ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2019: Με το απόλυτο στην επόμενη φάση η εθνική ανδρών

“Χάιδεψε” το… γκάζι όσο έπρεπε. Όσο ακριβώς χρειαζόταν η εθνική μας ομάδα, ώστε να “πιάσει” το απόλυτο και με το 6/6 να περάσει στην επόμενη φάση των προκριματικών του παγκοσμίου κυπέλλου 2019. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε στη “Σάκου Αρένα” του Ταλίν την Εσθονία με 78-56 και πήρε και το τελευταίο ματς σε αυτό το “παράθυρο”. Εκείνο, όμως που κέρδισε περισσότερο είναι οι τρεις παίκτες, που έδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στο ρόλο που τους έχει δώσει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Οι Μήτογλου, Κατσίβελης και Θανάσης Αντετοκούνμπο (με τον τελευταίο μάλιστα να πετυχαίνει και ατομικό ρεκόρ με τη “γαλανόλευκη”) πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση, έβαλαν την… υπογραφή τους στη νίκη και σίγουρα βάζουν έναν “γλυκό πονοκέφαλο” στον ομοσπονδιακό προπονητή ενόψει της συνέχειας.

Εκεί όπου η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τις Σερβία, Γερμανία και Γεωργία στο νέο όμιλο που θα δημιουργηθεί. Και είναι σημαντικό το 6/6 της εθνικής μας, διότι σε αυτό το νέο όμιλο μετρούν τα αποτελέσματα που έχουν από τον προκριματικό που μόλις ολοκληρώθηκε, για να βγουν οι τρεις πρώτοι που θα πάρουν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Στο Ταλίν η εθνική μας ομάδα έπαιξε όσο χρειαζόταν. Μπήκε δυνατά, αντέδρασε σωστά όταν είδε τους γηπεδούχους να ισορροπούν το ματς (13-12) και πάτησε το… γκάζι όταν έπρεπε. Με την άμυνα και με το ευέλικτο σχήμα που επέλεξε ο Σκουρτόπουλος (όπως και στο Ισραήλ) βρέθηκε στο +8 με το τέλος του ημιχρόνου (27-35). Οι προσπάθειες των Εσθονών δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού η διαφορά των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη στο παρκέ. Και αποτυπώθηκε και στο ταμπλό με το +17 (56-73 στο 37’) και το +20 (56-76) στο 38′. Η νίκη είχε “κλειδώσει”, το τελικό 56-78, έδωσε το απόλυτο 6/6 και επιτρέπει στο προπονητικό επιτελείο να στρέψει το βλέμμα της στη συνέχεια…

Οι δηλώσεις των Ελλήνων μετά το τέλος του ματς:

Θανάσης Σκουρτόπουλος (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Ήταν μια καινούρια περιπέτεια για την Εθνική, με δυσκολίες, αλλά ό,τι δουλέψαμε βγήκε καλά και συνδυάστηκαν οι νίκες με καλό μπάσκετ. Το σκορ σήμερα ήταν πλασματικό, δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, αλλά υπάρχουν πολλές δικαιολογίες. Η Εσθονία έκανε ανανέωση και έβαλε πολλά νέα παιδιά, έπαιξε σε υψηλό ρυθμό και με πολλή ενέργεια. Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πιο επιθετικά και βρήκαμε κάποια εύκολα καλάθια για να ανοίξουμε τη διαφορά. Το 6/6 είναι κάτι πολύ θετικό για μια νέα ομάδα. Στη δεύτερη φάση θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, με ξεκάθαρους ρόλους για τον καθέναν και θα πρέπει όλοι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό είναι όρος απαράβατος. Είμαστε σε επαφή με όλα τα παιδιά και είμαστε σε πολύ θετικό δρόμο και πιστεύω πως το Σεπτέμβριο θα εμφανιστούμε με ένα πολύ δυνατό ρόστερ».

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: «Θέλαμε να περάσουμε στην επόμενη φάση με το απόλυτο και τα καταφέραμε. Δεν ήταν εύκολο αυτό που κάναμε έχοντας πολλά νέα παιδιά και προσπαθώντας να γίνουμε ομάδα μέσα σε λίγες μέρες. Όλοι είχαμε άγχος και πίεση στο ξεκίνημα της προσπάθειας, αλλά αυτό βγήκε εποικοδομητικά. Ήμασταν δεμένοι στο γήπεδο και φάνηκε τι χαρακτήρα έχουμε. Όλοι έχουμε μεγάλη αγάπη για την Εθνική μας. Είναι απίστευτο το συναίσθημα να ξαναπαίζω στην Εθνική μετά από εννιά χρόνια, με τόσα ταλαντούχα παιδιά δίπλα μου. Όλοι θα είμαστε 100% έτοιμοι για το Σεπτέμβριο και τα επόμενα παράθυρα. Όσοι θα είναι στην ομάδα θα κάνουν το καλύτερο για να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Θανάσης Αντετοκούνμπο: «Η ομάδα έχει χημεία, έχουν δημιουργηθεί ρόλοι και παρότι δεν πήγαμε καλά στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο δείξαμε χαρακτήρα και κάναμε το 6/6. Θέλουμε να τα δώσουμε όλα και να διεκδικήσουν όλα τα παιδιά, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παίζουμε για όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ακόμη και για αυτούς που λείπουν. Εύχομαι να είναι και ο Γιάννης (σ.σ. Αντετοκούνμπο), αλλά και τα άλλα παιδιά που είναι στην Ευρωλίγκα μαζί μας. Αυτό είναι που θέλουμε».

Δημήτρης Κατσίβελης: «Θέλαμε να μπούμε συγκεντρωμένοι και να βοηθήσουμε την ομάδα να πάρει τη νίκη με οποιοδήποτε κόστος. Κανείς δεν σκέφτεται αν θα είναι στα τελικά ή όχι με την Εθνική στα τελικά, εφόσον προκριθούμε. Ο καθένας θέλει να δίνει το καλύτερο στην ομάδα για να πετύχει τους στόχους της. Όλοι έχουν την ίδια σκέψη και γι’ αυτό φτάσαμε στο 6/6. Κανείς δεν σκέφτεται ότι μπορεί να τραυματιστεί, όταν παίζεις με την Εθνική δεν περνά καν από το μυαλό σου να προφυλαχθείς. Στη δεύτερη φάση το έργο μας θα είναι πιο δύσκολο, αλλά πάμε με ένα αβαντάζ. Όμως δεν πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ξεκινάμε από το μηδέν».

Χάρης Γιαννόπουλος: «Ξέραμε πως είχαμε μια δύσκολη αποστολή. Δεν ήταν εύκολο το παιχνίδι, γιατί η Εσθονία είναι επιθετική και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έπρεπε να παίξουμε με συγκέντρωση σε όλο το ματς, αυτό κάναμε και γι’ αυτό πήραμε μια εύκολη νίκη».

.
Διαβάστε ακόμη…