Πρ. Παυλόπουλος: “Η Θεσσαλονίκη μήπως φτώχυνε μπασκετικά, διότι οι υπεύθυνοι για τις ομάδες δεν υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες που δίδαξε η ΧΑΝΘ;”…

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στη Θεσσαλονίκη και στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ της ΧΑΝΘ και των εξωτερικών της γηπέδων έκρυβε αποκαλύψεις, αλλά και «αιχμές» που ίσως κάποιοι θα πρέπει να τις «ζυγίσουν». Διότι τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, μπορεί να είχαν ως αφορμή την μπασκετική «πτώση» που παρουσιάζει το άθλημα στη «μπασκετομάνα» Θεσσαλονίκη, όμως κατά βάθος αποτελεί και μία πικρή αλήθεια για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ορισμένοι το άθλημα σε όλη την επικράτεια.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε έναν μπασκετικό διάλογο με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον τελευταίο κάποια στιγμή στην διάρκεια του χαιρετισμού του να λέει μεταξύ άλλων πως «… η μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη δυστυχώς σήμερα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της». Σε αυτή τη φράση απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας: «Είπατε κύριε Δήμαρχε πως η Θεσσαλονίκη δεν έχει να θρέψει τα παιδιά της. Μήπως δεν είναι ακριβές αυτό; Μήπως άραγε φτώχυνε γιατί εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τις ομάδες δεν υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες που δίδαξε η ΧΑΝΘ; Μήπως αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την δουν κατάματα; Δεν τα λέω αυτά γιατί είμαι ρομαντικός νομίζω είναι η αλήθεια».

Στην συνέχεια μίλησε και για την αξία των… ασίστ! «Ο όρος ασίστ βγήκε από το μπάσκετ. Χωρίς καλές ασίστ δεν μπορείς να σκοράρεις. Όσο μεγάλο ταλέντο κι αν είναι κάποιος δεν μπορεί να έχει μέλλον χωρίς τον καλό συμπαίκτη. Την αξία της ασίστ δεν πρέπει να την ξεχνούμε ούτε στην πολιτική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θυμήθηκε και τα εφηβικά του χρόνια στην γενέτειρα του, την Καλαμάτα, ενώ δήλωσε λάτρης του σπορ. «Σε νεαρή ηλικία έπαιζα μπάσκετ με τους φίλους μου. Μάλιστα, δεν θα ξεχάσω στο Γυμνάσιο της πόλης που μεγάλωσα, στην Καλαμάτα είχαμε μια μπασκέτα χωρίς ταμπλό. Ήταν ένας στύλος κι είχε μόνο μια στεφάνη. Για χρόνια παίζαμε σε αυτήν. Eίχαμε πολλά airball. Ήταν αρκετά δύσκολο να το συνηθίσεις…», σχολίασε.

Νωρίτερα κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:«Γνωρίζω την ΧΑΝΘ από τα νεανικά μου χρόνια ακόμη. Αρκετοί συμμαθητές μου, που έτυχε να φοιτήσουν εδώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μου έλεγαν για ένα μέρος που ήταν σύμβολο της αθλητικής Θεσσαλονίκης και στο οποίο μπορούσαν να αθλούνται. Η ΧΑΝΘ είναι η κιβωτός του ελληνικού μπάσκετ, εδώ γεννήθηκε το άθλημα στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι διδάσκει η ΧΑΝΘ. Τις αρχές, τις αξίες, το ήθος, που υπηρετεί και εξακολουθεί να διδάσκει. Το Μουσείο αυτό περικλείει όλη την ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ».

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν ο Πρόεδρος της Χ.Α.Ν.Θ. Ιωάννης Σωσσίδης, ο Θεόδωρος Καράογλου (Υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης), ο Απόστολος Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας),ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης (Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Αντιδήμαρχοι και πολιτευτές, ο Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχειριστικής Αρχής του Interreg, (του φορέα χρηματοδότησης του έργου), ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.ΚΑ.Σ.Θ. Σάββας Λόρτος, ο Πρόεδρος της ΟΣΕΚΑ Τάκης Καλούδης, εκπρόσωποι ενώσεων διαιτητών, προπονητών, παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών, εκπρόσωποι του ΑΡΗ, του ΠΑΟΚ ,του Ηρακλή, δεκάδες προπονητές , βετεράνοι καλαθοσφαιριστές.