΄χει χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του, επιτρέποντας στην ουσία στους αντιπάλους της να επιστρέψουν στο ματς. Όμως φρόντισε ν’ αντιδράσει σωστά και με τις καλές συνεργασίες σε άμυνα και με την περιφερειακή της γραμμή να “πετάει φωτιές”, “σκότωσε” του Αργεντίνους, που δεν μπορούσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους. Το τρίποντο, μάλιστα του Νίκου Ζήση στο τέλος του 20λέπτου – με το ταμπλό να… κοκκινίζει!!! – έστειλε τη διαφορά στο +11 (33-44) και τους παίκτες της Αργεντινής να… τσαμπουκαλεύονται στους Έλληνες παίκτες, αφού γνώριζαν ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να τους σπάσουν τη μαγκιά!!!

zisis_gre-arg_mundoΔίχως όμως να το πετύχουν, αλλά αντίθετα έπεσαν οι ίδιοι στο… λάκο που είχαν “σκάψει”. Ο εκνευρισμός τους ήταν εντονότατος κι αυτό φάνηκε απ’ την αντίδραση του Νοτσιόνι, που απέφερε την τεχνική ποινή από τους ρέφερι, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην ελληνική ομάδα να στείλει τη διαφορά στο +19 (33-52)!
Ένα γρήγορο 5-0 απ’ τον Πριτζιόνι κι ένα επιπλέον λάθος στην επίθεση επέτρεψαν στην Αργεντινή να “ροκανίσει” τη διαφορά, όμως ο Κατσικάρης φρόντισε άμεσα να κόψει τη φόρα των αντιπάλων του με το τάιμ άουτ που ζήτησε και με το ανακάτεμα της τράπουλας στο παρκέ. Η διαφορά ανέβηκε και πάλι στο +14 (46-60 στο 27΄), όμως ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν αρκετή προσοχή, αφού οι αντίπαλοι μας δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το ματς.

Και το επιβεβαίωσαν στο τελευταίο και καθοριστικό δεκάλεπτο. Η Αργεντινή κατάφερε να βρει λύσεις και να περιορίσει την ελληνική επίθεση, ενώ παράλληλα βρήκε τον τρόπο να εκνευρίσει τον Μπουρούση, ο οποίος σε μία απερίσκεπτη αντίδρασή του δέχτηκε τεχνική ποινή και… βοήθησε άθελά του τους αντιπάλους της να τρέξουν ένα 13-2, μετατρέποντας το 50-64 σε 63-66. Για μία ακόμη φορά όμως η ελληνική ψυχή “μίλησε”.

katsikaris_mpourousis_gre-arg_mundoΟι Έλληνες διεθνείς αντέδρασαν στην πίεση που δέχθηκαν σωστά, βρήκαν απαντήσεις στα προβλήματα που τους έβαλε η Αργεντινή και με την άμυνά τους να είναι και πάλι η αιχμή του δόρατος κατάφεραν να πάρουν εκ νέου τα ηνία. Με ψυχραιμία ξεπέρασαν το κακό πρόσωπο που είχαν στα πέντε πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου κι έδειξαν ποιος είναι το… αφεντικό στο παρκέ. Επισφράγισε μάλιστα την ανωτερότητά της με μία εντυπωσιακή συνεργασία που απέφερε ένα καταπληκτικό κάρφωμα απ’ τον Παπανικολάου, ενώ στην άμυνα ο Καλάθης σταμάτησε τον Σκόλα (!) βάζοντας τέλος στις όποιες ελπίδες των Αργεντίνων, που χειροκρότησαν τους Έλληνες παίκτες οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την τελευταία επίθεση που είχαν, αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους να πράξουν το ίδιο…

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΛΑΔΑ 71-79
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-28, 33-44, 50-64, 71-79
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λάμας): Σκόλα 17 (1), Γκαλίτζι, Μάτα, Καμπάτζο 10 (1τρ., 5 ασ.), Πριτζιόνι 10 (2τρ., 3κλ.), Λαπροβιτόλα 7 (1), Γκουτιέρεθ 3 (1), Ντελία 4, Χερμάν 7, Νοτσιόνι 8, Μπορτολίνι, Σαφάρ 5 (1).
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 16 (1τρ., 15ρ.,3μπλ.), Ζήσης 13 (1), Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18 (2τρ., 4ασ.), Παπανικολάου 6, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου 2, Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15 (1).