Σήμερα κρίνεται η τύχη των προολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ, λόγω του κοροναϊού…

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα (17/3) για το μέλλον του αθλητισμού, καθώς σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αν και η ΔΟΕ μέχρι πριν από λίγες ώρες έδειχνε ανένδοτη στο σενάριο αναβολής ή μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί σε άλλα… μονοπάτια πλέον.

Οι “φωνές” των αθλητών και των παραγόντων που ζητούν την αναβολή των αγώνων που είναι προγραμματισμένοι για το διάστημα 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Η Ιαπωνία, αλλά και η ΔΟΕ βάζουν στο τραπέζι τα έσοδα που θα χαθούν από τους χορηγούς, όμως αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη και δίχως αμφιβολία είναι η υγεία όλων και η ασφάλειά τους.

Ήδη οι Ολυμπιακές προκρίσεις μέσω προκριματικών αναβάλλονται επί καθημερινής βάσης, ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι οι αθλητές που έχουν πάψει ακόμη και να προπονούνται. Τα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί και είναι άγνωστο εάν και πότε θα αρχίσουν για να ολοκληρωθούν. Η ΔΟΕ αποφάσισε την διακοπή του προολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας που γινόταν – κεκλεισμένων των θυρών – στο Λονδίνο και από αυτό θα δίνονταν προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Την ίδια μοίρα, όπως φαίνεται θα έχουν και άλλα προολυμπιακά τουρνουά, μεταξύ αυτών κι εκείνα του μπάσκετ. Κι αυτό θα έχει άμεση επίπτωση και στην εθνική μας ομάδα μπάσκετ, που ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στο προολυμπιακό του Καναδά.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι να μην πραγματοποιηθούν καθόλου προολυμπιακά τουρνουά και από εκεί και πέρα θα κριθεί το ποιές ομάδες θα καλύψουν τις εναπομείνασες θέσεις. Τα σενάρια εάν δεν πραγματοποιηθούν προολυμπιακά τουρνουά είναι δύο. Είτε με βάση το παγκόσμιο ranking, είτε από την τελική κατάταξη στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εάν ακολουθηθεί ο πρώτος δρόμος, τότε η 7η θέση της εθνικής μας ομάδας μπορεί να την οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν όμως επιλεγεί η δεύτερη πρόταση, τότε η 11η θέση που κατέλαβε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κίνα, θα την οδηγήσει εκτός.

Τα πάντα, βέβαια αναμένεται λίγο πολύ να ξεκαθαρίσουν στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Είτε για την ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είτε για τη “μετάθεσή” τους για το 2021.