ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROBASKET 2022: Ήττα, μάθημα για την εθνική ανδρών από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη…

Ένα πολύ γερό χαστούκι δέχθηκε η εθνική ομάδα από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη στο προτελευταίο της παιχνίδι στα “παράθυρα” των προκριματικών του Eurobasket 2022. Σ’ ένα βαθμολογικό αδιάφορο παιχνίδι, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση, ήρθε μία βαριά ήττα με 84-69 από τους μαχητικούς Βόσνιους, που από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό του ματς ήταν τα απόλυτα “αφεντικά” στο παρκέ. Και με τη νίκη τους αυτή οι Βόσνιοι, στερούν την πρωτιά στον 8ο όμιλο στην εθνική μας ομάδα, που θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της τη Δευτέρα (22/2, 19:30), με αντίπαλο την Λετονία.

Το ανανεωμένο πρόσωπο που παρουσίασε η εθνική ομάδα στη Λετονία, έδειξε ότι ήταν ασύνδετο, δεν είχε την απαιτούμενη “χημεία” και “πλήρωσε” τις πολλές αμυντικές του αδυναμίες κόντρα σε μία ομάδα που παρουσιάστηκε πιο “δεμένη” και πιο προσηλωμένη στο στόχο της. Η εθνική μας βρέθηκε από πολύ νωρίς να κυνηγά στο σκορ, έψαχνε λύσεις σε άμυνα κι επίθεση και το μόνο που μπορεί να κρατήσει στα θετικά της από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το ντεμπούτο έξι παικτών με το εθνόσημο (Μωραΐτης, Κουζέλογλου, Καράμπελας, Χουγκάζ, Τσαλμπούρης).

Η έλλειψη χημείας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Βόσνιοι. Το αρχικό 5-4 έγινε πολύ γρήγορα 7-15 (στο 5’), με την άμυνα της ελληνικής ομάδας να… μπάζει από παντού! Η κακή αμυντική λειτουργία, βέβαια δεν ήταν ο μοναδικός “αδύναμος κρίκος” του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, καθώς και στον επιθετικό τομέα τα πήγαινε εξίσου τραγικά. Οι λύσεις έρχονταν με το… σταγονόμετρο, την ώρα που οι Βόσνιοι έβρισκαν λύσεις είτε από τον Κάμενιας, είτε από τον Γκόγκιτς. Κι αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν αρχικά με +11 (14-25 στο 9’ και 18-29 στο 11’) και με +13 (20-33) ένα λεπτό αργότερα. Το… ανακάτεμα της τράπουλας από τον Θανάση Σκουρτόπουλο φάνηκε να δίνει λύσεις, αλλά πολύ περισσότερο η επιλογή να παίξει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πιο κοντά στο καλάθι. Η παρουσία εκεί του Καββαδά αποδείχθηκε καταλυτική, με τον Έλληνα σέντερ να “φορτώνει” το αντίπαλο καλάθι, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Λίνου Χρυσικόπουλου. Οι επιθετικές λύσεις των δύο, σε συνδυασμό με την πιο “σφιχτή” αμυντική λειτουργία που έδειξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, επέτρεψαν να μειωθεί η διαφορά στους 4 πόντους (37-41) κι όλα έδειχναν ότι η εθνική μας μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο. Κάτι όμως που δεν συνέβη, αφού τα προβλήματα στην αμυντική λειτουργία της ελληνικής ομάδας επέστρεψαν και οι Βόσνιοι χάρη σε δύο τρίποντα του Λάζιτς και ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό του Σουλεϊμάνοβιτς βρέθηκαν στο +12 (37-49) με το τέλος του πρώτου 20λέπτου και στο +14 (37-51) στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου.

Οι Βόσνιοι συνέχισαν να “πληγώνουν” την ελληνική άμυνα και να δείχνουν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να… ξεκολλήσουν το πόδι από το γκάζι. Πότε ο Λάζιτς, πότε ο Σουλεϊμάνοβιτς και πότε ο Καμένιας “φόρτωναν” το ελληνικό καλάθι, στέλνοντας το δείκτη της διαφοράς στο +24 (40-64, στο 26’). Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος γκρίνιαζε στους διαιτητές κι αυτό είχε σαν συνέπεια ν’ αποβληθεί με δεύτερη τεχνική ποινή, φέρνοντας τον Γιάννη Ελευθεριάδη σε ρόλο πρώτου προπονητή για το υπόλοιπο του ματς. Με τη διαφορά στο -24 οι Έλληνες διεθνείς έψαχναν τρόπο να γλιτώσουν τον διασυρμό. Το σχήμα με τους Μωραΐτη, Καράμπελα, Χρυσικόπουλου, Μαργαρίτη και Τσαλμπούρη, φάνηκε ν’ αποδίδει καρπούς, αφού η ελληνική ομάδα απάντησε στο επιμέρους 3-15 που είχαν “τρέξει” οι Βόσνιοι, με το δικό της 11-0 και μείωσε σε 51-64 στο 30’. Αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό, αφού δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια. Οι Βόσνιοι άνοιξαν και πάλι την ψαλίδα της διαφοράς, προσφέροντας και ωραίο θέαμα, με τον Καμένιας μάλιστα να κάνει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα-πόστερ στον Χρυσικόπουλο! Οι όποιες προσπάθειες του Καββαδά να κρατήσει την εθνική κοντά στο σκορ δεν ήταν αρκετές, καθώς η ομάδα του Βέντραν Μπόσνιτς διαχειριζόταν άψογα το προβάδισμά της και στο τέλος δικαίως πανηγύρισε την ευρείας έκτασης νίκη με 84-69, που της δίνει και την πρωτιά στον όμιλο.

Ο Καββαδάς με τους 16 πόντους που πέτυχε ήταν ο πρώτος σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, με τον Κατσίβελη να έχει 12 πόντους, ενώ για τους Βόσνιους ο Εμίρ Σουλεϊμάνοβιτς κυριάρχησε με 23 πόντους και 13 ριμπάουντ, ο Κενάν Καμένιας είχε 16 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Γκέγκιτς είχε 9 πόντους και 10 ασίστ!

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαέστρ (Γαλλία), Κουκέλτσικ (Σλοβακία), Μπισιέλ (Γαλλία)
Δεκάλεπτα: 18-26, 37-49, 51-64, 69-84
ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χρυσικόπουλος 10 (1), Κατσίβελης 12 (1τρ., 6ρ., 6ασ.), Κουζέλογλου 3 (1), Καββαδάς 16, Τσαλμπούρης 2, Μαργαρίτης 7, Μουράτος, Μωραΐτης 4, Καράμπελας 2, Τολιόπουλος, Χουγκάζ 3 (1), Σαλούστρος 10 (2τρ., 7ρ.)
ΒΟΣΝΙΑ (Βέντραν Μπόσνιτς): Βράνιες, Ρόμπερσον 10 (1τρ., 9ασ.), Πάσαλιτς, Γκέγκιτς 9 (10ασ., 5κλ.), Καμένιας 16 (7ρ.), Καμπάρα 6 (1), Ντέλαλιτς 1, Λάζιτς 11 (3), Πενάβα 5 (1), Σουλεϊμάνοβιτς 23 (4τρ., 13ρ.), Βράμπατς 3, Ζούμπατς

Το στατιστικό της αναμέτρησης