Σε Πάτρα και Παπάγο στραμμένοι όλοι οι προβολείς

basketball_players_bgblΗ αυλαία της αγωνιστικής περιόδου 2014-15 πέφτει την Κυριακή στους δύο ομίλους της Β΄ Εθνικής και ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε τον πρωταθλητή στον Βορρά, ούτε την 4η ομάδα που θα ακολουθήσει τον Ικαρο, το Μαρούσι και τον Δούκα στη Γ΄ Εθνική από το Νότο. Συν τοις άλλοις υπάρχουν και άλλες βαθμολογικές εκκρεμότητες, κάποιες σημαντικές, κάποιες τυπικές. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι διακυβεύεται κατά την 26η και τελευταία αγωνιστική της χρονιάς στη Β΄ Εθνική.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

1) Ο πρωταθλητής (Προμηθέας ή Μαχητές Δόξας Πεύκων)

Ο Προμηθέας Πάτρας ή οι Μαχητές Δόξας Πεύκων θα είναι η ομάδα που θα ανέβει απευθείας στην Α2; Αυτή ήταν η απορία όλη τη χρονιά, αυτή παραμένει και λίγο πριν από την τελευταία αγωνιστική του βόρειου ομίλου. Τα πράγματα είναι απλά: Ο Προμηθέας κρατάει την τύχη του στα χέρια του, καθώς χρειάζεται απλά μία νίκη (τη 19η συνεχόμενη) επί του Πευκοχωρίου για να ανέβει ως πρώτος, ειδάλλως θα πρέπει να περιμένει ήττα των Μαχητών στον Παλαμά. Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων που ανεβάζει τα Πεύκα στην Α2 είναι ένας και μοναδικός: νίκη στον Παλαμά και ήττα του Προμηθέα.

2) Η 3η θέση (Πευκοχώρι ή Αργος Ορεστικό)

Επειτα από μάχες πολλών εβδομάδων, το Πευκοχώρι ή το Αργος Ορεστικό θα καταλάβει αύριο την 3η θέση του ομίλου. Το Πευκοχώρι είναι η ομάδα που έχει το βαθμολογικό προβάδισμα, ωστόσο το Αργος Ορεστικό είναι το φαβορί, αφενός λόγω προγράμματος (υποδέχεται τη ΧΑΝΘ και το Πευκοχώρι παίζει στην Πάτρα), αφετέρου επειδή έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Με άλλα λόγια, το Πευκοχώρι για να διατηρηθεί στην 3η θέση θα πρέπει είτε να σπάσει το αήττητο σερί του Προμηθέα, είτε να περιμένει δώρο της ΧΑΝΘ στο Αργος Ορεστικό.

3) Η 5η θέση (Πιερικός Αρχέλαος ή Αργοναύτης)

Οι φήμες θέλουν τις πέμπτες ομάδες των δύο ομίλων της Β΄ Εθνικής να παίζουν μπαράζ, οπότε μόνο τυπική δεν είναι η συγκεκριμένη κούρσα, η οποία έχει εξελιχθεί σε τελικό. Στο τέλος θα την καταλάβει ο νικητής του αγώνα Πιερικός Αρχέλαος-Αργοναύτης, καθώς το (ισόβαθμο) Ανατόλια μειονεκτεί στην ισοβαθμία με τις δύο ομάδες και δεν μπορεί να τερματίσει πάνω από την 6η θέση.

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

1) Η τελευταία θέση που οδηγεί στη Γ΄ Εθνική (Χολαργός ή Αγία Παρασκευή)

Οι ήττες των δύο ομάδων την προηγούμενη Τετάρτη μετέφεραν την αγωνία για το ποια ομάδα θα σωθεί στην τελευταία αγωνιστική. Ο Χολαργός είναι ένα βαθμό πάνω από την ΚΑΠ, ωστόσο για να σωθεί θα πρέπει να νικήσει μέσα στο “Σαλούν” τον Παπάγο (που έχει κίνητρο την 4η θέση) ή να ηττηθεί στο Κοντόπευκο η Αγία Παρασκευή από το αδιάφορο Μαρούσι. Σε περίπτωση που και οι δύο ομάδες φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα (νίκη ή ήττα), τότε ο Χολαργός θα αγωνίζεται και του χρόνου στη Β΄ Εθνική.

2) Η 3η θέση (Πανερυθραϊκός ή Περιστέρι)

Ο νικητής την κατακτά. Απλά πράγματα. Μετά το συνδυασμό των αποτελεσμάτων της 25ης αγωνιστικής και κυρίως του διπλού του Πανερυθραϊκού στον Υμηττό, το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί επί της ουσίας τελικό για την 3η θέση. Το πρόβλημα (και για τους δύο) είναι ότι ο ηττημένος μπορεί να βρεθεί χαμηλότερα και από την 4η θέση. Ειδικά το Περιστέρι που δεν έχει την ισοβαθμία με καμία ομάδα και σε περίπτωση ήττας το πιθανότερο σενάριο είναι να τερματίσει 5ο ή 6ο.

3) Οι θέσεις 4 και 5 (Πανερυθραϊκός ή Περιστέρι ή Αμύντας ή Παπάγος)

Η τέταρτη θέση οδηγεί σε μπαράζ, συνεπώς μόνο αδιάφορη δεν είναι για τις τέσσερις ομάδες που εμπλέκονται στα σενάρια γύρω από αυτήν. Οι ισοβαθμίες έχουν ως εξής: Ο Παπάγος έχει το πλεονέκτημα κόντρα σε Πανερυθραϊκό (1-1ν., +5π.) και Περιστέρι (1-1ν., +8π.), ο Πανερυθραϊκός έχει το πλεονέκτημα με τον Αμύντα (1-1ν., +5π.), ο Αμύντας απέναντι στον Παπάγο (1-1ν., +6π.) και το Περιστέρι μειονεκτεί σε όλες τις ισοβαθμίες πλην αυτής με τον Αμύντα (1-1ν., 0π., καλύτερο συνολικό γκολ αβερέιτζ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής:

1ος όμιλος (Νότος)

Ν. Ερυθραίας 17:00 Πανερυθραϊκος-Περιστέρι Διαμαντής-Καλογερόπουλος
Δαΐς 17.00 Δούκας-Αμύντας Φασόλης-Λαζαρίδης
Νίκαιας 17:00 Ιωνικός Ν.-Ικαρος Κ. Πλιάκας-Κονταράτος
Ζωγράφου 17:00 Φιλαθλητικός-Φάρος Κ. Μπούκας-Φραγκούλη
Κοντόπευκου 17:00 Αγ. Παρασκευή-Μαρούσι Αναστασίου-Ορφανός Ι.
Παπάγου 17:00 Παπάγος-Χολαργός Θεοδωρόπουλος-Διμπινούδης
Δύο Αοράκια 13:00 Ηράκλειο-ΓΣ Κύμης Παυλόπουλος-Ραχιώτης

2ος όμιλος (Βορράς)

Αργους Ορ. 17:00 Αργος Ορεστικό-ΧΑΝΘ Μελανίδης-Εκιζόγλου
Σ.Σ. Κατερίνης 17:00 Πιερικός Αρχ.-Αργοναύτης Πιτσίλκας Μ.-Πιτσίλκας Β.
ΕΑ Πατρών 17:00 Προμηθέας-Πευκοχώρι Θεονάς-Κάρδαρης
Αλκαζάρ 17:00 Φοίνικας Λ.-Αίας Ευόσμου Παργιανόπουλος-Τσουμαχίδης
Παλαμά 17:00 Τιτάνες Π.-Μαχητές Δόξας Π. Παπαδόπουλος-Ταρενίδης Κ.
Ευμοίρου 17:00 Ασπίδα Ξ.-Ανατόλια Παπαγερίδης-Ντούρας

* Η αναμέτρηση Στρατώνι-Κομοτηνή έχει κατακυρωθεί υπέρ των γηπεδούχων με 20-0, άνευ αγώνος.