Παναγιώτης Κιγμέτογλου: «Η πίεση του χρόνου είναι τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα»

Η πορεία που έχουν χαράξει στο Πευκοχώρι είναι εμφανέστατα διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Η στροφή σε νεαρούς παίκτες, που θα «μπολιαστούν» με τις εμπειρίες των πιο παλιών για να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα δώσει στην ομάδα μία σταθερά ανοδική πορεία, σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή γήπεδο δείχνουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι… κοντόφθαλμοι. Και η εικόνα που έδειχνε το Πευκοχώρι στο «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος της Β’ εθνικής, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, έμοιαζε ιδανική.

Ήρθαν όμως δύο «στραβοπατήματα» τα οποία όμως πείσμωσαν άπαντες στην ομάδα, όπως αποκαλύπτει στο infobasket.gr ο Παναγιώτης Κιγμέτογλου, αναλύοντας το πως ήρθαν αυτά τα «χαστούκια», όσο και ποια στοιχεία αλλάζουν στο Πευκοχώρι με την έλευση του νέου έτους. Αλλά και του νέου προπονητή που ανέλαβε το «τιμόνι» της ομάδας λίγο πριν την «αυγή» του 2018. «Η πίεση του χρόνου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς», τονίζει ο αρχηγός της ομάδας, δεδομένου ότι η χρονική στιγμή δεν αφήνει περιθώρια για άλλα στραβοπατήματα, ούτε και επιτρέπει ώστε να γίνουν οι δραστικές παρεμβάσεις, που ίσως να έχει κατά νου ο νέος «τιμονιέρης».

Η έως τώρα πορεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αξιόλογη παρά το γεγονός πως η ομάδα έκλεισε το 2017 με δύο ήττες, οι οποίες θα μπορούσε κάποιος να πει πως ήταν εκτός προγράμματος. «Μας αφήνουν μια πικρή γεύση τα δύο τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή ήμασταν σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Νομίζω πάντως ότι το 6-4 δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα μας».

«Μας πόνεσε περισσότερο η ήττα από τον Λαγκαδά γιατί ήταν εντός έδρας. Κάθε ήττα εντός έδρας είναι αρνητικό αποτέλεσμα και μας ενοχλεί περισσότερο. Θεωρώ πως χαλάσαμε την πορεία που είχαμε έως τότε γιατί ήμασταν στο 6-2. Τώρα βρισκόμαστε στο 6-4 και ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι μέσα στις Σέρρες μία ομάδα που είναι από της διεκδικήτριες της ανόδου», δήλωσε αρχικά ο έμπειρος φόργουορντ και συνέχισε σχολιάζοντας τα αίτια της ήττας. «Ούτε εμείς αλλά ούτε ο Λαγκαδάς παίξαμε καλά. Ήταν ένα παιχνίδι με πολύ δύναμη και χαμηλό σκορ. Στο τέλος, λίγο οι κακές μας επιλογές, λίγο η αστοχία μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτά τα ματς συνήθως κρίνονται στη λεπτομέρεια, ένα αμυντικό ριμπάουντ που δεν πήραμε μπορεί να επηρεάσει».

Το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς είναι και ντέρμπι καθώς βρίσκει το Πευκοχώρι να αντιμετωπίζει στις Σέρρες τους Ικάρους. «Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει στο φετινό πρωτάθλημα κάποια ομάδα που να ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων. Οι ομάδες είναι πολύ κοντά μεταξύ τους γι’ αυτό και τα παιχνίδια τελειώνουν με τα σκορ να είναι πολύ κοντά. Έχουμε ουσιαστικά μία ευκαιρία να ρεφάρουμε την εντός έδρας ήττα από τον Λαγκαδά. Όμως όσο τετριμμένο και να ακούγεται το πρωτάθλημα είναι μεγάλο, δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος. Θεωρώ ότι οι ομάδες που θα δείξουν διάρκεια και δεν θα έχουν προβλήματα τραυματισμών θα έχουν τη μεγαλύτερη τύχη για να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει εξ αρχής».

Όσο για τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να προσέξει η ομάδα της Χαλκιδικής εν όψει ντέρμπι. «Πρέπει να περιορίσουμε τα ατού της αντίπαλης ομάδας, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι. Μας έχει μιλήσει το προπονητικό τιμ. Έχουμε δουλέψει μέσα σε αυτό το διάστημα των γιορτών προς αυτήν την κατεύθυνση και τα ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τις δικές μας επιλογές, τα δικά μας ατού, εν εξ αυτών είναι η πολυφωνία. Έχουμε αρκετές επιλογές ως ομάδα. Δεν μπορείς να δώσεις περισσότερη σημασία σε έναν παίκτη και να αφήσεις κάποιον άλλο και αυτό είναι κάτι που φαίνεται από τον τρόπο που σκοράρουμε ως ομάδα».

Οι δύο τελευταίες ήττες από Ερμή Λαγκαδά και Μαχητές βρήκε το Πευκοχώρι, στο τέλος της χρονιάς στην όγδοη θέση. «Το θέμα με τις θέσεις είναι πλασματικό γιατί υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν κάνει το ρεπό. Εγώ το αξιολογώ ανάλογα με τις ήττες που έχει κάνει κάθε ομάδα γι’ αυτό και είπα ότι στο 6-2 ήμασταν σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Ο πρώτος εκείνη τη χρονική περίοδο είχε μία ήττα. Υπάρχει αυτή η ιδιομορφία με τον μονό αριθμό ομάδων οπότε η βαθμολογία είναι πλασματική. Θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα όταν θα ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος και όλοι θα έχουν κάνει το ρεπό τους. Τότε θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα στον δεύτερο γύρω με θετικό είτε αρνητικό πρόσημο για όλες τις ομάδες».

Το Πευκοχώρι φέτος έχει αλλάξει τη δομή του. Όλα στο σύλλογο λειτουργούν υπό νέα πρότυπα και ο Κιγμέτογλου, ως ο παλιός είναι ο πλέον κατάλληλος για να διακρίνει τις διαφορές. «Είναι μία καινούργια κατάσταση για την ομάδα, πρωτόγνωρη και σε συνδυασμό με το χτίσιμο του νέου γηπέδου που από ότι πληροφορούμαστε θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για το σύλλογο. Από την αρχή της χρονιάς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στη λεπτομέρεια, σε θέματα διαδικαστικά, μπασκετικά ή μη.

Υπάρχει ένα αμιγώς μπασκετικό περιβάλλον έτσι ώστε να υλοποιηθούν όχι μόνο οι μελλοντικοί αλλά και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του σωματείου. Γιατί όπως και να έχει οι παίκτες έρχονται και φεύγουν. Μπαίνουν οι βάσεις για κάτι μακροπρόθεσμο, με γνώμονα πάντα το γήπεδο γιατί είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να έχει το σπίτι της, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τις ακαδημίες και να βγάλει παίκτες που θα επανδρώσουν την ομάδα. Ουσιαστικά όλα τα χρόνια η ομάδα είναι ξενιτεμένη, τα δύο προηγούμενα χρόνια αγωνιζόταν στην Καλλικράτεια, παλιότερα στα Μουδανιά».

Το νέο γήπεδο αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές στην περιοχή καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί μία δυνατή έδρα. «Σε οποιοδήποτε εγχείρημα μπαίνουν σωστές βάσεις μπορεί να συμβεί. Το θέμα είναι να δοθεί το σωστό ερέθισμα και να πειστεί ο κόσμος ότι γίνεται μία προσπάθεια, στο οποίο θα υπάρχει το τοπικό στοιχείο αφού θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις ακαδημίες. Να έχει ένα ικανοποιητικό αριθμό ατόμων που θα προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας, γι’ αυτό απαιτείται πάρα πολύ δουλειά. Σίγουρα το κλειστό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε αυτό».

Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2017, στο Πευκοχώρι υπήρξε μία τεράστια αλλαγή καθώς ο επί χρόνια προπονητής της ομάδας Βασίλης Πλατής, αντικαταστάθηκε από τον Ευριπίδη Μελετιάδη. «Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και εμείς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να την αφομοιώσουμε. Του αρέσει να τρέχει και να πιέζει και είναι λογικό γιατί είναι νέος προπονητής και φιλόδοξος. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα θέλω του γιατί το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η πίεση του χρόνου. Δεν είναι περίοδος προετοιμασίας, δεν είναι Αύγουστος, αλλά Ιανουάριος. Που σημαίνει ότι από τη μεριά μας, κάθε μέρα στην προπόνηση πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι γιατί λαμβάνουμε νέες πληροφορίες, πράγματα διαφορετικά από ότι είχαμε συνηθίσει γιατί είναι ένας καινούργιος προπονητής».

Το πρωτάθλημα του βορρά έχει ανέβει επίπεδο καθώς η ανταγωνιστικότητά του είναι μεγαλύτερη και έπειτα από χρόνια δεν υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί και όλοι μπορεί να κερδίσουν όλους. «Το να είναι ανταγωνιστικό ένα πρωτάθλημα κάνει ευτυχισμένους τους απέξω. Ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο για να δει ένα ματς με στόχο να δει ένα ματς που θα έχει σασπένς. Τους παίκτες και τους προπονητές πάλι το αντίθετο. Για εμάς που είμαστε μέσα από τις τέσσερις γραμμές θέλουμε να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι με 20 πόντους, να μην έχουμε άγχος».

.

Διαβάστε ακόμη…