ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ: Η Κροατία “έσβησε” το όνειρο του Ρίο για την εθνική μας ομάδα…

Το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο “έσβησε” για την εθνική ομάδα, μετά την ήττα της με 66-61 από την Κροατία. Η ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία της. Όμως και πάλι σ΄ ένα χιαστί παιχνίδι, δεν τα κατάφερε.


greek fans_proolympiakoΠαρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών που υπήρχαν και παρότι κατάφερε να επιστρέψει από το -24 που βρέθηκε (!!!), δεν είχε αυτό που απαιτούσαν οι συνθήκες ενός τόσο καθοριστικού ματς. Δεν είχε το καθαρό μυαλό να εκμεταλλευτεί τα όποια πλεονεκτήματα είχε σε ατομικό επίπεδο, δεν έβγαλε κάποια έκπληξη στον αντίπαλό της, δεν είχε σύστημα, δεν έπαιξε με αποστάσεις στο επιθετικό της παιχνίδι… Έψαξε σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει το ματς με τα τρίποντα, αλλά ήταν ο τομέας που την πλήγωσε περισσότερο από κάθε άλλον.

Με 8/34 (23%) δεν μπορούσε να περιμένει και πολλά… Κι από νωρίς φάνηκε ότι το “κλίμα ήταν στραβό” για την ελληνική ομάδα, που δεν είχε κάποιον παίκτη να δείχνει πως μπορούσε να “σηκώσει στις πλάτες του” το βάρος του ηγέτη. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε νευρικά στο παιχνίδι και παρότι έδωσε το σύνθημα της ανάκαμψης, δεν μπόρεσε να επωμιστεί το ρόλο του ηγέτη. Ο Μπουρούσης έδωσε κι αυτός λύσεις, αλλά ήταν κι εκείνος μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο Καλάθης έκανε πολλά λάθη και δεν οργάνωνε σωστά την ομάδα, προβληματίζοντας αρκετά… Ο Περπέρογλου έδειξε ότι θα μπορούσε να δώσει κάποιες λύσεις από τα 6.75, αλλά σύντομα φάνηκε πως ούτε κι αυτός ήταν σε θέση να φέρει τα πάνω-κάτω.

Κι η ήττα ήρθε φυσιολογικά από μία Κροατία που δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, απλά εκμεταλλεύτηκε στο ακέραιο τα δικά της ατού. Οι Κροάτες παρότι είδαν να χάνεται η μεγάλη διαφορά που είχαν δημιουργήσει, δεν πανικοβλήθηκαν και στο πιο καθοριστικό σημείο του ματς, στο τελευταίο 10λεπτο έβγαλαν και πάλι εκτός ρυθμού την ελληνική ομάδα. Που έκανε σχεδόν 8 λεπτά για να βάλει καλάθι…

Απόρροια κι αυτό της κακής μέρας στην οποία βρέθηκε. Των λανθασμένων επιλογών της, της έλλειψης λύσεων και συστήματος. Η έλλειψη του τελευταίου μάλιστα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, αφού ήταν εκείνο που έδωσε στην Κροατία τη δυνατότητα να πανηγυρίσει τη νίκη και το δικαίωμα να διεκδικήσει το εισιτήριο που οδηγεί στο Ρίο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσίασε πολλά κενά στο παιχνίδι του, δεν είχε ένα ξεκάθαρο σύστημα για να εκμεταλλευτεί τους παίκτες εκείνους που θα μπορούσαν να παίξουν ένας εναντίον ενός τους αντιπάλους τους κι επέλεξε να στηριχτεί στα τρίποντα.

Το τραγικό πρώτο 10λεπτο

Τραγική… Μία λέξη είναι αρκετή για να αποτυπώσει την πλήρη εικόνα της ελληνικής ομάδας στο πρώτο 10λεπτο. Δέχθηκε 31 πόντους, πέτυχε με το ζόρι 13! Κι αν ψάξει κάποιος τι συνέβη, τα νούμερα λένε όλη την αλήθεια κι αντικατοπτρίζουν πλήρως τι έγινε στο παρκέ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είδε τη στατιστική του να γράφει σε αυτό το πρώτο 10λεπτο μόλις 14% δίποντα (64% οι Κροάτες), 27% τρίποντα (80%), 6 ριμπάουντ (12), 2 ασίστ (10), 3 λάθη (1), ενώ δεν είχε ούτε έναν αιφνιδιασμό, δεχόμενο 9 (!) από τους αντιπάλους του.

giannis_antetokoynmpo_ellada_kroatiaΑπό τις πρώτες επιθέσεις φάνηκε ότι κάτι δεν λειτουργούσε καλά για την ελληνική ομάδα. Ή για να το θέσουμε πιο σωστά. Τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά. Οι επιλογές των Ελλήνων παικτών ήταν κάκιστες, δίνοντας στην Κροατία την ευκαιρία που ζητούσε. Κι η διαφορά δεν άργησε να ξεφύγει (3-12 στο 3′). Κάτι που ανάγκασε τον Φώτη Κατσικάρη να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ για να… μαζέψει την κατάσταση. Οι κινήσεις του Έλληνα προπονητή (Μπουρούσης και Θανάσης Αντετοκούνμπο) δεν απέδωσαν καρπούς, αφού η ελληνική ομάδα συνέχισε να παρακολουθεί το… πάρτι των Κροατών, που σκόραραν όποτε και όπως ήθελαν! Με τη διαφορά στα… ύψη (11-25, 13-29, 13-37) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμοιαζε να “παραπαίει”.

Η επιστροφή από το -24

Όμως δεν ήταν διατεθειμένη να ρίξει λευκή πετσέτα στο παρκέ και να πει αντίο… Στο 12΄ το ταμπλό έγραφε 13-37, αλλά κάπου εκεί φάνηκε να χτυπά το… καμπανάκι! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανέλαβε δράση και με δύο συνεχόμενες ίδιες φάσεις έδωσε το σύνθημα. Η ελληνική ομάδα μετέτρεψε το 13-37 σε 24-41, προκαλώντας εκνευρισμό στον κροατικό πάγκο, που πρόσφερε με τη γκρίνια του κι ένα δωράκι. Η τεχνική ποινή επέτρεψε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να “ροκανίσει” κι άλλο τη διαφορά (27-41), που έδειχνε να έχει ξυπνήσει για τα καλά.

Με πιο πιεστική άμυνα, δεν άφηνε τους Κροάτες να συνεχίσουν το πάρτι που είχαν στήσει στο πρώτο 10λεπτο και στο 19΄ ο δείκτης της διαφοράς έπεσε σε μονοψήφιο νούμερο (32-44). Εάν μάλιστα οι Έλληνες παίκτες δεν έκαναν εύκολα το λάθος (και κυρίως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έμοιαζε εκνευρισμένος που δεν μπορούσε να “πληγώσει” την κροατική άμυνα) κι αν δεν υπήρχαν κάποια διαιτητικά σφυρίγματα που δόθηκαν με ευκολία στους Κροάτες, μπορεί η ελληνική ομάδα να πήγαινε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο με διαφορά μικρότερη των 10 πόντων (34-44).

ellada_kroatia_proolympiako_aapogoiteysiΜε την ψυχολογία, πλέον στα ύψη, η ελληνική ομάδα έδειξε ότι θα μπορούσε να γράψει μία πολύ μεγάλη μπασκετική ανατροπή. Ο Περπέρογλου έβαλε σημαντικά καλάθια και “ροκάνισε” ακόμη περισσότερο τη διαφορά και στο 3:22 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου η ελληνική ομάδα, προσπέρασε! Το ταμπλό έγραψε 47-46, με το επιμέρους σκορ να είναι 34-9!!!

Οι Έλληνες παίκτες, όμως συνέχισαν να δείχνουν εμμονή στην επιλογή των τριπόντων! Κι αυτό το “πλήρωσαν”, διότι το ποσοστό τους δεν ήταν καλό από τα 6.75, αλλά συνέχιζαν να… βομβαρδίζουν το αντίπαλο καλάθι. Δίχως επιτυχία. Την ίδια ώρα οι Κροάτες έδειξαν να μην πανικοβάλλονται από το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ και με τους Σάριτς και Μπογκντάνοβιτς ισορρόπησαν το ματς. Η ελληνική ομάδα έπαθε επιθετική αφλογιστία για περίπου 8 λεπτά, χρόνος που αποδείχθηκε αρκετός για την Κροατία να δημιουργήσει και πάλι μία διαφορά, που την έφερε αγκαλιά με τη νίκη. Η Ελλάδα δεν είχε απαντήσεις, ήταν νευρική και πάλι, οι παίκτες που θα μπορούσαν να “κουβαλήσουν” επιθετικά δεν “τράβηξαν” και η ήττα ήταν αναπόφευκτη. Όσο κι αν προσπάθησαν να πιέσουν στο τελευταίο δίλεπτο, το ματς είχε χαθεί και μαζί του και η ελπίδα για διεκδίκηση του εισιτηρίου που οδηγεί στο Ρίο…

Χρόνο και πίστη στην “επίσημη αγαπημένη”

mpourousis_agravanis_ellada_kroatiaΟυδείς, βέβαια δεν θα πρέπει να επιρρίψει ευθύνες στους παίκτες για την ήττα-αποκλεισμό. Ουδείς δεν θα πρέπει να… σιχτιρίσει, αλλά θα πρέπει μέσα από αυτά τα παιχνίδια να δούμε ότι υπάρχει μέλλον σε αυτή την εθνική ομάδα. Που “χτίζεται” πάνω σε νέους παίκτες, που έχουν διάθεση και πάθος. Που χρειάζονται εμπειρίες και “δέσιμο” μεταξύ τους… Που θέλουν χρόνο για να φέρουν και πάλι την “επίσημη αγαπημένη” των Ελλήνων εκεί που πρέπει…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-31, 34-44, 49-52, 61-66
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναίου, Καλάθης 3, Μπουρούσης 8, Μάντζαρης 3, Αγραβάνης 7, Παπαπέτρου 9, Χαραλαμπόπουλος, Μπόγρης, Περπέρογλου 13, Αντετοκούνμπο Γ. 9, Κουφός 4, Αντετοκούνμπο Θ. 5
ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Κρούσλιν, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 11, Χεζόνια 6, Σάριτς 16, Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 2, Μπιλάν 9, Σάκιτς, Αράποβιτς, Μπογκντάνοβιτς 20.